Dzūkų žinios

Užkrėstos mėsos skandalo aidai atsirito ir iki Lazdijų

Dalintis:
UAB „Maxima LT“ atstovų sprendimu, prekyba šviežia mėsa penktadienį (vasario 7 d.) buvo nutraukta ir visų parduotuvių šviežios mėsos skyriai bei
mėsinės buvo išplautos ir išdezinfekuotos.

Praėjusią savaitę garsiai nuskambėjo istorija apie „Maxima“ prekybos tinklo parduotuvėse užfiksuotą salmonelėmis užkrėstą mėsą. Kadangi šio tinklo parduotuvė yra ir Lazdijuose, vienaip ar kitaip ši problema aktuali ir mūsų rajono gyventojams.
„Dzūkų žinios“ kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, prašydamos pakomentuoti susidariusią situaciją. Į klausimus atsakė tarnybos Viešųjų ryšių skyrius.

– Kada Jūs sužinojote apie galimai užkrėstą mėsą „Maxima“ prekybos centruose?
– Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) š. m. vasario 7 d. vakare (17:30) iš UAB „Maxima LT“ gavo pranešimą apie sprendimą laikinai nutraukti prekybą visa šviežia atvėsinta mėsa ir jos pusgaminiais įmonei priklausančiose parduotuvėse. Savo sprendimą įmonė grindė savikontrolės tyrimais, kurių metu 3 tirtuose šviežios mėsos mėginiuose buvo aptikta salmonelių.

– Kaip reagavote į šią naujieną, kokių veiksmų ėmėtės?
– Įvertinus galimą riziką ir siekiant išsiaiškinti įvykio aplinkybes, VMVT nedelsdama pradėjo nuodugnų tyrimą. Tą pačią dieną iš UAB „Maxima LT“ atstovų paprašyta pateikti laboratorinių savikontrolės tyrimų protokolus ir kitą tyrimui svarbią faktinę informaciją. Vasario 8–9 dienomis VMVT inspektorių grupės vykdė fizinius patikrinimus produkcijos gamintojo patalpose, logistikos sandėlio patalpose ir prekybos įmonės mėsinėse. Buvo vertinamos įmonėse taikomos dezinfekcijos procedūros, gamybos procesų sauga ir higiena, savikontrolinių laboratorinių tyrimų rezultatai ir kt. Atrinkti mėginiai laboratoriniams tyrimams nuo darbinių paviršių, taip pat žaliavų ir gatavų produktų mėginiai.

– Ar buvo ištirta mėsa Lazdijų „Maximoje“? Jei taip, ar surasta salmonelių?
– Kadangi, UAB „Maxima LT“ atstovų sprendimu, prekyba šviežia mėsa penktadienį (vasario 7 d.) buvo nutraukta ir visų parduotuvių šviežios mėsos skyriai bei mėsinės buvo išplautos ir išdezinfekuotos, todėl VMVT nevykdė patikrinimų visose UAB „Maxima LT“ prekybos tinklui priklausančiose parduotuvėse. Laboratorinių tyrimų rezultatų tikimasi sulaukti šios savaitės pabaigoje.

– Kokia salmonelių kilmė ir kokios pasekmės vartojant jomis užkrėstą mėsą?
– Negalime pakomentuoti, kuriame etape įvyko galimas mėsos užteršimas, kol nėra baigtas tyrimas, detalizuoti. Vartotojams svarbu žinoti, kad salmonelės – tai bakterijos, galinčios sukelti ūmią žarnyno infekciją salmoneliozę. Šių bakterijų gausu natūralioje mūsų gyvenamojoje aplinkoje, jos ypač greitai dauginasi netinkamoje temperatūroje laikomoje arba nehigieniškai tvarkomoje mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ar pieno produktuose ir iš jų pagamintuose patiekaluose. Šios bakterijos yra jautrios karščiui ir 700 C temperatūroje žūsta per keletą minučių, todėl norint išvengti apsinuodijimo maistu pavojaus gyvūninius produktus rekomenduojama tinkamai termiškai apdoroti.

– Kokia šiuo metu situacija dėl šio užkrato Lazdijuose, kokių priemonių imtasi?
– VMVT neturi informacijos (pranešimą ar skundų) apie salmonelioze susirgusius gyventojus, taip pat ir iš Lazdijų.

Susidariusią situaciją taip pat paprašėme pakomentuoti „Maxima“ atstovę ryšiams su visuomene Rimą Aukštuolytę:
„Mėsos savikontrolės tyrimai buvo atlikti mūsų sandėliuose ir cechuose, ne atskirose parduotuvėse. Gaudami iš skirtingų vietų skirtingu metu imtus to paties tiekėjo, šiuo atveju – „Biovelos“, mėginių rezultatus, kurie rodė mikrobiologinę taršą, vasario 7 d. nusprendėme prevenciškai pašalinti šviežią mėsą ir jos marinuotus pusgaminius iš visų savo parduotuvių Lietuvoje. Taip pat valėme ir dezinfekavome visas savo parduotuves, mėsos cechus ir sandėlius, užtikrindami, kad visa tiekimo grandinė yra saugi. Tai paskatino padaryti kryžminės taršos tikimybė, kuri atsiranda nustačius mikrobiologinę taršą. Šiuo atveju VMVT rekomenduoja tik pašalinti konkrečią mėsos partiją, kurioje buvo nustatyta mikrobiologinė tarša, ir atlikti dezinfekciją. Galime patikinti, kad mėsa mūsų prekybos tinkle yra saugi ir tinkama vartoti.“

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: