Dzūkų žinios

Sukosi kaip skruzdėlytė: per mėnesį 20 edukacinių užsiėmimų

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Tai su kibirais, tai su dėžėmis rankose vis kažką nešančią, tempiančią – pastaruoju metu tokią Miglę matė daugelis ją pažįstančių. „Skruzdėliukas“, – kažkas pajuokavo. O ji vis lėkė, skubėjo… Laukė darbai… „Atėjusios moterys turi jausti šilumą, kitaip tikrai neateis. Tuo įsitikinau“, – tikina Miglė Butkevičienė.

Edukacinės programos populiarios
Miglė padirbėjo iš peties, nors prireikė jėgų, kantrybės, pagaliau ištvermės. Dalyvavusios edukaciniuose užsiėmimuose dar vis tebegyvena prisiminimais, kaip buvo įdomu, gera.
Miglė – Seirijų bibliotekos bibliotekininkė. Per mėnesį vedė 20 edukacinių užsiėmimų bibliotekose: Seirijų, Veisiejų, Krosnos, Teizų, Lazdijų Jaunimo centre, Krikštonyse, Meteliuose, Verstaminuose. Norinčiųjų dalyvauti netrūko. „Edukacijos terapija“ pradžiugino pabandymu dekupuoti, gaminti žvakes bei ebru meno paslaptimis. O iš kur tiek daug pati Miglė moka, geba, išmano?

Mokosi pati, kursų nelanko
Miglė prisipažįsta, jog ji jau mokykloje mėgo visokiausius darbelius, domėjosi naujovėmis, jai visad knietėjo pamėginti kažką nauja, nematyta, o pavykus būdavo daug džiaugsmo, nepavykus norėjosi bandyti vėl, kol išeis. „Ir namuose pas mane daug visokių dalykėlių padaryta. Man patinka viskas, kas šiek tiek kitaip nei visur“, – sako pati Miglė. Ji domisi, skaito, žiūri videofilmukus, pati bando. „Taip ir išmokstu, tuomet galiu ir kitus pamokyti“, – sako ji. Beje, jokių kursų Miglė nelanko.
O kas gi labiausiai patiko dalyvėms, išbandžiusioms visas tris veiklas: dekupažą, žvakių gamybą, ebru meną? „Negaliu pasakyti, mat vienoms labai patiko ebru, kitoms – žvakių gaminimas, trečioms – dekupažas. Smagu buvo kažką naujo išmėginti ir namo parsinešti savo rankomis pasidarytą darbelį. Tuo džiaugėsi visos“, – pasakoja Miglė.

Užsiėmimai patiko, tad dažnai užsitęsdavo
Dažnai užsiėmimai užsitęsdavo kiek ilgėliau nei planuota – moterims patiko, įdomu buvo. Laiko pojūtis išnykdavo įsitraukus į malonią veiklą. Ebru menas – tai tapyba ant vandens. Tai gyvas procesas, kuris kaskart kinta ir pulsuoja skirtingais jausmais, spalvomis. Nebūna vienodų piešinių – kiekvienas iš jų unikalus ir savitas, tokio paties nepakartosi. „Gal todėl daugeliui ir patinka, o ir piešti nereikia mokėti, mat dažna atėjusioji sakosi nemokanti piešti. Ebru menas įrodo, kad visi mokame piešti“, – tikina Miglė. Ir nors moterims tai patinka, bet pauosčiusios dažų skiediklio, kuris yra iš jaučių tulžies, dažna trumpam atšlyja. Pauosčiau – tokia smarvė, kad apsakyti sunku. Tačiau kvapas pranyksta. Imiesi kūrybos. Fantazijai čia vietos į valias. Ebru – itin patraukli veikla. Tai padeda atitrūkti nuo kasdieninių gyvenimo veiklų, darbų, namų – nuo visko. „Tai tapymo procesas, kurio metu piešinys specialiais dažais kuriamas ant jūros dumbliais sutirštinto vandens, po to jis perkeliamas ant popieriaus. Vandens paviršiuje teptukais paskirstomi dažai, sukuriamas vaizdas, vėliau ant piešinio dedamas popierius, kuriame lieka autoriaus darbas“, – paaiškina Miglė nedalyvavusiems užsiėmimuose.
Ne vieną biblioteką užliejo kvapų magija. Pagamintos žvakės skleidė gintaro ir muskuso, užburiančio miško, spanguolių, ananasų, kokoso, juodosios figos kvapus. Edukacijos terapija – dekoratyvinių žvakių gamyba – susilaukė didelio susidomėjimo. Miglė mokė pasigaminti aromatines dekoratyvines žvakes iš natūralių medžiagų. Juk natūralaus sojų vaško žvakės tinkamos ištisus metus: jos sukuria jaukumą, padeda sukurti atpalaiduojančią ir jaukią atmosferą, sušalus padeda sušilti ne tik kūnui, bet ir sielai. Dažna pasigaminusi žvakę savo rankomis sakėsi pirkti jau pagamintų žvakių tikrai nebenorės.
Į madą sugrįžus rankdarbiams, moterys atrado senas tradicijas turinčią ir šiuolaikiškų palengvinimų nestokojančią dekupažo techniką – dekoravimą popieriumi. Tačiau dekupažas laiko reikalaujantis užsiėmimas. Greitai nepavyks. Bet džiaugsmo suteiks daug. Moterys paprastus, niekam nereikalingus daiktus pavertė tikromis grožybėmis.
„Žmonių, turinčių viduje menišką kibirkštėlę, tikrai gausu. Tad jei jaučiate norą papuošti savo aplinką rankų darbo daiktais, nebijokite mėginti. Jums tikrai pavyks“, – teigia Miglė.

Miglė dar nustebins
„Saulė nusileis, nieks namo neįleis“, – pajuokaudavo matydami Miglę vėl tempiančią savo darbo įrankius automobilin ir tarsi primindami, jog laikas pailsėti. O ir pati Miglė prisipažįsta, jog išties dabar pailsės ir tuomet… Ji jau gilinasi į dekupažo techniką. „Sendinti žaisliukai taip gražiai atrodo, jų net internetu negalima kol kas įsigyti – tiesiog nėra. Tad noriu išmokti tai gerai daryti“, – prasitaria pašnekovė. Tiesa, jauna moteris prisipažįsta, jog laiko labai trūksta. „Na, dar muilą gaminti norisi pabandyti“, – tyliai prasitaria ji.
Bet dabar skruzdėliukas žada atsipūsti, o tuomet sulauksite dar ne vienos staigmenos, kvietimo pamėginti tai, ko tikrai dar neišbandėte. Miglė mirkteli akele, šypteli, vadinasi, tikrai kažkas mūsų laukia.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: