Dzūkų žinios

Sprendimai dėl kelių remonto – pageidavimų koncerto principu?

Dalintis:
„Jau seniai parengti šio kelio remonto dokumentai, buvo gauti pinigai jo remontui, tačiau jie nukeliavo kito kelio remontui, o mes likome prie suskilusios geldos“, – kalbėjo A. Visockienė.

Savivaldybė paskelbė, kokiems rajono keliams šiemet bus skiriamas prioritetas, kas sulauks didžiausio finansavimo. Žinant, kad visas procesas – nuo prioritetų pasirinkimo, dokumentų parengimo ir pinigų gavimo – yra labai ilgas, sunku tikėtis, jog rajono valdžios pasirinkti keliai greitai bus sutvarkyti. Keista yra tai, jog yra net keturi kelių remonto projektai, kuriems parengta visa dokumentacija, tačiau savivaldybė nenori jų įgyvendinti.
Kai kurie Lazdijų rajono gyventojai piktinasi projektų parinkimo metodika – prioritetus nustatyti pagal gyventojų apklausų rezultatus. Juk apklausos, kurias atliko savivaldybė dėl remontuojamų kelių atrinkimo, buvo ne reprezentatyvios, bet mėgėjiškos, todėl jomis remtis būtų nerimta. Ar solidu dviejų šimtų gyventojų pasisakymus pateikti kaip viso rajono žmonių nuomonę?

Pateikė apklausos rezultatus
Kaip teigiama savivaldybės tinklapyje, rajono savivaldybė savo interneto svetainėje www.lazdijai.lt praėjusių metų pabaigoje atliko gyventojų apklausą ir bandė išsiaiškinti, kurių rajone esančių kelių tvarkymas rajono žmonėms yra aktualiausias. Taip pat buvo išanalizuoti visi gyventojų per 2019 metus savivaldybei pateikti prašymai dėl kelių remonto.
„Daug gyventojų pasisakė dėl Šventežerio seniūnijos kelio Teizai–Barčiai remonto: internete už jį balsavo 15, raštą pasirašė 50 gyventojų. Raštą savivaldybei dėl Barčių kaimo kelio pasirašė 33 gyventojai. Dėl Būdviečio seniūnijos kelio per Strumbagalvės kaimą internetu balsavo 23 gyventojai ir 10 pateikė prašymą raštu, dėl šios seniūnijos kelio Paliūnai–Papartėliai raštą pasirašė 9 gyventojai, 15 balsavo internetu. Dėl kelio Seirijai–Paserninkai–Vainiūnai remonto prašymą pasirašė 39 gyventojai, 5 balsavo internetu. (…) Tačiau daugiausia prašymų savivaldybė gavo dėl valstybinės reikšmės kelių, esančių savivaldybės teritorijoje, tvarkymo: dėl kelio Lazdijai–Kučiūnai–Veisiejai internetu balsavo 115 gyventojų, dėl kelio Lazdijai–Krosna – 103 gyventojai, dėl Lazdijų miesto Vilniaus ir Kauno gatvių – 67 gyventojai.
Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos jau paskelbė, kuriuos valstybinės reikšmės kelius mūsų rajone ketina asfaltuoti. Lazdijų rajone šiemet planuojama išasfaltuoti 15,348 kilometro žvyrkelių.

Remonto laukia šešerius metus
Krikštonių gyventojas A. (pavardė redakcijai žinoma) skundėsi, jog daug metų nepavyksta iš valdžios išsireikalauti, kad būtų suremontuota Kalninė gatvė.
„Dėl šios gatvės remonto mes kovojame jau šešerius metus, rašėme valdžiai raštus, mums buvo pasakyta, jog gatvės remontas įtrauktas į planus, sudarytos sutartys. Dabar domėjausi, koks mūsų gatvės likimas, ir kreipiausi į naująją rajono valdžią – administracijos direktorę I. Šaparauskienę ir vicemerą A. Klėjų. Tačiau man nieko konkretaus nebuvo atsakyta, tik administracijos direktorė sakė, kad senosios sutartys dėl gatvės remonto jau nutrauktos“, – pasakojo Kalninės gatvės gyventojas.
Jis skundėsi, jog gatvės būklė labai bloga, žiemą, kai pasninga, sunku išvažiuoti, laužomi automobiliai, sunkiai išvažiuoja geltonasis autobusiukas, žmonėms labai nepatogu. Paklaustas, kokio ilgio yra blogo kelio atkarpa, krikštoniškis sakė, jog reiktų sutvarkyti apie 2 kilometrus.

Savivaldybė formuodama biudžetą pusės sumos keliui per Barčių kaimą nerado.

Pinigai nukeliavo kitam keliui?
Aušra Visockienė piktinasi vilkinamu kelio atkarpos Teizininkai–Barčiai remontu.
„Jau seniai parengti šio kelio remonto dokumentai, buvo gauti pinigai jo remontui, tačiau jie nukeliavo kito kelio remontui, o mes likome prie suskilusios geldos“, – kalbėjo A. Visockienė.
Moteris dėl šios problemos kreipėsi į administracijos direktorę I. Šaparauskienę ir domėjosi, kelio remonto galimybėmis.
„Direktorė sakė, jog šis klausimas bus svarstomas šią savaitę, tačiau nieko neprižadėjo, tik pasakė: kaip bus, taip bus. Ši frazė man nesuteikė daug vilties“, – kalbėjo A. Visockienė.
Paklausta, kaip ji vertina valdžios rengiamas gyventojų apklausas dėl kelių remontų, pagal surinktus balsus nustatant pirmumą, A. Visockienė teigė, jog tai nerimta ir primena pageidavimų koncertą.
„Koks skirtumas, kurį kelią remontuoti pirmiau, juk visi keliai yra mūsų rajono, juos visus reikia remontuoti. O tos apklausos – juokingos, daugiausia balsuoja turintieji kompiuterius, o jų nėra daug. Ar galima pagal šimtą pareikštų nuomonių nuspręsti, ką pirmiausia remontuoti“, – ironizavo moteris.

Konkrečios atkarpos nenumatytos
Pasidomėjome, ką apie kelių remonto projektus, kuriems buvo parengti visi reikiami dokumentai, galvoja rajono valdžia.

– Buvusioji rajono valdžia buvo parengusi dokumentaciją keturių kelio atkarpų remontui. Ar planuojama prašyti pinigų šiems keliams, ar bus pasirinkti kiti keliai?
– Kol kas nėra numatyti konkretūs keliai ir jų atkarpos. Vyksta intensyvios diskusijos.

– Savivaldybė nusprendė atsisakyti Barčių kelio remonto ir tam skirtų pinigų. Kodėl buvo priimtas toks sprendimas? Ar ne gaila pinigų, kurie, atsisakius šio projekto, Lazdijams nebus paskirti?
– Primename, kad kelio per Barčių kaimą (LZ0920 kelias LZ0916-kelias LZ0929) asfaltavimui susisiekimo ministro įsakymu buvo skirtos lėšos, kurios sudarė tik pusę asfaltavimui reikalingos sumos. Kita pusė sumos turėjo būti numatyta formuojant savivaldybės biudžetą, bet tai nebuvo atlikta. Būtent todėl minėto kelio asfaltavimas buvo atidėtas. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad skirtos lėšos nebuvo prarastos, jos buvo perskirstytos jau atliktiems kelio rangos darbams apmokėti.

– Kokie savivaldybės vadovų prioritetai rajono kelių remonto srityje?
– Svarbiausi prioritetai – keliais važiuojančių automobilių srautas, dabartinė kelio būklė bei kelio vieta. Svarbu, ar kelias gyvenvietės teritorijoje, ar jis veda į gyventojų darbo vietas, sveikatos priežiūros įstaigas. Savivaldybės vadovų manymu, norint teisingai paskirstyti lėšas rajono kelių asfaltavimui bei remontui ir nustatyti prioritetus taip pat labai svarbi gyventojų nuomonė. Siekiant ją sužinoti, praėjusių metų pabaigoje savivaldybės interneto svetainėje buvo atlikta gyventojų apklausa, į kurios rezultatus taip pat planuojama atsižvelgti.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: