Dzūkų žinios

Tik konservatoriai gali išgelbėti Lietuvą nuo politinio chaoso

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Iki Seimo rinkimų teliko kiek daugiau nei pusė metų. Reikia pripažinti, kad dabar valdžioje esantys valstiečiai su koalicijos partneriais įvarė mūsų valstybę į politinį chaosą ir sumaištį, o kažkada buvusius aukštus politinio elgesio kultūros standartus nustūmė į tokį neregėtai žemą lygį, kad dar žemiau kristi jau nebeįmanoma.
Tad belieka nekantriai laukti rudens ir šiuo metų laiku vyksiančių Seimo rinkimų ir tikėtis, kad pagaliau „žalieji valstiečiai“ su trenksmu bus išspirti iš valdžios arba gaus kiek įmanoma mažiau balsų, jeigu vis dėlto atsidurtų valdančioje koalicijoje. Tuomet jų politinė įtaka būtų kiek įmanoma mažesnė.
Praėjusį šeštadienį, vasario 22 dieną, laikraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti visuomenės nuomonės apklausos bendrovės „Vilmorus“ vasario 7–13 dienomis atliktos apklausos rezultatai. Respondentams buvo užduoti keli klausimai, o vienas iš jų skambėjo taip: už kurią partiją balsuotumėte rinkimuose į Seimą, jeigu rinkimai vyktų kitą sekmadienį? Iš pirmos vietos jau ilgą laiką nesitraukia Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai. Už juos pasisakė 17,7 procento balsavusiųjų. Per mėnesį konservatorių rėmėjų pagausėjo 1,2 procento. Antroje vietoje stovi ir nei pirmyn, nei atgal nejuda Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. „Vilmorus“ apklausoje jie surinko 11,6 procento respondentų balsų. Apskritai valstiečiai turėtų būti patenkinti tokiu rezultatu, nes pridarius tiek nesąmonių ir skandalingų sprendimų dar belieka tik stebėtis, kad jie nesmuko gerokai žemiau. Apmaudu pastebėti, kad valstiečiams politinio elgesio kultūrą nusmukdžius iki grindjuostės, dar vis yra nemažai lengvatikių, kurie pasiryžę už juos balsuoti. Trečioje vietoje su tikrai neblogu rezultatu – 9,7 procento – atsidūrė socialdemokratų partija.
Atrodytų, kad dabar opozicijoje darniai dirbantys konservatoriai ir socdemai galėtų pagalvoti apie valdančiąją koaliciją po Seimo rinkimų, bet to Lietuvos politinėje istorijoje nuo pat 1990 metų dar nėra buvę. Be to, socdemų lyderis G. Paluckas tokią galimybę įvertino daugiau kaip skeptiškai. Tuomet konservatoriams norint atsidurti valdžioje reikėtų ne tik laimėti Seimo rinkimus, bet ir tikėtis itin gero rezultato bei to, kad galimi koalicijos partneriai Seimo rinkimuose irgi gerai pasirodytų. Deja, „Vilmorus“ apklausos duomenys to nežada. Abi liberalios partijos, pagal naujausius apklausos duomenis, net nepapultų į Seimą, jeigu rinkimai vyktų dabar.
Tad, kad ir kaip dėliotum politines kortas ir besistengtum savo planuose atsikratyti valstiečių, labai panašu, kad jie išliks valdžioje ir po Seimo rinkimų. Nors dar liko nemažai laiko, bet didelė tikimybė, kad valdančiąją koaliciją po rinkimų sudarys: socialdemokratai, valstiečiai, Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ ir galbūt dar kelios politinės partijos, jeigu jos pateks į Seimą. Vis dėlto galima tikėtis, kad už valstiečius rinkimuose į Seimą balsuos dar mažiau žmonių, nei teigia dabartiniai „Vilmorus“ apklausos rezultatai. Jeigu valstiečiai tepelnytų apie 7–8 procentus balsų, jų įtaka naujoje valdančioje koalicijoje būtų menka, ir jie negalėtų priimti lemiamų mūsų valstybei sprendimų. O tai būtų labai jau neblogai palyginus su dabartine politine situacija šalyje.
Ar konservatoriai Seimo rinkimuose gali tikėtis žymiai daugiau rinkėjų balsų, nei skelbia bendrovės „Vilmorus“ visuomenės nuomonės tyrimas? Jeigu konservatorių sąrašą į Seimo rinkimus ves G. Landsbergis ir ši dešinė partija išliks tokia pasyvi kaip dabar, galima tikėtis pergalės rinkimuose, bet ne tapti Lietuvą valdančia partija. Jeigu konservatorius į Seimo rinkimus ves I. Šimonytė, galima tikėtis žymiai geresnių rezultatų. Be to, konservatoriai turi tapti žymiai agresyvesni ir aktyvesni ir visus nustebinti originalia ir spalvinga rinkimų kampanija, nes laiko iki rinkimų liko ne tiek jau ir daug.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: