Dzūkų žinios

Lazdijų turizmo vadui — visos Lietuvos TIC‘ų vairas

Dalintis:

Patogi geografinė padėtis, puiki gamta, ryški etnografinė tapatybė, nuoširdūs žmonės ir dar daug kitų pliusų sudaro objektyvias sąlygas sėkmingai plėtoti turizmą Lazdijų rajone. Tą ir stengiasi daryti svarbiausia rajono turizmo institucija Turizmo informacijos centras (TIC). O kad ji tai daro neblogai, liudija ir naujausias šio centro vadovo Manto Sabaliausko darbo įvertinimas. Praėjusį savaitgalį per sostinėje vykusią „Adventur 2020“ parodą lazdijietis buvo išrinktas Lietuvos turizmo informacinių centrų asociacijos prezidentu.
Apie naujas pareigas ir atsakomybes, turizmo perspektyvas Lazdijuose kalbamės su naujuoju LTICA prezidentu M. Sabaliausku.

Lazdijų TIC direktorius Mantas Sabaliauskas (kairėje) su kolegomis.

– Kaip jaučiatės išrinktas Lietuvos turizmo informacinių centrų asociacijos prezidentu?
– Kaip jaučiuosi? Tikrai vis dar jaučiuosi nustebęs ir bandau su šia mintimi susigyventi. Praėjusį sekmadienį vakare važiuojant iš parodos galvoje sukosi daug minčių, bandžiau sau atsakyti į klausimą, kodėl pasirinko mane. Lazdijų turizmo informaciniame centre dirbu tik dvejus metus, tiek pat laiko dalyvauju ir asociacijos veikloje, bet kiekvieną kartą susitikęs su kolegomis iš kitų turizmo centrų jaučiuosi taip, lyg bendrautume jau daug metų ir gerai vieni kitus pažinotume. Turbūt tai, kad pavyko greitai įsilieti į kolegų gretas, kurių, beje, 90 procentų yra moterys, ir lėmė, kad pasirinko ir vienbalsiai palaikė mane. Mūsų asociacijos taryboje yra daug patyrusių, ne vienerius metus turizmo srityje dirbančių kolegų, todėl manau, kad jiems padedant darbas vyks produktyviai. Taip pat turiu atiduoti duoklę ir savo kolegoms Lazdijų turizmo informaciniame centre. Čia dirba puikūs, daug idėjų ir minčių turintys, savo darbui atsidavę žmonės. Visada galvojau, kad jeigu kada nors teks vadovauti kokiam nors būriui žmonių, stengsiuosi, kad tas būrys būtų draugiškas ir vieningas it kumštis. Kitomis aplinkybėmis darbo aš neįsivaizduoju ir džiaugiuosi, jog Lazdijų turizmo informaciniame centre yra būtent tokia atmosfera. Parodos „Adventur 2020“ metu sulaukiau labai daug gerų žodžių apie mūsų įstaigą ir jos veiklą, buvo tikrai malonu išgirsti, kad esame pavyzdys kitiems kolegoms, kad visiems smagu matyti, kaip darniai ir draugiškai dirba mūsų kolektyvas. Manau, kad tai taip pat turėjo įtakos kolegų sprendimui.

– Papasakokite plačiau apie šią asociaciją.
– Kaip ir kiekvienos mūsų šalyje veikiančios asociacijos, taip ir šios viena pagrindinių funkcijų yra vienyti bendrai veiklai asociacijos narius – Lietuvos turizmo informacijos centrus, plėtoti ir populiarinti turizmo informacijos centrų tinklą, skatinti naujų turizmo informacijos centrų steigimą, jų veiklos kokybę, modernizavimą, siekti efektyvios savivaldybių, valstybės ir Europos investicijų į turizmo sektoriaus plėtrą, dalyvauti formuojant ir tvirtinant nacionalines turizmo programas bei kitas valstybės reguliavimo prioritetų nustatymo ir lėšų skirstymo struktūras. Taip pat asociacijos narių interesų atstovavimas ir gynimas valstybės, savivaldos, Europos, pasaulinėse asocijuotose struktūrose ir kitose institucijose ir, žinoma, daug kitų veiklų.

– Ar reiškia, kad dabar teks daugiau laiko praleisti Vilniuje?
– Vilniuje lankytis teks dažniau, tačiau gyvename tokiame amžiuje, kad nemažai pasitarimų vykdomi ir pasinaudojant informacinėmis technologijomis nuotoliniu būdu, kas, kiek man žinoma, asociacijoje buvo daroma ir iki šiol.

– Kokie Lazdijų krašto turizmo prioritetai?
– Na, pradėkime nuo to, jog yra labai svarbu, kad turizmo sritis visada turėjo ir šiuo metu turi didelį Lazdijų rajono savivaldybės palaikymą. Pagrindiniai prioritetai turizmo srityje visuomet buvo ir yra esamos turizmo infrastruktūros gerinimas ir naujos įrengimas, nes tik tai pritraukia daugiau potencialių turistų į nuostabų mūsų kraštą. Aš labai džiaugiuosi, kad didelė dalis Lazdijų rajono savivaldybės administracijos įvykdytų, dabar vykdomų ir planuojamų vykdyti projektų yra susiję su turizmo infrastruktūros plėtojimu ir gerinimu: tai ir turizmo trasų, maršrutų ženklinimo infrastruktūros įrengimas, dviračių, pėsčiųjų, pažintinių takų, valčių nuleidimo vietų, prieplaukų įrengimas ir rekonstrukcija, muziejų atnaujinimas, miestų parkų infrastruktūros tvarkymas ir daugybė kitų.
Taip pat labai džiaugiuosi, jog ir kitos Lazdijų rajono savivaldybės įstaigos – Lazdijų kultūros centras, Lazdijų visuomenės sveikatos biuras, Lazdijų krašto muziejus, Lazdijų rajono švietimo įstaigos, mūsų savivaldybės teritorijoje įsikūrusių Metelių ir Veisiejų regioninių parkų direkcijos, Lazdijų  rajono savivaldybės seniūnijos ir jose veikiančios rajono bendruomenės, įvairūs klubai, tokie kaip Onkologinė savigalba Lazdijuose, Lazdijų rajono savivaldybės turizmo paslaugų teikėjai – kartu su Lazdijų turizmo informaciniu centru ir pavieniai organizuoja daugybę renginių, kurių metu pristato gražiausias Lazdijų krašto vietas ir lankomus objektus, į šiuos renginius susirenka daugybė dalyvių iš Lietuvos ir ne tik, o vėliau jie grįžta su savo šeimomis ir bičiuliais, kad ir jiems parodytų, koks gražus yra Lazdijų kraštas. Reziumuodamas noriu pasakyti, kad turizmą kaip prioritetą Lazdijų rajone mato daug žmonių, tačiau tik dirbdami visi kartu galime padaryti taip, kad taptume dar patrauklesni ir čia norėtų atvykti dar daugiau turistų.

– Kuo Lazdijų kraštas gali sudominti Lietuvos ir užsienio turistus?
– Labai daug kuo. Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje yra daug ežerų, o prie jų įsikūrusios daugiau kaip 60 kaimo turizmo sodybų. Beveik kiekvienoje sodyboje galite rasti tradicinę lietuvišką pirtį, valtis, baidares, vaikų žaidimo aikšteles, dzūkiško kulinarinio paveldo edukacijas, kitas įvairias pramogas. Taip pat Lazdijų mieste veikia aukštos klasės viešbutis, kuris teikia ir SPA paslaugas, svečių namai, netrūksta ir maitinimo paslaugas teikiančių vietų. Jau įrengta viena valčių nuleidimo vieta Dusios ežere, planuojama dar keliuose Lazdijų rajono savivaldybės ežeruose. Turime vienus gražiausių Lietuvoje suženklintus baidarių maršrutus Baltosios Ančios, Maros ir Zapsės upėmis, daug pažintinių maršrutų dviratininkams ir mėgstantiems keliauti pėsčiomis, sparčiai populiarėja Šv. Jokūbo piligrimų kelias, kurio net trys atkarpos driekiasi per Lazdijų kraštą, turime 24 nuostabius piliakalnius, keletą dvarų, išpuoselėtus muziejus, net du apžvalgos bokštus ir, žinoma, dviejų regioninių parkų lankytojų centrus. Taip pat daug svečių į Lazdijų rajono savivaldybę atvyksta ir per mano jau anksčiau minėtų įstaigų organizuojamus renginius, kurie yra žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.  

– Kiek turistų ir iš kokių vietovių pernai lankėsi Lazdijuose?
– Šiuo metu turime surinkę duomenis tik apie į Lazdijų turizmo informacinį centrą užsukusius turistus. Tikrai smagu, kad mūsų įstaigoje šiais metais apsilankė daugiau kaip dvidešimt tūkstančių turistų, iš kurių pusė yra iš užsienio valstybių. Populiariausios šalys, kaip ir kasmet, išlieka Lenkija ir Vokietija. Turėjome svečių ir iš JAV, Kanados, Prancūzijos, Kinijos, Japonijos, Italijos, Ispanijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Baltarusijos ir kt. šalių. Žinoma, daliai šių turistų mūsų kraštas yra tik tarpinė stotelė, tačiau užsukdami į mūsų įstaigą jie gauna didelę dozę informacijos apie mūsų kraštą, kuri juos tikrai sudomina, ir, tikimės, privers dar kartą sugrįžti pas mus. Taip pat stebėjome, kurie Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje esantys lankomi objektai yra patraukliausi, galima konstatuoti, kad populiariausi išliko tie patys: Metelių ir Veisiejų regioninių parkų lankytojų centrai, Lazdijų krašto muziejus ir abu apžvalgos bokštai. Būtina paminėti ir tai, kad esame šiek tiek išskirtinis turizmo informacijos centras, kadangi pagrįstai galime save vadinti langu į Baltijos regiono valstybes. Jaučiame didelę atsakomybę ir privalome žinoti viską ne tik apie mūsų krašto turizmo sektorių, bet ir apie Lietuvos bei kitų Baltijos regiono valstybių turizmo aktualijas.
Praėjusių metų lapkričio mėnesį kartu su Lazdijų krašto turizmo paslaugų teikėjais aptarėme praėjusį vasaros turizmo sezoną ir labai džiugu, kad visi juo buvo labai patenkinti. Kaimo turizmo sodybose netrūko klientų, baidarės nestovėjo krante, ežerų pakrantės buvo pilnos poilsiautojų. Tikimės, kad artėjantis sezonas bus ne prastesnis.

– Kaip vertinate „Adventur“ parodos formatą? Ar ši paroda naudinga?
– Parodos formatą vertinu teigiamai. Tradiciškai paroda vyksta tris dienas, iš kurių dvi – savaitgalį. Tai patogu lankytojams, todėl jų skaičius kiekvienais metais auga. Ekspozicijos suskirstomos į tris atskiras sales. Vienoje iš jų prisistato Lietuvos regionai, daugiausia tai būna turizmo informacijos centrai. Be jokios abejonės, paroda yra naudinga. Jos metu ne tik pristatome savo krašto turizmo naujoves, bet ir užmezgame naujus kontaktus su kelionių, ekskursijų, sportinių renginių, pažintinių žygių organizatoriais, įvairių informacinių technologijų specialistais, kuriančiais produktus turizmo sričiai. Žinoma, tai yra ir tam tikras prestižo reikalas visam Lazdijų kraštui, kadangi parodoje lankytojai suranda ne VšĮ Lazdijų turizmo informacinio centro stendą, bet ir Lazdijų krašto reprezentacinį stendą!
– Kodėl dalyvaujate „Adventur“ parodoje, nors dalyvautoji joje, specialistų teigimu, yra neadekvačiai brangu?
– Šiemet buvo jau 20-asis kartas, kuomet Lazdijų turizmo informacinis centras dalyvavo parodoje. Nepraleidome nė vienos parodos nuo pat mūsų įstaigos įkūrimo 1999 m., neketiname praleisti ir ateityje, ypač kai dėl dalyvavimo parodoje turime stiprų Lazdijų rajono savivaldybės palaikymą. Lietuvos turizmo informacinių centrų asociacija bendradarbiaudama su VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ pasiekė, kad parodoje dalyvaujantiems turizmo centrams būtų pritaikyta tam tikra nuolaida nuomojant parodos plotą, manau, kad to bus prašoma ir ateityje. Turizmo paroda „Adventur“ tai bene vienintelis renginys Lietuvoje, kuris skirtas turizmo sričiai ir kuris sutraukia tokį didelį lankytojų skaičių. Tad kurgi geriau prisistatysi, jeigu ne čia. Na, o dėl to brangu dalyvauti parodoje ar ne, tai, manau, labai priklauso nuo to, su kokia stendo idėja ir koncepcija dalyvauji parodoje. Pavyzdžiui, šiais metais, aš manau, turėjome labai gerą idėją, ją gerai išdiskutavome ir už protingą sumą įgyvendinome.  

– Kaip parodoje pristatėte Lazdijus? Ar buvo daug susidomėjusiųjų?
– Šių metų paroda kvietė keliauti lėtai ir pažinti sveikatos turizmą Lietuvoje. Kas gi gali būti geriau po žygio baidarėmis, dviračiais ar pėsčiomis už apsilankymą karštoje garuojančioje Lazdijų krašto pirtyje. Būtent visus aktyvius Lazdijų krašto maršrutus ir pirtis pristatėme mūsų parodos stende. Stendą pavertėme tikra garuojančia Lazdijų krašto pirtimi, dėl to susilaukėme labai daug teigiamų parodos lankytojų ir kolegų atsiliepimų.
Naudodamasis proga, norėčiau padėkoti ir profesionaliems mūsų krašto pirtininkams Rimantui ir Irenai Silkėms, kurie ne tik įsteigė prizą – maudynes jų pirtyje 5 asmenims su pasirinkta procedūra, bet ir kelias valandas buvo Lazdijų krašto stende bei pasakojo apie pirties naudą sveikatai. Tikslių skaičių, kiek žmonių lankėsi parodoje, dar neturime, tačiau puse lūpų buvo kalbama, kad lankytojų tikrai daugiau negu pernai, tad pagrįstai galime galvoti, kad jų bus arti 30 tūkstančių.

– Kokiose parodose, renginiuose šiais metais bus pristatinėjami Lazdijai?
– Jau vasario 28, 29 ir kovo 1 dienomis Lazdijų turizmo informacinio centro komanda dalyvaus tarptautinėje turizmo parodoje Vroclave, Lenkijos Respublikoje, tuomet gegužės mėnesį dalyvausime Kauno Hanza dienose, liepos mėnesį Klaipėdos Jūros šventėje, rugsėjo mėnesį Vilniaus miesto dienose, lapkričio mėnesį tarptautinėje turizmo parodoje Varšuvoje. Žinoma, nepraleisime ir didžiųjų Lazdijų rajono savivaldybėje vyksiančių renginių.

– Ačiū už pokalbį ir sėkmės prezidentui!

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: