Dzūkų žinios

Nauja atliekų surinkimo tvarka gali smogti ūkininkams į paširdžius

Dalintis:
Už plėvelės nuo šienainio rulonų atidavimą ūkininkams teks susimokėti. Anksčiau tai buvo nemokama.

Kiekvienais metais ūkininkų gyvenimas vis sunkėja, lengvatų mažėja, tyliai atsiranda naujų mokesčių, apie kuriuos daugelis ūkininkų neturi informacijos, tačiau naujovės gali skaudžiai kirsti per ūkininkų kišenę.
Nebepriima plėvelės
Į redakciją kreipėsi vienas Lazdijų rajono ūkininkas, kuris šiemet susidūrė su nauja problema. Iki šiol nebūdavo jokių problemų atiduodant atliekų surinkėjams plėvelę nuo šienainio rulonų. Komunalininkai atvažiuodavo ir ją nemokamai paimdavo. Naujaisiais metais iš ūkininko niekas nenori tos plėvelės priimti. Kas atsitiko? Kur ją padėti?
Norėdamos išsiaiškinti situaciją dėl plėvelės tvarkymo, „Dzūkų žinios“ pateikė klausimus Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui:
Kokia yra plėvelės nuo šieno ir šiaudų rulonų tvarkymo praktika Lietuvoje, Alytaus apskrityje? Lazdijų rajono ūkininkai nerimauja, nes šiuo metu plėvelės niekas nesurenka. Kas tai turėtų daryti? Kokiu dažnumu? Kur ūkininkai turėtų kreiptis, norėdami atiduoti plėvelę?
Gavome UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vadovo Martyno Krasausko atsakymą:
„Pagal Paslaugos teikėjo teiktą informaciją, šienainio plėvelė iki gruodžio 31 d. dienos buvo priimama nemokamai iš ūkininkų. Pasikeitus antrinių žaliavų supirkimo kainoms, nuo sausio 1 dienos Paslaugos teikėjas rinks ir priims šienainio plėvelę iš ūkininkų pagal Paslaugos teikėjo nustatytą įkainį. Šienainio plėvelė nebuvo įtraukta į pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymą, tad šiuo metu yra pateiktas pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo projektas, kuriame yra įtraukta ir šienainio plėvelė iš ūkininkų“.
Iš šio atsakymo galima suprasti, jog nuo šių metų plėvelės už dyką iš ūkininkų jau niekas nebepaims. Ūkininkams teks sudaryti sutartis su tam tikrais atliekų tvarkytojais dėl plėvelės priėmimo, ko gero, teks sumokėti ir už tai, kad atliekų tvarkytojas atvyktų plėvelės paimti pas ūkininką į namus.

Visos Lietuvos problema
Pasidomėjome, ką apie šią problemą galvoja Lazdijų rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėja Indrė Adomynienė.

– Kas atsakingas už plėvelės nuo šieno ir šiaudų rulonų surinkimą?
– Pirmiausia reikėtų paminėti, kad Jūsų minimos šienainio plėvelės atliekos nėra komunaliniame atliekų sraute susidaranti pakuočių atlieka. Tai yra ūkinės veiklos atlieka, todėl jos į įprastus plastiko atliekų konteinerius dėti negalima. Lazdijų rajono savivaldybėje komunaliniame atliekų sraute susidarančių pakuočių atliekų vežimo, paruošimo naudoti ir perdavimo naudotojams paslaugų teikimą vykdo UAB „Ecoservice projektai“. Šių plėvelės atliekų surinkimo paslaugą gali teikti ir kiti atliekų surinkimą vykdantys vežėjai (veiklą vykdantys Lietuvoje). Bendradarbiaudami su pakuočių tvarkymo organizacijomis (pvz.: VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“, VšĮ „Žaliasis taškas“) vežėjai šią paslaugą teikia savarankiškai.

– Kur turi kreiptis ūkininkai norėdami tą plėvelę atiduoti?
– Ūkininkai minimą plėvelę gali pristatyti į atliekų surinkimo aikšteles arba kreiptis į pasirinktą vežėją ir suderinti su juo plėvelės pristatymą nurodytu adresu. Taip pat yra galimybė susitarti su vežėju dėl šienainio plėvelės transportavimo į surinkimo vietą už papildomą mokestį. Atkreipiame dėmesį, kad plėvelė turi būti tinkamai išvalyta ir išrūšiuota.

– Ar Jums žinomi atiduodamų plėvelių kiekiai Lazdijų rajone?
– Lazdijų rajono savivaldybėje komunaliniame atliekų sraute susidarančių pakuočių atliekų vežimo, paruošimo naudoti ir perdavimo naudotojams paslaugų teikimą vykdančios bendrovės UAB „Ecoservice projektai“ preliminariais skaičiavimais, 2019 metais buvo surinkta apie 60 tonų šienainio plėvelės atliekų. Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad teisės aktai neįpareigoja nei vežėjų, nei pakuočių tvarkymo organizacijų šią informaciją teikti, tad Lazdijų rajono savivaldybės administracija tikslios informacijos apie surinktų šienainio atliekų kiekius neturi.

– Kas atsakingas, kai sutrinka plėvelės surinkimo sistema?
– Teisės aktai (Lietuvos Respublikos Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo 7 straipsnis) nustato, kad už pakuočių atliekų rūšiuojamojo surinkimo organizavimą, paruošimą naudoti, naudojimą atsako pakuočių gamintojai ir importuotojai.

– Ar rajone nėra problemų dėl plėvelės surinkimo?
– Dėl tinkamo šienainio plėvelės surinkimo ir sutvarkymo problemų kyla visoje Lietuvoje. Lazdijuose taip pat. Problema išryškėjo nukritus žaliavos (šienainio plėvelės) supirkimo kainai. Kol žaliavos surinkimo kaina buvo didelė, atliekų vežėjai patys atvykdavo pasiimti šienainio plėvelės, kurią pardavę gaudavo pajamų. Žaliavos kainai nukritus tokia veikla tapo nuostolinga, todėl atliekų vežėjai tik priima pristatytas šienainio pakuočių atliekas. Siekiant užtikrinti tinkamą šienainio pakuotės atliekų tvarkymą Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija jau inicijavo Lietuvos Respublikos pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo 2 straipsnio 4 dalies pakeitimo įstatymo projektą.

Apie mokestį nutylėjo
Atliekų tvarkymo įmonės „Ecoservice projektai“ atstovo paklausėme, kokiomis sąlygomis bus galima atiduoti plėvelę nuo šienainio rulonų.
„Ecoservice įmonių grupė nuolat priima šienainio plėvelę į savo rūšiavimo bazes. Ūkininkai, sukaupę tam tikrą kiekį, išvalę nuo šieno ar šiaudų likučių, gali ją pristatyti į artimiausią bazę. Jei ūkininkams reikalinga transportavimo paslauga, įmonė gali ją pasiūlyti taip pat.
Jei plėvelė būtų labai užteršta žemėmis, turinio likučiais ar kitomis netinkamomis medžiagomis, ūkininkams tektų apmokėti už netinkamų atliekų šalinimą.
Rūšiavimo bazėse plėvelė atskiriama nuo tinklelių, išvaloma nuo buvusio turinio likučių, išrūšiuojama pagal plastiko sudėtį, spalvą, presuojama ir perduodama perdirbėjams“, – teigė atsakyme „Ecoservice“ atstovas, konkrečiai neatsakęs, ar ūkininkams reiks mokėti už plėvelės pridavimą.

Dėl tinklelių irgi bėda
„Po Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos (LŽŪBA) raginimo išspręsti šienainio pakavimui naudojamo presavimo tinklelio tvarkymo problemas, nes niekas iš žemdirbių perdirbimui jo Lietuvoje nepriima, Aplinkos ministerija (AM) nusprendė pasielgti „saliamoniškai“ – pačius žemdirbius įpareigoti sutvarkyti šias atliekas. Žemdirbių atstovai su tuo kategoriškai nesutinka“, – rašo portalas „Agroeta“.
AM derinimui pateikė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo (PPATĮ) pataisų projektą, kuriame norima panaikinti šiuo metu ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms taikomą išimtį, pagal kurią jie nėra laikomi gamintojais (pakuočių naudotojais), kai ūkininkavimo veikloje gamina ir pakuoja šienainį.
Ši išimtis numatyta atsižvelgiant į Lietuvos ūkininkų sąjungos ir Žemės ūkio ministerijos pasiūlymus ir įtvirtinta 2011 m. gruodžio 22 d. PPATĮ pakeitime. Dabar šią išimtį numatyta panaikinti nuo gegužės 1 d. ir ūkininkams bei žemės ūkio bendrovėms už šienainio atliekų tvarkymą pradėti taikyti gamintojo atsakomybės principą – įpareigoti pačius žemdirbius pasirūpinti, kad pakuotės būtų tinkamai sutvarkytos.
PPATĮ pataisų projekto lydraštyje aplinkos viceministrė Justina Grigaravičienė aiškina, jog taip jie siekia užtikrinti tinkamą šienainio pakuotės atliekų tvarkymą. „Asmenys, gaminantys ar pakuojantys ūkininkavimo veikloje naudojamą šienainį, galėtų pasirinkti, kokiu būdu vykdyti PPATĮ nustatytas pareigas – individualiai atliekas tvarkyti patiems arba perduoti jas tokią teisę turinčiam tvarkyti atliekų tvarkytojui, ar kolektyviai – tapti gamintojų ir importuotojų organizacijos dalyviu ar sutartiniais pagrindais pavesti pareigas vykdyti jai“, – aiškino J. Grigaravičienė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: