Dzūkų žinios

Konteinerių aikštelėse prie daugiabučių pradeda dirbti prižiūrėtojas: kontroliuos ir patars

Dalintis:

Lazdijų ir Veisiejų daugiabučių gyventojai neturėtų nustebti atliekų konteinerių aikštelėse išvydę jų prižiūrėtoją. Nuo kovo 1 dienos darbą pradėjo nuolatinis šių aikštelių priežiūros specialistas Algirdas Kazilionis.
Jis kiekvieną dieną kontroliuos, kaip gyventojai rūšiuoja į aikšteles atneštas atliekas, nežinantiems patars, dalins skrajutes, besielgiančius neatsakingai, bandančius palikti prie konteinerių didelių gabaritų atliekas sudrausmins.
„Įsitikinome, kad nuolatinė priežiūra, tiesioginis bendravimas su žmonėmis, raginimas rūšiuoti ir paaiškinimas, kaip tą daryti, duoda labai gerus rezultatus. Ir atliekos rūšiuojamos geriau, ir aikštelės tampa tvarkingesnės, ir žmonės laimingesni“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.
Pirmieji „reindžeriais“ pavadinti prižiūrėtojai netvarkingose konteinerių aikštelėse Alytaus regiono savivaldybėse pradėjo budėti prieš trejus metus. Eksperimento tvarka jie buvo įdarbinti keliems mėnesiams, per kuriuos paaiškėjo, kad situacija aikštelėse kardinaliai pasikeitė – jos tapo ne tik tvarkingesnės, bet ir mišrių atliekų tose aikštelėse, kur budėdavo prižiūrėtojai, buvo surenkama mažiau.
Prižiūrėtojai periodiškai keliems mėnesiams buvo įdarbinami vis kitose savivaldybėse, o pernai ARATC valdyba nusprendė įsteigti penkis nuolatinius jų etatus. Tad prižiūrėtojai Alytaus regiono savivaldybėse dabar dirba nuolat.
Lazdijuose pradedantis dirbti aikštelių priežiūros specialistas kontroliuos, ar atliekų vežėjai pagal grafiką ištuština konteinerius, bei rūpinsis visomis Lazdijų ir Veisiejų miestuose prie daugiabučių namų esančiomis pusiau požeminių konteinerių aikštelėmis. Bet tai anaiptol nereiškia, kad jis tvarkys kieno nors ne vietoje išmestas atliekas. Jis rūpinsis, kad žmonės patys tinkamai jas sutvarkytų ir įprastų tą daryti nuolat.
Nuo praėjusių metų vasaros Lazdijų ir Veisiejų miestų daugiabučių gyventojai, be kitų atliekų, atskirai turi rinkti ir maisto atliekas. Naujose pusiau požeminių konteinerių aikštelėse yra atskiri konteineriai būtent šioms atliekoms. Jas būtina rinkti atskirai, norint išvengti rinkliavos didėjimo.
Kilus neaiškumų, kaip tvarkyti šias ar kitas atliekas, miestų gyventojai galės kreiptis į aikštelių priežiūros specialistą tiesiogiai arba darbo metu paskambindami telefono numeriu 8 658 14413.
Žmonės galės pranešti specialistui apie asmenis, paliekančius prie konteinerių stambiąsias atliekas, informuoti apie perpildytus, pagal numatytą grafiką neišvežtus konteinerius ir visais kitais su tvarka aikštelėse susijusiais klausimais.
„Labai svarbu, kad gyventojai atskirai rinktų ne tik maisto, bet rūšiuotų ir visas pakuočių atliekas, o dideles ir pavojingas vežtų į rūšiavimo centrus. Tik tuomet aikštelės atrodys tvarkingai, jose nebus perpildytų konteinerių – išrūšiavus atliekas joms visoms vietos konteineriuose užteks“, – neabejoja ARATC Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovo pavaduotoja Rasa Opolskienė, kviečianti rinktis tvarkingą gyvenimą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: