Dzūkų žinios

Dėl paukščių gripo vis daugiau susirūpinimo

Dalintis:
Nuo vasario 4 dienos visi paukščių laikytojai privalo visus paukščius laikyti pastatuose ir aptvaruose.

Praeitų metų pabaigoje Lenkijoje pradėjęs grėsmingai plisti paukščių gripas iki šiol dar nepažabotas ir kelia didžiulį susirūpinimą.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento laikinai einantis Lazdijų skyriaus vedėjo pareigas valstybinis veterinarijos inspektorius Rolandas Muliuolis tvirtino, kad iš viso šiuo metu Lenkijos paukštininkystės ūkiuose užregistruota 18 tokios ligos židinių, o liga ir toliau plinta visoje Europoje. „4 šios ligos židiniai jau nustatyti Vengrijoje, 3 – Slovakijoje, Rumunijoje – 2, po 1 Čekijoje, Vokietijoje ir Ukrainoje. Kadangi mūsų šalis ribojasi su Lenkija, o vienas iš nustatytų paukščių gripo židinių vos už 200 kilometrų, yra didelė rizika, kad šis virusas gali pasiekti ir mūsų rajoną“, – sakė R. Muliuolis.
Mūsų rajone veikia keletas stambesnių ūkių – Ginto Cimakausko ūkis bei UAB „Krikštonių paukštynas“. Šie ūkiai taip pat imasi visų būtinų priemonių, kad virusas jų nepasiektų. Taip pat rajone yra labai daug pavienių paukščių laikytojų.
Ką paukščių laikytojai turėtų žinoti apie šį virusą ir kaip laikyti naminius paukščius, kad jo išvengtų, paklausėme R. Muliuolio.
„Šį virusą daugiausia platina laukiniai vandens paukščiai. Kitaip tariant, naminiai paukščiai nuo laukinių gali užsikrėsti per tiesioginį ar netiesioginį sąlytį su jais. Kadangi virusas plinta, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika išplatino pranešimą, kad nuo vasario 4 dienos visi paukščių laikytojai privalo visus paukščius laikyti pastatuose ir aptvaruose. Tai nurodoma dėl to, kad artėja laukinių paukščių migracijos laikotarpis. Kaip prognozuoja šalies ornitologai, pirmieji paukščiai iš šiltų kraštų parskris šio mėnesio viduryje, todėl labai svarbu, kad paukščių laikytojai pasirūpintų saugumu, savo pastatų sandarumu, kad naminiai paukščiai išvengtų kontakto su laukiniais. Taip pat paukščių girdymui negali būti naudojamas atvirų vandens telkinių vanduo, būtina apsaugoti paukščių pašarą nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų.
Turiu pastebėti, kad virusas po laukinio paukščio kontakto su naminiu paukščiu gali pasireikšti praėjus vos kelioms valandoms arba net per laikotarpį iki 7 dienų. Jeigu ūkio šeimininkas mato, kad vienas, kitas ar daugiau jo laikomų paukščių keičia elgseną – nenori leisti ir gerti, tampa silpni, apatiški – būtina apie tai pranešti veterinarijos gydytojui arba mūsų skyriui“, – sakė R. Muliuolis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: