Dzūkų žinios

Lazdijai neturėtų tapti teismų optimizavimo įkaitu

Dalintis:
Lazdijų teismo pastate vietos pakanka ne tik personalo darbui ir teismo posėdžiams, bet čia galima sukelti, pavyzdžiui, Alytaus apylinkės teismo archyvą

Nors sostinės institucijose garsiai kalbama, kad reikia naikinti regionų atskirtį, tačiau realybėje viskas yra kitaip. Neseniai Lazdijus pasiekė žinia, kad planuojama Lazdijų teismą inkorporuoti į stambesnę struktūrą ir panaikinti jo autonomiją. Tai sukėlė kai kurių vietos politikų nepasitenkinimą.
Tarybos narys Justinas Pankauskas įsitikinęs, jog toks sprendimas nėra teisingas ir pamatuotas. Jis ketina kreiptis į Teisingumo ministeriją ir prašyti, jog toks optimizavimas nebūtų atliekamas.
Apie Lazdijų teismo ateitį, regionų atskirties problemas kalbamės su J. Pankausku.

Tarybos narys Justinas Pankauskas.

– Kaip vertinate valstybės institucijų centralizavimo tendencijas? 
– Valstybės institucijose esamų etatų skaičius turi būti padengtas realiu darbo krūviu. Atitinkamai valstybėje mažėjant gyventojų skaičiui, kai kuriais atvejais optimizavimas yra būtinas, bet reikia stengtis, kad optimizavimo prioritetu nebūtų pasirenkami tik regionai.

– Lazdijų teismą ketinama inkorporuoti į stambesnę struktūrą. Kokie, Jūsų nuomone, šio proceso galimi pliusai ir grėsmės? Ar rajono savivalda gali kaip nors keisti šią situaciją? 
– Kiek man yra žinoma, Alytaus teismo pastatas yra pilnai užimtas, tad iškiltų klausimas dėl papildomo ploto darbo vietoms. Lazdijų teismo pastate vietos pakanka ne tik personalo darbui ir teismo posėdžiams, bet čia galima sukelti, pavyzdžiui, Alytaus apylinkės teismo archyvą. Kiek man žinoma, tam jau buvo numatytos patalpos, planuoti įsigyti atitinkami stelažai, tinkantys archyvavimui. Rajono savivalda prie to gali prisidėti – tai ir vietos politikų rūpestis, kaip įmanoma labiau ginti rajono interesus. Tam ruošiame argumentus, planuojamas susitikimas su teisingumo ministru.  

– Kaip vertinate šiuo metu vykdomą (nevykdomą) didesnio dėmesio skyrimo regionams politiką?
– Manau, tai ir atsispindi, kaip realiai yra vykdoma regionų politika. Jeigu aukščiausiuose valdžios sluoksniuose kalbama apie kai kurių ministerijų ar pavaldžių joms įstaigų iškėlimą į regionus, tai istoriškai esančioms regionuose įstaigoms turi būti sudarytos sąlygos dirbti. Juo labiau, kad dešimtyje kitų teismų rūmų (Kupiškio, Pasvalio, Joniškio, Pakruojo, Šilalės, Akmenės, Visagino, Zarasų, Širvintų, Švenčionių) taip pat, kaip ir Lazdijuose, dirba po 3 teisėjus, o Raseinių rūmuose – 2 teisėjai, tačiau jų uždaryti neketinama, tad šioje vietoje Lazdijai neturėtų būti šio optimizavimo įkaitas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: