Dzūkų žinios

Olimpinės žaidynės – dėmesio verti faktai

Dalintis:

2020 m. vasaros Olimpines zaidynes bus jau XXXII Olimpiada. Šios žaidynės Tokijuje (Japonijoje) prasidės liepos 24 d. ir truks iki rugpjūčio 9 d. Tai yra daugiausiai dėmesio sulaukiantis tarptautinis sporto renginys, kuriame varžosi profesionalūs sportininkai iš viso pasaulio. Todėl labai naudinga ir įdomu pateikti ne vieną faktą apie Olimpines žaidynes.

18 naudingų faktų apie Olimpiadą

1. Pirmosios Olimpinės žaidynės buvo surengtos Graikijoje dar 776 m. pr. Kr. Žaidynės buvo rengiamos Dievo Dzeuso garbei.

2. Pirmosios modernios Olimpinės žaidynės buvo surengtos 1896 m. – taip pat Graikijoje, Atėnuose. Jas iš naujo organizuoti pradėjo baronas Pierre de Coubertin. Dviem metams iki pirmųjų modernių Olimpinių žaidynių pradžios jis įkūrė ir Tarptautinį Olimpinį komitetą, kurio pagrindinė būstinė yra Lozana mieste, Šveicarijoje.

3. Olimpinės žaidynės tokį savo pavadinimą gavo dėl to, jog senovėje jos buvo organizuojamos vakarų Graikijoje Olimpijos mieste.

4. Olimpinių žaidynių šūkis yra „Citius Altius Fortius“. Šį šūkį taip pat sugalvojo ir pasiūlė Pierre de Coubertin. Jis reiškia „greičiau, aukščiau, tvirčiau“.

5. Pirmą kartą Olimpinė vėliava buvo iškelta per 1920 m. vykusias Olimpines žaidynes Antverpe, Belgijoje. Olimpinis simbolis, kuris simbolizuoja penkis kontinentus, taip pat yra ir ant Olimpinės vėliavos – pateikiamas baltame fone.

6. Olimpinių žaidynių priesaiką taip pat parašė Pierre de Coubertin. Vienas atletas perskaito priesaiką kiekvienų Olimpinių žaidynių ceremonijos metu – kalbėdamas visų atletų vardu. Pirmoji priesaika buvo priimta 1920 m. Belgijoje organizuotų Olimpinių žaidynių metu. Tai padarė fechtuotojas Victor Boin.

7. Olimpinių žaidynių ceremonijos prasidėjo 1908 m., kuomet įvyko Londone organizuotos Olimpinės žaidynės.

8. Ilgą laiką (nepamirštant ir senovėje vykdavusių Olimpinių žaidynių) Olimpiadoje dalyvauti galėdavo tik vyrai. Tačiau pirmą kartą ši taisyklė buvo panaikinta 1900 m., kuomet Paryžiuje vykusiose Olimpinėse žaidynėse buvo leista dalyvauti ir moterims atletėms.

9. Šalis, kuri laimėjo daugiausiai medalių per pirmąsias Vasaros Olimpines žaidynes, įvykusias 1896 m., buvo Graikija. Ji tuo metu iškovojo net 47 medalius.

10. Olimpinė ugnis pirmą kartą pasirodė 1928 m. organizuotose Olimpinėse žaidynėse Amsterdame.

11. Miestai, kuriuose du kartus buvo organizuotos vasaros Olimpinės žaidynės, yra Atėnai (tai įvyko 1896 m. ir 2004 m.), Paryžius (1900 m. ir 1924 m.) ir Los Andželas (1932 m. ir 1984 m.). Tačiau po šių metų Olimpiados prie jų prisijungs ir Tokijas (pirmą kartą šiame Japonijos mieste Olimpiada buvo organizuota 1964 m.).

12. Miestas, kuriame Olimpinės žaidynės buvo organizuotos net tris kartus, yra Londonas – 1908 m., 1948 m. ir 2012 m.

13. Šalis, kuri per visą istoriją yra surengusi daugiausiai vasaros Olimpinių žaidynių, yra Jungtinės Amerikos Valstijos. Olimpiada JAV 1932 m. ir 1984 m. buvo surengta Los Andžele, 1904 m. Sent Luise ir 1996 m. Atlantoje.

14. Tam, kad sporto šaka būtų įtraukta į Olimpinių žaidynių sporto šakų sąrašą, ji turi būti labai plačiai žaidžiama vyrų bent 75 šalyse ir keturiuose žemynuose bei moterų – bent 40 šalių yra bent 3 žemynuose. Tai rodo, kad Olimpinėse žaidynėse gali dalyvauti tik tų sporto šakų atletai, kurios yra ypatingai populiarios.

15. Tuomet, kai 1896 m. įvyko pirmosios modernios Olimpinės žaidynės Atėnuose (Graikijoje), jos apytiksliai atsiėjo 448 USD. Palyginimui – Rio 2016 m. vykusi Olimpiada kainavo 13,1 milijardą USD! Tai yra neįtikėtinai įspūdingi ir daugeliui sunkiai suvokiami skaičiai. Tačiau akivaizdu, kad bene kiekvienos naujos Olimpiados organizavimo metu žaidynes organizuojančios šalys biudžetą tik didina.

16. Antarktida ir Afrika yra vieninteliai žemynai, kuriuose iki šiol Olimpinės žaidynės dar niekuomet nebuvo organizuotos. Tačiau nors Afrikoje Olimpiados organizavimą tolimoje ateityje galima numatyti, labai abejotina, kad žaidynės kada nors įvyks Antarktidoje.

17. 2016 m. Rio vykusi Olimpiada buvo pirmoji vasaros Olimpiada, kuri buvo organizuojama žiemos metu. Žinoma, žiemos speigų niekas nepajuto.

18. 2008 m. Pekine organizuota Olimpiada prasidėjo tiksliai 20 val. vakaro (8:08:08) ir 2008 m. 8 mėn. 8 d., kadangi Kinijoje skaičius 8 yra laikomas laimingu.

Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir yra skelbiamas neatlygintinai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: