Dzūkų žinios

Karščiuojantiems lazdijiečiams – priverstinė kelionė į Alytų

Dalintis:
Karščiavimo klinika Lazdijuose iki šiol neįkurta, panašu, kad apskritai nebus įkurta — valdžia nevykdo savo viešų pažadų rajono gyventojams.

Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę įpareigojo šalies savivaldybes steigti karščiavimo klinikas. Daugelis savivaldybių, siekdamos patogumo savo savivaldybių gyventojams, klinikas jau įsteigė. Tokio pat dydžio, kaip ir Lazdijai, Druskininkų savivaldybėje tokia klinika jau veikia, tačiau kai kurios savivaldybės, tarp jų ir Lazdijų, nusprendė rajone nesteigti Karščiavimo klinikos, bet siųsti karščiuojančius savo rajono gyventojus į Alytų.
Kovo 26 dieną Lazdijų rajono savivaldybė savo svetainėje iškilmingai pranešė, kad Lazdijuose steigiama karščiavimo klinika: „Lazdijų ligoninėje steigiama karščiavimo klinika, ji atvers duris jau kitos savaitės pradžioje, tam tinkamose Lazdijų  savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro patalpose. Karščiavimo klinika – tai asmens sveikatos priežiūros vieta, kurioje bus teikiamos ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugos karščiuojantiems viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų turintiems pacientams. Joje bus įvertinami paciento nusiskundimai, matuojama temperatūra, kvėpavimo dažnis, atliekamas kraujo tyrimas, rentgenograma ir kiti tyrimai. Klinikoje dirbs gydytojas ir slaugytoja, pamainos keisis kas 4 valandas. Dirbantieji bus aprūpinti visomis reikiamomis apsaugos priemonėmis. Į kliniką atvykstantys pacientai pateks per atskirą įėjimą. Jokio sąlyčio su kitais ligoninės pacientais ir medicinos personalu nebus nei apžiūrint, nei atliekant tyrimus.“
Tačiau klinika Lazdijuose iki šiol neįkurta, panašu, kad apskritai nebus įkurta – valdžia nevykdo savo viešų pažadų rajono gyventojams.
Apie šią situaciją klausiame savivaldybės atstovų.

– Ar, pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus, Lazdijuose buvo įsteigta karščiavimo klinika?
– Karščiavimo kliniką, bendradarbiaujant su Alytaus miesto savivaldybe, planuojama atidaryti Alytaus mieste. Joje bus aptarnaujami Lazdijų rajono ir Alytaus miesto gyventojai. Savivaldybės turimomis žiniomis, steigiant karščiavimo kliniką Alytaus mieste, bendradarbiauti ketina ir kai kurios kitos Alytaus apskrities savivaldybės.

– Jei klinika Lazdijuose nebuvo įkurta, tai kodėl?
– Įkūrus karščiavimo kliniką Lazdijuose reikėtų nemažai medicinos darbuotojų, kurie dirbdami savo įprastuose darbuose ir karščiavimo klinikoje galėtų koronavirusą pernešti iš vienos įstaigos į kitą. Siekiant užtikrinti gydymo įstaigų nenutrūkstamą darbą bei apsaugoti jų darbuotojus ir pacientus nuo galimo koronaviruso pernešimo buvo nuspręsta bendradarbiauti su Alytaus miesto savivaldybe, kurioje įsikūrusioje karščiavimo klinikoje dirbs ir viena Lazdijų rajono sveikatos priežiūros specialistų komanda. 

– Kur turės kreiptis Lazdijų krašto žmonės, pajutę karščiavimo, kosulio ir kitus simptomus, kurie turi būti tikrinami karščiavimo klinikoje?
– Karščiuojantys, jaučiantys viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymius Lazdijų rajono gyventojai turi nuotoliniu būdu kreiptis į savo šeimos gydytoją. Gydytojas apklausęs pacientą nuotoliniu būdu priims sprendimą dėl siuntimo į karščiavimo kliniką, užregistruos priėmimui, karščiavimo klinikos koordinatorius susisieks su pacientu ir suderins atvykimo laiką, paaiškins priėmimo tvarką. Asmenims, kurie tikrai negalės patys nuvykti į Alytaus miestą, bus teikiama pavėžėjimo paslauga. Būtinoji ir skubi pagalba teikiama Lazdijų ligoninės Priėmimo skyriuje.

– Ar yra sutarta dėl Lazdijų pacientų priėmimo?
– Taip, Lazdijų rajono gyventojai bus aptarnaujami Alytaus miesto karščiavimo klinikoje. Karščiavimo kliniką, bendradarbiaujant su Alytaus miesto bei galimai kitomis Alytaus apskrities savivaldybėmis, planuojama atidaryti jau šį penktadienį, balandžio 3 dieną.
Taigi, Lazdijuose karščiavimo klinikos nebus. Sergantieji ir potencialūs koronaviruso nešiotojai, norėdami pasitikrinti, turės belstis per 40 kilometrų į Alytų. Ar toks sprendimas atspindi mūsų rajono valdžios rūpestį savo krašto žmonių sveikata ir patogumu?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: