Dzūkų žinios

Aštuntoji karantino diena: pagalba medikams, rengimasis nuotoliniam vaikų mokymui bei jau rytoj Alytuje pradėsiantis veikti mobilus patikros punktas

Dalintis:

Prasidėjo antroji karantino savaitė. Lazdijų rajone kol kas nenustatytas susirgimas dėl koronaviruso nė vienam gyventojui, tačiau jis atsirado visai arti – šiandien apie pirmąjį atvejį paskelbė Alytaus miesto savivaldybė. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro paskelbtais duomenimis, šiandien iki 16 valandos Lietuvoje buvo nustatyti 143 susirgimo koronavirusu atvejai. Maždaug 96 proc. visų šių atvejų – įvežtiniai. Daugiausiai susirgimų nustatoma iš Jungtinės Karalystės, Austrijos ir Vokietijos grįžusiems mūsų šalies gyventojams. Daugiausiai sergančiųjų –  20-40 metų amžiaus grupėje. Net 10  sergančiųjų yra medikai.

  Rajone veiklą vykdančios gydymo įstaigos kylančias problemas aptarė su rajono vadovais. Esminė problema -apsaugos priemonių trūkumas, kadangi gydymo įstaigų užsakyti šių priemonių papildymai vėluoja. Svarbu tai, kad į savivaldybę apsaugos priemonės atkeliavo dar praėjusios savaitės pradžioje, dėl to šį problema buvo išspręsta nedelsiant. Trūkstamos apsaugos priemonės – respiratorinės kaukės, pirštinės, kombinezonai, akiniai, antbačiai buvo išdalinti iš karto po pasitarimo. Šią savaitę gydytojai ir jų pagalbininkai galės dirbti saugiai. Tikimasi, kad įstaigų pateikti užsakymai juos pasieks artimiausiomis dienomis.

Nuo rytojaus 12 val. Alytuje pradeda veikti mobilusis punktas. Jame pacientams bus imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso (COVID-19). Punktas įkurtas Kultūros centro aikštelėje (Pramonės g. 1B).  Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad jokiu būdu negalima vykti į punktus nusprendus savarankiškai – prieš tai būtina skambinti 1808.  Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį žmogų tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos ir jei taip tuomet paskirs atvykimo laiką. Taip pat svarbu žinoti,  kad pacientai tyrimui bus registruojami tik tą dieną, kai kreipsis, t. y. išankstinė registracija kitai dienai nebus vykdoma. Paskambinus būtina išklausyti ir griežtai laikytis visų konsultanto nurodymų. Šeimos gydytojo siuntimas į mobilų patikros punktą nereikalingas – sprendimą dėl tyrimo priima tik konsultantas.

Savivaldybės saviizoliacijai paskirtose patalpose naujų gyventojų nėra – gyvena anksčiau apgyvendinti 5. Vieno atvykstant vis dar laukiama. Tačiau Vyriausybė jau artimiausiu metu  žada imtis priemonių, kad saviizoliacija būtų ne savanoriška, o priverstinė ir  visi iš užsienio sugrįžę gyventojai privaloma tvarka būtų apgyvendinti savivaldybių šiam tikslui paruoštuose būstuose. Taip pat skelbiama, jog bus griežtinama tvarka prekybų centruose, reikalaujama, kad gyventojai juose naudotų apsaugos priemones.

Nuo kitos savaitės visoje Lietuvoje, taip pat ir Lazdijuose startuos nuotolinis vaikų mokymas. Savivaldybė ir ugdymo įstaigos tam aktyviai ruošiasi. Mokyklos jau įsivertino savo galimybes ugdymo procesą organizuoti  nuotoliniu  būdu, parengė priemonių planus  ir susitarė  dėl  mokymo  nuotoliniu  būdu  taisyklių.  Iki kovo 27 d. bus parengta ir susisteminta skaitmeninė mokomoji medžiaga ir užduotys bei mokymui nuotoliniu būdu pasiruoš ir mokytojai. Šiomis dienomis mokytojai stebi internetinius mokymus, seminarus, webinarus, komunikuoja tarpusavyje, analizuoja įvairias internetines edukacines aplinkas. Visos mokyklos turi ir naudoja el. dienynus, aktualią informaciją skelbia savo tinklapiuose, naudoja el. paštą, socialinius tinklus, Messenger ir kitus komunikavimo kanalus. Mokant nuotoliniu būdu visos ryšio priemonės ir informaciniai kanalai bus labai svarbūs. Dalis ikimokyklinio ugdymo mokytojų jau dabar bendrauja ir išsibando nuotolinį bendravimą su ikimokyklinukų tėveliais. Taip pat informuojame tėvelius, kad mokestis už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų išlaikymą švietimo įstaigose dėl karantino neturės būti mokamas.

Medicinos ir statutinių pareigūnų vaikų ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas bus organizuojamas ugdymo įstaigose tais atvejais, kai jų tėvai karantino metu privalės dirbti ir vaikų priežiūros neturės galimybių vaikų priežiūrą užtikrinti namuose. Ugdymas bus organizuojamas ugdymo įstaigose, kurias vaikai lankė iki karantino paskelbimo.  Dėl detalesnės informacijos prašome kreiptis į Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistę Astą Zablackienė tel. 8 612 97406 arba el. p. asta.zablackiene@lazdijai.lt.

Mokantis nuotoliniu būdu nuo 2020-03-30 bus organizuojamas nemokamas maitinimas tiems vaikams, kurie nemokamai buvo maitinami iki karantino paskelbimo. Atsižvelgiant į karantino rėžimo sąlygas ir siekiant išvengti epidemijos plitimo, mokiniams ar jų tėvams bus pristatomi  maisto daviniai 2 savaitėms pagal mokyklų nustatytą grafiką. Maisto daviniai bus pristatomi ir ikimokyklinukams, kurių šeimos, savivaldybės tarybos sprendimu, nuo užmokesčio už vaikų išlaikymą švietimo įstaigoje atleidžiamos. Mokyklų darbuotojai vėliausiai iki 2020 kovo 27 d. susisieks su tėveliais ir suderins davinių išdavimo procedūras. Taip pat maisto davinių pristatymo grafikas bus paskelbtas mokyklų internetinėse svetainėse. Kilus klausimams dėl nemokamo maitinimo kreiptis į Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistę Astą Zablackienė tel. 8 612 97406 arba el. p. asta.zablackiene@lazdijai.lt.  

 Detalesnę informaciją apie neformalaus švietimo organizavimą karantino laikotarpiu, taip pat 2019–2020 mokslo metų pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų tvarkaraščio pakeitimus paskelbsime rytoj savivaldybės tinklalapyje ir socialinio tinklo Facebook paskyroje. Sekite naujienas.

Lazdijų r. sav. inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: