Dzūkų žinios

Choro vadovė B. Vžesniauskienė: „Šiai išvykai paramos neprašėme, vykome už savo santaupas“

Dalintis:

Kiekvieno rajono vadovai džiaugiasi ir stengiasi palaikyti vietinius aukšto meistriškumo meno saviveiklos kolektyvus. Dažnai iš savivaldybės biudžetų skiriamos lėšos tokių kolektyvų dalyvavimui užsienyje vykstančiuose konkursuose ir festivaliuose – juk kolektyvas garsina rajono vardą. Tačiau kartais už dalyvavimą festivaliuose atlikėjai moka iš savo kišenės. Ar tai teisinga?
Neseniai iš tarptautinio chorų festivalio, vykusio Maltoje, sugrįžo Lazdijų choro „Gaustas“ nariai. Visą savaitę jie svečiavosi šioje šiltoje Viduržemio jūros saloje.
Ar tiesa, kad šie Lazdijų rajono kultūros ambasadoriai į kelionę važiavo ne už savivaldybės ar Kultūros centro pinigus, bet už išvyką mokėjo iš savo kišenės?
Pagal rinkos kainą, šiuo metu kelionė ir poilsis Maltoje kainuoja nuo 400 iki 600 eurų vienam žmogui.

Susimokėjo patys choristai?
Apie šios kelionės detales ir finansavimo šaltinius klausėme Lazdijų kultūros centro direktoriaus pavaduotojos kultūrinei veiklai Ingridos Malinauskienės.

– Koks buvo choro „Gaustas“ kelionės į Maltą tikslas? Kas buvo kelionės organizatorius?
– Lazdijų kultūros centro choro „Gaustas“ kelionės tikslas – dalyvauti ir atstovauti Lazdijų kraštui tarptautiniame kalėdiniame chorų festivalyje Maltoje. Kelionę organizavo choro vadovė Birutė Vžesniauskienė bei choro nariai.

– Kada buvo suplanuota ši kelionė? Iš kur buvo numatyta gauti jai finansavimą?
– Kelionė buvo suplanuota birželio mėnesį. Choro dalyviai į ją vyko už asmenines lėšas. Finansavimas planuojamas vykstant į respublikinius bei tarptautinius konkursus.

– Kiek žmonių į ją išvyko?
– Tarptautiniame kalėdiniame chorų festivalyje Maltoje dalyvavo 25 choro „Gaustas“ nariai.

– Kiek prie kelionės išlaidų prisidėjo patys choro dalyviai?
– Kelionė buvo finansuota asmeninėmis choro dalyvių lėšomis.

– Kokie šios kelionės rezultatai ir išliekamoji vertė?
– Labai džiaugiamės, kad choras „Gaustas“ dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose, konkursuose, garsina Lazdijų kraštą ir kuria pozityvų rajono įvaizdį, taip pat pasisemia kultūrinės patirties, užmezga partnerystės ryšius, atstovauja savo šaliai, atlieka sakralinę lietuvių kompozitorių muziką. Choristams – puiki patirtis, asmeninis ir kolektyvinis muzikinis augimas, savirealizacija, pasaulio pažinimas, atostogos su dvasinga kultūrine programa. Festivalyje dalyvavo daugiau nei 20 chorų iš įvairių pasaulio šalių, o iš Lietuvos į festivalį vyko ne tik choras „Gaustas“, bet ir kaimynai – Varėnos choras „Harmonija“, Marijampolės choras „Suvalkija“.

Pinigų neskyrė
Per paskutinį Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdį, kai buvo koreguojamas 2019 metų rajono savivaldybės biudžetas, tam tikra pinigų dalis teko Lazdijų kultūros centrui. Tarybos nariai tarpusavyje kalbėjo, jog Lazdijų kultūros centrui skirti asignavimai galėjo būti tiksliniai – „Gausto“ kelionės į Maltą išlaidoms padengti. Tačiau aiškinamajame rašte nebuvo nurodyta konkreti Kultūros centrui skirtų pinigų paskirtis.
Panašu, kad „Gausto“ nariai iš savo kišenės turėjo finansuoti savo kelionę į tarptautinį chorų festivalį Maltoje: jei choro kelionė buvo daugiau pramoginio tipo, o festivalis nebuvo prestižinis, tiesiog šventinis „prasidainavimas“, tai visai logiška į tokią kelionę važiuoti už savo pinigus.
Jei tai buvo rimtas festivalis, kuriame choras reprezentavo savo krašto chorinio dainavimo kultūrą, tuomet už tokią kelionę galėjo sumokėti arba savivaldybė, arba Kultūros centras, ypač prisiminus Pasienio fiestos istoriją, kai sostinės galiūnams už dalyvavimą šventėje savivaldybė atseikėjo solidžią pinigų sumą.

Ir dainavo, ir pramogavo
Choro „Gaustas“ vadovė Birutė Vžesniauskienė, paklausta, ar kelionė į Maltą buvo darbinė, ar pramoginė, atsakė, jog Lazdijų kultūros centro kamerinio choro „Gaustas“ visos kelionės yra darbinės-kūrybinės. Jos teigimu, kolektyvo nariai kartu važiuoja į festivalius ir konkursus, kuriuose labai rimtai dirba gana ekstremaliomis sąlygomis.
„Nuvykus net prieš konkursus nebūna suplanuotų erdvių repeticijoms, instrumentas būna tik koncerto metu. Turime visoms išvykoms labai kruopščiai pasiruošti namuose prieš išvykdami. Kartais pavyksta pora dienų pamatyti ir šalį, kurioje vyksta konkursai, pasaulio chorų olimpiados ar festivaliai. Mus, choristus, gali suprasti žmonės, kurie keliauja į tokius pačius renginius, supranta, kiek darbo reikia įdėti ne tik rengiant repertuarą, bet ir organizuojant pačią kelionę. Mūsų atostogų laisvalaikis yra štai toks, deja, tai ne gulėjimas paplūdimyje, po saulės vonių jau neįvyktų joks koncertas, nes didelis intensyvios saulės kiekis neigiamai veikia balso stygas“, – pasakojo choro vadovė.
Jos teigimu, Maltoje vyko tarptautinis Kalėdinis chorų festivalis, organizuojamas „Euroart production“.
Paprašyta įvertinti, kokios naudos chorui davė šis festivalis, choro vadovė teigė, jog kiekvienas festivalis praturtina ir plečia choristų akiratį, leidžia save palyginti bendrame kontekste, pasidžiaugti sėkme, atrasti kituose kolektyvuose įdomių kūrinių interpretacijų, susipažinti su labai įvairia kitokia garso atlikimo kultūra.

Vyko už savo santaupas
Choro vadovė pasakojo, jog festivalyje dalyvavo 27 kolektyvai iš Maltos, Graikijos, Italijos, Estijos, Ispanijos, Airijos, Bulgarijos, Jungtinės Karalystės ir 5 chorai iš Lietuvos.
„Festivalyje atlikome lietuvių kompozitorių kalėdines giesmes lietuvių kalba. Džiaugiamės pavykusiais koncertais, sulaukėme daug puikių įvertinimų iš kitų kolektyvų. Giedoti kalėdiškai puošnioje mažoje Maltos valstybėje, kurios teritorijoje (dviejose salose) yra 350 bažnyčių, neapsakoma patirtis. Baigiamajame koncerte St. Mary Basilica Mostoje pasirodo visi festivalio dalyviai, filmuoja ir tiesiogiai transliuoja renginį Maltos televizija“, – pasakojo B. Vžesniauskienė.
Paklausta, ar choras šiai kelionei negavo piniginės paramos iš savivaldybės, choro vadovė teigė, jog visuomet choras kreipiasi paramos į Lazdijų rajono savivaldybę ir sulaukia paramos.
„Šiai išvykai paramos neprašėme, vykome už savo santaupas savo atostogų metu. Keliauti ir dainuoti fantastiška patirtis. Ačiū choristams, kad jie tokie aktyvūs, nuoširdūs, žingeidūs, pasiruošę kelti sparnus į kitus chorinius renginius nežiūrint į nuovargį ir jaudulį, kuris lydi kiekvieną, esantį scenoje“, – sakė choro „Gaustas“ vadovė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: