Dzūkų žinios

Dabartinė Lazdijų valdžia gerokai komplikavo sporto centro ateitį

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Dar praėjusią kadenciją Lazdijų valdžia apsisprendė dėl naujojo Lazdijų sporto centro statybos. Pernai, 2019 metais, Sporto centro perspektyvos buvo aiškios. Buvusi valdžia buvo parengusi visą naujojo sporto centro statybų planą, suruošusi dokumentus ir gavusi Valstybės investicinės programos (VIP) paramą. Buvo nuspręsta naująjį sporto centrą statyti senojo pastato vietoje ir jį praplėsti dvigubai. Buvo atlikti visi parengiamieji darbai, ekspertizės, techninis projektas ir daug kitų būtinų darbų. Šiam reikalui buvo išleista apie 100 tūkstančių eurų. Projekto sąmata siekė apie 3 mln. eurų. Jau buvo gauta per 90 tūkst. eurų iš VIP lėšų, tad buvo galima pradėti darbus. Taip pat buvo numatytas 30 proc. savivaldybės kofinansavimas. Jei viskas būtų vykę pagal planą, jau kitais metais būtume turėję naują sporto centrą. Be to, prieš metus Lazdijuose lankėsi premjeras S. Skvernelis. Lyg ir buvo gautas jo pritarimas sporto centro statybai.
Bet atėjus naujajai valdžiai situacija kardinaliai pasikeitė. Senasis projektas buvo išmestas į šiukšlių dėžę ir apsispręsta nestatyti naujo sporto centro, bet jį įkurti policijos pastate. Kadangi pastatą savivaldybė savo žinion perims tik metų pabaigoje, sporto centro įkurdinimo ir įrengimo klausimas nusikelia neribotam laikui. Naujoji valdžia kažkodėl nusprendė, jog buvusios valdžios parinkta vieta netinka sporto centrui ir vicemeras A. Klėjus su kompanija ėmė ieškoti kitos vietos. Kadangi darbai neprasidėjo, VIP skirtų pinigų savivaldybė neteko.
Tad lieka neatsakytas itin svarbus klausimas: kodėl naujoji valdžia atsisakė naujo sporto centro statybos? Buvusi rajono valdžia buvo atlikusi tikrai nemažai darbų ir, atrodo, beliko juos tęsti ir sėkmingai pabaigti Lazdijams itin svarbaus objekto statybą. Deja, šia tema naujoji rajono valdžia tyli lyg vandens į burną prisisėmusi.
Taigi naujas sporto centras nebus statomas. Dabartinė valdžia kalba apie tai, kad jis bus perkeltas į policijos pastatą. Valdantieji sporto salės įrengimui siūlo skirti 2,5 milijono eurų. Iš kur paimti tiek pinigų? Kodėl būtent tokia suma, o ne 3 ar 4 milijonai eurų? Susidaro įspūdis, kad nebuvo atlikti jokie skaičiavimai, o ši suma buvo paimta nežinia iš kur arba dūrus pirštu į dangų. Kas gali pasakyti, ar buvo atlikta ekspertizė ir parengtas techninis projektas?
Policijos pastate itin daug kabinetų, tad teks griauti daug pertvarų, ir atsiras daugybė problemų. Apskritai sporto centro įrengimas policijos pastate gali priminti dramblio pasivaikščiojimą porceliano krautuvėje.
Policijos pastatas pastatytas ant nestabilaus pelkės grunto. Tad kapitalinė pastato rekonstrukcija gali kainuoti milžiniškus pinigus, nes gali tekti kalti polius ir stiprinti pastato pamatą bei visą konstrukciją. Kyla klausimas, iš kur bus gauta dabartinės valdžios paminėta pinigų suma? Šį pastatą savivaldybė savo žinion perims tik šių metų pabaigoje. Tik tada, kai pastatas priklausys savivaldybei, bus galima kalbėti apie visų darbų pradžią. Kiek tai užtruks, labai sunku prognozuoti. Gerai būtų, jei viską pavyktų atlikti iki naujųjų savivaldos rinkimų, bet tai tik valdančiųjų svajonės. Lazdijuose sporto centras galėjo atsirasti po metų, o dabar jo atidarymo datos negali niekas tiksliai prognozuoti. Aišku tik viena, kad tai bus labai negreitai. Jeigu sporto centras policijos pastate bus pilnai įrengtas iki šios valdžios kadencijos pabaigos, tai prilygtų stebuklui.
Keisti dalykai dėjosi ir praėjusį penktadienį vykusiame Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Iš pradžių sporto centro įrengimo klausimas už 2,5 milijono eurų sumą buvo įtrauktas į darbotvarkę, o paskui mįslingai dingo. Klausimų daugiau nei atsakymų, o, tiksliau pasakius, vien klausimai be jokių atsakymų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: