Dzūkų žinios

Sovietų genocidą menanti istorija vis dar neturi savo namų

Dalintis:
Nors jau praėjo nemažai laiko nuo 2015-ųjų lapkritį visą Lietuvą apskriejusios naujienos apie Lazdijuose kuriamą Sovietinio genocido aukų ir laisvės kovų muziejų, iki šiol muziejus dar neatidarytas, o jo eksponatai, sudėti viename iš Kauno gatvėje esančių patalpų, vis dar laukia nuolatinių savo namų.

Nors jau praėjo nemažai laiko nuo 2015-ųjų lapkritį visą Lietuvą apskriejusios naujienos apie Lazdijuose kuriamą Sovietinio genocido aukų ir laisvės kovų muziejų, iki šiol muziejus dar neatidarytas, o jo eksponatai, sudėti viename iš Kauno gatvėje esančių patalpų, vis dar laukia nuolatinių savo namų.

Apžiūrėjo būsimojo muziejaus patalpas
2015 metų lapkričio 4 dieną Lazdijų savivaldybės internetinė svetainė rašė: „Lazdijų rajono savivaldybėje viešėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, Memorialinio departamento direktorė Gintarė Jakubonienė bei Genocido aukų muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis.
Svečiai susitiko su Lazdijų rajono savivaldybės meru Artūru Margeliu bei Lazdijų krašto muziejaus direktore Daina Plediene. Susitikimo metu buvo aptarta galimybė Lazdijuose, Vytauto g. 18, esantį pastatą pritaikyti muziejaus veiklai.
Prieš susitikimą ekspertų grupė apžiūrėjo šį pastatą, kuriame sovietmečiu veikė KGB, buvo įsikūrusi sovietinė milicija. Šį pastatą įsigijus Lazdijų rajono savivaldybei, buvo svarstoma galimybė jame įrengti ekspozicijas, supažindinančias su nepriklausomybės praradimu XX a. viduryje, sovietų valdžios represijomis, pasiaukojama ir atkaklia kova dėl nepriklausomybės atgavimo.
Ekspertų teigimu, minėtasis pastatas yra unikalus, nes jame yra išlikę daug autentikos, menančios sovietų valdžios represijų laikus: autentiškos kalinimo kameros, grotos, durys, kalinių pasivaikščiojimo kiemelis. Todėl buvo aptariamos galimybės bendradarbiaujant su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru bei Genocido aukų muziejumi surinkti kuo daugiau archyvinės medžiagos bei šiame pastate atkurti autentiškas patalpas, kurios liudytų apie tautos istorinę praeitį. Remiantis ekspertų išvadomis, pastato infrastruktūra tam puikiai tinka.“
Pagal optimistines prognozes, naująjį muziejų planuota suremontuoti ir atidaryti per trejus metus. Tačiau taip neįvyko. Nuo sprendimo steigti muziejų jau praėjo 52 mėnesiai, o muziejaus įkurtuvių diena dar skęsta rūke.

Muziejaus atidarymo data nežinoma
Gal naujoji valdžia greitai sugebės užbaigti šį patriotinį projektą? Juk viešai kalbama, kad šiam projektui savivaldybės biudžete šiemet skirta beveik 80 tūkst. eurų. Apie muziejaus situaciją kalbamės su Lazdijų rajono savivadybės atstovais.

– Prieš beveik penkerius metus buvo nuspręsta steigti sovietinio genocido aukų ir laisvės kovų atminimui įamžinti skirtą muziejų. Kokia dabar yra šio muziejaus vyksmo stadija?
– Primename, kad sprendimas dėl pritarimo projektui „Pastato rekonstrukcija ir pritaikymas kultūrinėms, muziejinėms ir edukacinėms reikmėms” ir jo dalinio finansavimo buvo priimtas mažiau nei prieš ketverius metus. Parengta techninė dokumentacija, pradėti pastato rekonstrukcijos darbai.

– Kas atlikta nuo priimto sprendimo steigti muziejų iki dabar?
– Parengta techninė dokumentacija, pradėti pastato rekonstrukcijos darbai.

– Kada ketinama jį atidaryti?
– Kol kas nėra numatyta konkreti muziejaus atidarymo data.

– Kiek kainuos muziejaus įsteigimas ir įrengimas?
– Šiuo metu vykdomas projektas, kurio metu bus rekonstruotas pastatas, kuriame, įgyvendinus projektą, lankytojus I ir II aukšte pasitiks inovatyvios ekspozicijos bei lankytojams pritaikytos muziejaus erdvės. Bendra projekto vertė beveik 500 000 eurų.

– Kur šiuo metu yra šiam muziejui skirti eksponatai?
– Šiuo metu muziejui skirti eksponatai saugomi Laisvės kovų muziejuje bei Lazdijų krašto muziejui pagal panaudą perduotose Lazdijų rajono savivaldybei priklausančiose patalpose, esančiose adresu: Kauno g. 8, Lazdijai.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: