Dzūkų žinios

Ministerija eina buvusios Lazdijų valdžios pramintu taku

Dalintis:
Tą kelią, kuriuo ėjo buvusioji Lazdijų rajono valdžia, siekdama išsaugoti Lazdijų rajono glėbyje Veisiejų technologijos ir verslo mokyklą (TVM), sujungiant ją su Veisiejų Sigito Gedos gimnazija, pripažįsta tinkamu ir siūlo visiems naudotis Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Tą kelią, kuriuo ėjo buvusioji Lazdijų rajono valdžia, siekdama išsaugoti Lazdijų rajono glėbyje Veisiejų technologijos ir verslo mokyklą (TVM), sujungiant ją su Veisiejų Sigito Gedos gimnazija, pripažįsta tinkamu ir siūlo visiems naudotis Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Siūloma nuo rugsėjo jungti dalį profesinio mokymo įstaigų su paprastomis mokyklomis, kitoms su mokyklomis siūloma sudaryti jungtinės veiklos sutartis dėl bendrojo ugdymo programos.
Tokį variantą Lazdijų atveju buvusioji rajono valdžia buvo parengusi dar prieš pusantrų metų, tačiau naujoji valdžia jo atsisakė.

Siūlo sujungimo scenarijų
Kaip informavo ministras Algirdas Monkevičius, tai daroma tęsiant 2018-aisiais inicijuotą profesinių mokymo įstaigų tinklo pertvarką.
Planas su profesinėmis ir bendrojo ugdymo mokyklomis, kitomis įstaigomis dar bus derinamas mėnesį, Vyriausybė jam galutinai tikisi pritarti iki balandžio, o pertvarka įsigaliotų jau nuo šio rugsėjo.
Kaip rašo „Verslo žinios“, iš 61 šiuo metu veikiančios profesinio mokymo įstaigos penkias siūloma visiškai sujungti, 25-ioms siūloma sudaryti jungtinės veiklos sutartis su bendrojo ugdymo mokyklomis dėl bendrojo ugdymo programų.
Likusioms siūlomi kiti variantai – pavyzdžiui, miesteliuose jų veikiančius skyrius tiesiog perkelti į bendrojo ugdymo mokyklas jose įsteigiant atskirą profesinio mokymo skyrių. Taip pat keturiose profesinio mokymo mokyklose atsirastų suaugusiųjų mokymo skyriai.
„Nauji dariniai fiziškai turi pradėti veikti rugsėjo 1 dieną, nuo naujų mokslo metų“, – spaudos konferencijoje sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Arūnas Plikšnys.
Be kita ko, siūloma įtvirtinti, kad profesijos būtų galima mokytis kaip neformalaus ugdymo dalykų, suteikiant galimybę vis tiek vėliau gauti profesinės mokyklos diplomą.

Sutaupys milijonus eurų
Kaip teigė ministerijos atstovai, pertvarka vykdoma mažėjant mokinių skaičiui bei siekiant pagerinti ugdymo kokybę.
„Mano galva, tai – sėkmingi žingsniai. Aišku, yra tam tikrų nepatogumų, bet verta juos įveikti, kad turėtumėme optimalų tinklą“, – spaudos konferencijoje sakė A. Monkevičius.
Pasak jo, profesinės ir bendrojo ugdymo mokyklos per jungtinės veiklos sutartį galės pasidalinti tuo, ką daro geriausiai.
„Technologinės programos gali būti tos profesinės mokyklos bazėje, ten gali dirbti tie profesionalai, kurie tai gali padaryti puikiai, jie turi geras sąlygas. Tuo metu bendrojo ugdymo mokykloje kur kas geriau galima įgyvendinti bendrojo ugdymo programą. Šito trūko“, – teigė ministras.
Ministerija skaičiuoja, kad pertvarka leis sutaupyti 3–5 mln. Eur. Per metus profesinio ugdymo sistemai skiriama apie 120 mln. Eur.
Jungtinės veiklos sutartis siūloma sudaryti profesinėms ir bendrojo lavinimo mokykloms Veisiejuose, Dauguose, Smalininkuose.

Siūlymams pritaria
Sprendimams pritaria profesinių mokyklų ir savivaldybių asociacijos.
Lietuvos profesinių mokyklų direktorių asociacijos vadovė Elena Pelakauskienė tikisi, kad naujoji sistema sumažins konkurenciją tarp profesinio ir bendrojo ugdymo įstaigų. Ji sako, kad planas mažuose miesteliuose leis neuždaryti mažų mokyklų ir „galbūt patenkinti aplink esančios darbo rinkos poreikius“.
Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas švietimo ir kultūros klausimais Jonas Mickus sakė, kad penkiolika metų sektorius nereformuotas atvedė iki akimirkos, kuomet „vaistai nebepadeda ir reikia operacijos“. Tačiau jis pripažįsta, kad planą su įstaigomis ir savivaldybėmis suderinti bus sunku.
2019-aisiais į profesines mokyklas priimta 19 126 asmenys, šiemet tikimasi priimti 20 610 moksleivių.

Siūloma nuo rugsėjo jungti dalį profesinio mokymo įstaigų su paprastomis mokyklomis. Tokį variantą Lazdijų atveju buvusioji rajono valdžia buvo parengusi dar prieš pusantrų metų, tačiau naujoji valdžia jo atsisakė.

Naujoji valdžia „įjungė atbulinį“
Iki praėjusių metų birželio planas sujungti Veisiejų TVM su Veisiejų Sigito Gedos gimnazija ir taip optimizuoti abiejų ugdymo įstaigų veiklą buvo dar realus, tačiau po birželio pabaigoje vykusio savivaldybės tarybos posėdžio tapo aišku, jog viena iš galimų išeičių – šių mokyklų sujungimas – „misija neįmanoma“.
Taryba priėmė sprendimą reorganizuoti Veisiejų Sigito Gedos gimnaziją iš viešosios įstaigos į biudžetinę įstaigą.
Visos rajono mokyklos yra biudžetinės įstaigos, tik vienintelė Veisiejų Sigito Gedos gimnazija prieš metus buvo reorganizuota į viešąją įstaigą. Taip buvo padaryta tam, kad abi sujungiamos įstaigos turėtų vienodą juridinį statusą, šiuo atveju – viešosios įstaigos.
Prieš metus tuometinė Švietimo ir mokslo ministerija informavo, jog būtina spręsti Veisiejų TVM likimą. Tuometinei rajono valdžiai buvo pasakyta, jog ją išlaikyti kaip savarankišką mokymo įstaigą nėra galimybių, ir siūlė ieškoti sprendimų.
Buvusieji rajono vadovai nusprendė, jog viena iš galimų šios mokyklos išlikimo galimybių – jos prijungimas prie Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos. Žinoma, šių dviejų mokymo įstaigų sujungimas suteiktų tam tikro diskomforto – tektų mažinti valdymo aparatą, atsisakyti kai kurių darbuotojų, tačiau Lazdijų rajone būtų išsaugota Veisiejų TVM, taip pat ir moksleiviai bei pedagogai.
Tokį Veisiejų TVM išlikimo scenarijų buvusi rajono valdžia sudėliojo po to, kai sužinojo, jog ši mokykla gali būti prijungta prie Žirmūnų mokymo centro Druskininkų filialo.
„Tokia šios mokyklos perspektyva mūsų netenkino. Manau, jog prijungus ją prie Žirmūnų mokymo centro, ji visiškai prarastų savo savarankiškumą, netektų moksleivių, o Lazdijų rajono biudžetas – pajamų. Po šio sujungimo galimas ir dar liūdnesnis scenarijus – mokykla gali tiesiog išnykti. Todėl mes ir ėmėmės atsarginio varianto“, – sakė tarybos opozicijos lyderis, buvęs meras Artūras Margelis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: