Dzūkų žinios

Ant Darbo vietų kūrimo fondo durų kabinama spyna

Dalintis:
2017 metais Lazdijuose surengta respublikinė specializuota mėsinių galvijų paroda.

Prieš šešerius metus entuziastingai įsteigtas fondas, padėjęs Lazdijų ūkininkams atvesti į rajoną mėsinius galvijus, jau uždaromas. Naujoji valdžia nusprendė fondą uždaryti, nes jis neva nepateisino ūkininkų lūkesčių.

Žiniasklaida negailėjo pagyrų
Kai fondas buvo įkurtas ir Lazdijus pasiekė pirmieji mėsiniai galvijai aubrakai, visa Lietuvos žiniasklaida negailėjo šiam projektui dėmesio ir pagyrų.
Štai Lietuvos televizija 2014 metais parodė reportažą apie įkurtą „Darbo vietų kūrimo fondą“:
„Į pagalbą Lazdijų ūkininkams atskubėjo Vokietijos aubrakų veisėjai. Vienas iš jų, Ernstas Frydrichas Baumeris, kartu su Lazdijų savivaldybe įkūrė viešąją įstaigą. Vokietijos verslininkai Lazdijų krašto ūkininkams žada atvežti 300 aubrakų ir iš jų pirkti auginimo paslaugą. Ateityje planuojama įrengti skerdyklą. „Lazdijų rajone aubrakams auginti tinkamos sąlygos – čia nederlingos žemės, bet kokybiška žolė. Turiu 20 metų patirtį auginant aubrakus Vokietijoje – ją ir perteiksiu lazdijiečiams“, – tikina ūkininkas iš Vokietijos E. F. Baumeris.“
Kiek vėliau naujienų portale „Delfi“ pasirodė išsamus straipsnis apie fondo veiklą:
„Lazdijų VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“, 2014 m. įkurtos specialiai mėsinių galvijų auginimui populiarinti, direktorius Nerijus Sukackas sakė, kad daugelis žemės ūkio verslų Lazdijų krašto dzūkams, valdantiems nedidelius kalvotos nederlingos žemės plotus, vargiai gali būti rentabilūs. „Pieninę galvijininkystę krečia kainų svyravimai, o tokie šeimos ūkiai, kuriuose būdavo po 3–5 karves, jau visiškai išnyko. Ieškojom, kuo tokie ūkininkai gali užsiimti, atradome Vokietijoje mėsinių galvijų ūkių pavyzdžių, iš kurių galime perimti patirtį“, – pasakojo N. Sukackas. Jo vadovaujama viešoji įstaiga stengiasi ne tik konsultuoti mėsine galvijininkyste susidomėjusius ūkininkus, bet ir suteikti jiems geriausių Vokietijos ir Prancūzijos veislynų kontaktus, padėti parsigabenti galvijus, pataria, kaip pritaikyti savo ūkį tokių galvijų laikymui.“

Nuveikta nemažai darbų
„Dzūkų žinių“ redakcijai pavyko gauti šio fondo dvejų metų veiklos ataskaitas. Iš ataskaitų matyti, jog fondas aktyviai dirbo – rengė konsultacijas ir mokymus ūkininkams, padėjo jiems įsigyti galvijų iš Prancūzijos ir kitų užsienio šalių, padėjo ūkininkams parengti dokumentus paramai gauti, bendradarbiavo su aukštosiomis mokyklomis ir įvairių sričių profesionalais.
Finansinės fondo ataskaitos dalys išdėstytos aiškiai, panašu, jog visos lėšos buvo naudojamos tikslingai ir racionaliai.

Šiuo metu Lazdijuose registruoti 4 stambesni aubrakų veislės mėsinių galvijų ūkiai, kuriuose yra per 700 galvijų.

Nepateisino lūkesčių?
Atrodo, viskas buvo puiku. Tai kas atsitiko, kad viešosios įstaigos „Darbo vietų kūrimo fondas“ veikla nutraukiama? To paklausėme Lazdijų rajono savivaldybės atstovų, kurie ir inicijavo įstaigos uždarymą.

– Kada buvo įsteigtas šis fondas ir kas jo steigėjai?
– VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“ buvo įsteigtas 2014 m. kovo 6 d. Informuojame, kad VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondo“ steigėjai yra Lazdijų rajono savivaldybė ir privatus investuotojas iš Vokietijos Ernstas Frydrikas Baumeris (Ernst Friedrich Baumer).

– Kokie šio fondo tikslai ir uždaviniai?
– Minėtos įstaigos tikslas – tenkinti viešuosius interesus vykdant šią visuomenei naudingą veiklą: siekti pasinaudoti Europos Sąjungos fondų lėšomis Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje sudarant sąlygas verslo plėtrai ir didinant Lazdijų rajono savivaldybės gyventojų užimtumą; ūkio subjektams teikti informaciją ir organizuoti mokymo paslaugų teikimą bei skatinti Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje veikiančių ūkio subjektų bendradarbiavimą su užsienio ūkio subjektais.

– Ką nuveikė fondas per gyvavimo laikotarpį?
– VšĮ „Darbo1 vietų kūrimo fondo“ gyvavimo metu organizavo seminarus gyvulininkystės temomis, surengė respublikinę mėsinių galvijų parodą bei padėjo įsigyti grynaveislių galvijų ūkio subjektams. Šiam tikslui buvo panaudotos dotacijos iš savivaldybės biudžeto (kasmet apie 18 000 eurų) ir daugiau nei 72 000 eurų (t. y., visas įstaigos įstatinis kapitalas). Savivaldybės turimomis žiniomis, VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“ teiktomis paslaugomis sėkmingai naudojosi ir privatus kooperatyvas „5000 aubrakų Lazdijams“, kuriame tuo pat metu dirbo N. Sukackas, vadovavęs ir VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“. Reikėtų paminėti, kad minėtam kooperatyvui galimai buvo skirtas didelis VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“ dėmesys.

– Kodėl nuspręsta nutraukti šio fondo veiklą?
– VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“ veiklą nutraukti nutarta atsižvelgus į nepateisintus žemdirbių ir steigėjo lūkesčius, įtarimus dėl veiklos skaidrumo bei įvertinus savivaldybės kasmet įstaigos išlaikymui skiriamas dotacijas.

– Kokios buvo fondo veiklos finansavimo apimtys?
– Įstatinis VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“ kapitalas buvo daugiau nei 72 000 eurų. Viešoji įstaiga taip pat buvo kasmet dotuojama iš savivaldybės biudžeto. Dotacijos sumos kasmet – apie 18 000 eurų.

– Ar uždarius šį fondą, bus steigiamas analogiška įstaiga? 
– Atsižvelgus į nepateisintus žemdirbių bei steigėjo lūkesčius, savivaldybė panašios įstaigos steigti neketina. Primename, kad net ir veikiant VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“ žemdirbiams ir ūkininkams reikalingas ir naudingas alternatyvias paslaugas teikė, teikia ir teiks savivaldybės Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus darbuotojai.

Nuveikta nemažai darbų
„Dzūkų žinių“ redakcijai pavyko gauti šio fondo dvejų metų veiklos ataskaitas. Iš ataskaitų matyti, jog fondas aktyviai dirbo – rengė konsultacijas ir mokymus ūkininkams, padėjo jiems įsigyti galvijų iš Prancūzijos ir kitų užsienio šalių, padėjo ūkininkams parengti dokumentus paramai gauti, bendradarbiavo su aukštosiomis mokyklomis ir įvairių sričių profesionalais.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: