Dzūkų žinios

Ar tikrai jau toks blizgantis Lazdijų savivaldybės biudžetas?

Dalintis:
9-osios tarybos 10 posėdis.

Pasibaigus visuotinei euforijai dėl vasario pabaigoje rajono taryboje 15-os tarybos narių priimto Lazdijų biudžeto, buvo viešai nutylėti kai kurie biudžeto momentai, kurie opozicijai sukėlė tam tikrų abejonių dėl svarbiausio metų finansinio dokumento tobulumo, todėl visi posėdyje dalyvavę frakcijos „Pirmyn“ nariai balsavo prieš biudžeto projektą.
Faktas yra tas, kad 2020 metų rajono savivaldybės biudžetas turėtų būti daugiau nei vienu milijonu eurų didesnis nei 2019-ųjų ir sudaro 26,5 mln. eurų.
Opozicijos lyderis Artūras Margelis tarybos posėdžio metu suabejojo, ar galima į biudžetą traukti tas lėšas, kurių prašoma iš valstybinių institucijų, tačiau jos dar negautos.
„Mano nuomone, labai rizikinga įtraukti į biudžeto planą 1 mln. eurų, kurių yra prašoma įvairiems projektams, tačiau šie pinigai dar negauti, niekas negarantuoja, kad bus gauti. Praktika rodo, jog ne visi projektai būna finansuojami. Kadangi biudžeto pajamos ir išlaidos turi būti subalansuotos, ką reiks daryti, jei biudžete numatyti pinigai nebus gauti?“, – valdančiųjų klausė A. Margelis.
Jam buvo atsakyta labai paprastai: „Jei nebus pajamų, tai nebus ir išlaidų“. Kitaip sakant, jei negausime pinigų projektams, tai ir turėsime tokį pat biudžetą kaip 2019 metais.
Opozicijos atstovui Gintautui Salatkai kilo klausimų dėl kultūros įstaigų finansavimo. Jis pastebėjo, jog Lazdijų kultūros centrui ir Lazdijų rajono bibliotekai lėšų skirta mažiau nei praėjusiais metais, nors numatytas kultūros darbuotojų atlyginimų padidinimas.
Paaiškėjo, jog dalis pinigų, už kuriuos Lazdijų kultūros centras organizuoja svarbius renginius, perkelti iš Kultūros centro į savivaldybės biudžetą.
„Manau, jog nėra išmintinga savivaldybės administracijai imtis švenčių organizavimo, užsikraunant sau papildomą naštą, neturint reikiamos patirties, kai tai puikiausiai sugebėdavo visada atlikti Kultūros centras. Ar tai nepasitikėjimas Kultūros centru, ar kiti paslėpti dalykai? Šis žingsnis man nėra suprantamas“, – sakė G. Salatka.
Dar vienas pastebėjimas dėl savivaldybės biudžeto. Viešai deklaruota, jog naujajame biudžete švietimui skirta net 200 tūkst. eurų daugiau nei 2019 metais. Keistai atrodo toks padidėjimas, kai ta pati taryba patvirtino rajono švietimo tinklo optimizavimo planą, kuris turėtų sumažinti išlaidas, skiriamas švietimui. O gal bus didinami išlikusių mokyklų darbuotojų atlyginimai?
Labai optimistiškai atrodo ir numatytas milijoninis gyventojų pajamų mokesčio prieaugis. Gal tikimasi, jog pasikeitus savivaldybės skyrių vedėjams, gyventojų pajamos ims augti kaip ant mielių?
Dar vienas retorinis klausimas: kaip vertinti faktą, kad tokiame svarbiame posėdyje, kur buvo priimamas sprendimas dėl biudžeto, nedalyvavo net 20 proc. tarybos narių?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: