Dzūkų žinios

NMVRVI laboratorijoje per parą ištiriama per 500 mėginių dėl COVID-19

Dalintis:
NMVRVI laboratorijos nuotr.

Koronaviruso infekcijai (COVID-19) nustatyti reikalingi tyrimai jau beveik trečią savaitę atliekami ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratorijoje. Gavus Sveikatos apsaugos ministerijos leidimą vykdyti koronaviruso tyrimus, nuo kovo 26 d. čia jau atlikta per 3,7 tūkst. tyrimų ir šis skaičius sparčiai auga kasdien, kadangi koronaviruso ėminių kiekiai taip pat nuolat didėja.
NMVRVI laboratorijoje dirbantys aukščiausios kvalifikacijos specialistai per dieną vidutiniškai ištiria 500 ir daugiau mėginių dėl COVID-19. Atsižvelgiant į laboratorijos pajėgumus tai yra antra tiek koronaviruso tyrimų kasdien atliekanti laboratorija Lietuvoje po Kauno klinikų.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Dariaus Remeikos teigimu, visos tyrimams skirtos priemonės, turima laboratorinė įranga ir biosaugos patalpos, būtinos darbui su žmogui pavojingais virusais, panaudojamos kiek įmanoma tikslingiau ir efektyviau, kad tyrimų rezultatai medikus ir jų laukiančius mūsų šalies žmones pasiektų greičiau. „Esu labai dėkingas instituto tyrėjams ir visam padedančiam personalui, kurie nedelsdami ėmėsi COVID-19 tyrimų ir šį darbą kasdien dirba atsakingai, negailėdami savo jėgų ir laiko“, – sakė D. Remeika.
„NMVRVI prisijungus prie tyrimų dėl COVID-19, laboratorija kiekvieną dieną lygiagrečiai dirba ir su kitų virusų, bakterijų, cheminių ar radiologinių teršalų diagnostika. Šie tyrimai taip pat labai svarbūs užtikrinant maisto saugą, vykdant gyvūnų užkrečiamųjų ligų prevenciją. Stengiamės, kad šiuo nelengvu metu ne tik būtų ištirta kuo daugiau COVID-19 mėginių, bet ir nesutriktų maisto produktų tiekimas rinkai, eksportas“, – komentavo NMVRVI vadovas dr. Gediminas Pridotkas. 
Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldus NMVRVI yra referentinė laboratorija Lietuvoje, akredituota atlikti maisto produktų, vandens, pašarų ir gyvūnų bei bendrų žmonėms ir gyvūnams ligų (zoonozių) sukėlėjų laboratorinius tyrimus. Kasmet šioje laboratorijoje atliekama daugiau nei 1 mln. tyrimų, o jų rezultatai pripažįstami ne tik Europos Sąjungos, bet ir daugelyje kitų pasaulio valstybių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: