Dzūkų žinios

Nacionalinėje politikoje vyrauja chaosas ir padorumo trūkumas

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Nors jau trisdešimt metų esame laisva, nepriklausoma ir demokratiška šalis, bet šiuo metu tenka liūdnai konstatuoti, kad nacionalinėje politikoje vyrauja anarchija ir chaosas bei elementaraus žmogiško padorumo trūkumas. Juk žinome, kad politikams tenka padidėjęs visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys. Kas gali būti atleista eiliniam žmogui, tas toli gražu negali būti atleista politikui. Kai politika stebima ne vieną dešimtmetį, galima palyginti anksčiau Lietuvą valdžiusius politikus ir politines partijas su dabar valdžioje esančiais. Ir tenka pasakyti, kad palyginimas dažnai būna dabartinių valdžios žmonių ir partijų nenaudai.
Paimkime kad ir nuo pernai jau kelis mėnesius tebesitęsiantį konfliktą dėl susisiekimo ministro J. Narkevičiaus. Visos šios istorijos smulkmenų eilinį kartą minėti neverta, nes žiniasklaida ją išnagrinėjo itin kruopščiai ir apie ją buvo jau ne kartą plačiai rašoma ir komentuojama. Kur nors Vokietijoje, Švedijoje ar Belgijoje tokių faktų su kaupu pakaktų, kad ministras atsistatydintų, ir niekam nekiltų absoliučiai jokių papildomų klausimų. Deja, pas mus šiuo metu vyrauja tokie žemi politikų elgesio standartai, kad žemiau kristi jau nebėra kur. Dar daugiau, jeigu kam nors dar nebuvo aišku, kad susisiekimo ministras turi atsistatydinti, tai aiškiai ir ne vieną kartą pasakė prezidentas G. Nausėda. Bet ši itin liūdna istorija tęsiasi jau antras mėnuo, o ministras J. Narkevičius kaip niekur nieko ignoruoja žurnalistų klausimus apie atsistatydinimą ir pasakoja apie milžiniškus darbus, kuriuos jis atlieka.
Gal šiuo atveju prezidentas G. Nausėda pasielgė per švelniai ir nepakankamai griežtai reikalavo ministro J. Narkevičiaus atsistatydinimo? Tikrai, ne. Prezidentas net kelis kartus pareikalavo, kad ministras paliktų savo postą, bet nuo to ponui Jaroslavui nei plaukas nuo galvos nenukrito. Iš kur jis turi drąsos prieštarauti pačiam prezidentui? Atsakymas paprastas: jį užstoja ne paskutiniai žmonės valstybėje – premjeras S. Skvernelis ir šiuo metu valdžioje esančių valstiečių vadas R. Karbauskis. Nors jie kotiruojami žymiai žemiau už prezidentą, bet ėmė ir nutarė jam pasipriešinti, nes yra įžūlios ir per daug susireikšminusios personos, bet šiuo atveju tai dar ne viskas. Šiuo metu valdantieji gyvena tokio politinio chaoso sąlygomis, kad jiems net nekyla menkiausias noras vadovautis elementariu žmogišku padorumu. Ramūnas su Sauliumi nutarė, kad čia jiems joks prezidentas nevadovaus, ir pastatė vežimą prieš arklį – pasijuto galingesnis už patį prezidentą. Jie turbūt galvoja, kad jeigu šiuo atveju nusileis prezidentui, teks nusileisti ir vėliau.
Toks premjero S. Skvernelio ir valstiečių vado R. Karbauskio elgesys ir veiksmai ne tik juos kompromituoja kaip normalius ir pilnaverčius demokratiškos ir laisvos šalies politikus, bet ir įtraukia juos į visiškai elementaraus žmogiško padorumo neturinčių piliečių tarpą. Jie aiškiai parodo, kad jiems visiškai nusispjauti į valstybės interesus, nes asmeniniai jų interesai yra aukščiau visko. Negi ministras J. Narkevičius yra toks itin svarbus ponams S. Skverneliui ir R. Karbauskiui, kad vietoj jo aukojami normalūs, žmogiški ir padorūs santykiai su prezidentu G. Nausėda? Kai valstybėje tiek svarbių darbų ir problemų, premjeras su valstiečių vadu gaišta laiką ir eikvoja jėgas tuščiagarbėje ir beprasmėje kovoje dėl eilinio ministro, kuris jau seniai prarado visuomenės pasitikėjimą ir turėjo būti atleistas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: