Dzūkų žinios

Teismas vairuotojai buvo gailestingas

Dalintis:

Šių metų pradžioje, sausio 1 dieną, R. J. Veisiejų seniūnijoje, Gudelių kaime, vairuodama automobilį „Volkswagen Touran“ įkliuvo policijos pareigūnams būdama neblaivi – nustatytas 0,82 promilės neblaivumas. Sausio 15 dieną rajono policijos komisariato pareigūnai nutarimu R. J. pripažino kalta padarius administracinį nusižengimą, paskyrė 800 eurų baudą ir administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą 12 mėnesių.
Nesutikdama su policijos komisariato pareigūnų paskirta nuobauda R. J. ją apskundė teismui ir prašo šį nutarimą dalyje dėl teisės vairuoti transporto priemones atėmimo 12 mėnesių pakeisti.
Moteris skundą grindė keliais argumentais. R. J. pažymėjo, kad administracinės teisės nusižengimą padarė šviesiu paros metu, nedarbo dieną, kai eismas nėra intensyvus, greitis nebuvo didelis, ji važiavo jai pažįstamoje vietoje, nustatytas girtumas, 0,80 promilės, nėra didelis, yra valstybių, kuriose su tokio laipsnio girtumu leidžiama vairuoti transporto priemones, todėl jos padaryto administracinio nusižengimo pavojingumas nėra didelis, ji jautėsi puikiai, todėl manė galinti vairuoti ir pažeidimą padarė dėl neatsargumo. Ji gailisi padariusi administracinį nusižengimą, tai jos atsakomybę lengvina, atsakomybę sunkinančių aplinkybių nėra. Administracinėn atsakomybėn traukiams asmuo vykdo verslą, yra aktyvi bendruomenininkė, išaugino ir išauklėjo tris vaikus, puikiai charakterizuojama, savo transportu užtikrina bendruomenės narių nuvykimą į gydymo įstaigas, renginių vietas. Moteris nurodo, kad jos vairavimo stažas yra nuo 2002 metų gegužės mėnesio, per šį ilgą laiką nėra padariusi šiurkščių ir pavojingų nusižengimų. Jos padarytas nusižengimas nesukėlė sunkių padarinių, ji yra sumokėjusi dalį baudos, labai išgyvena dėl įvykio. Atsižvelgus į jos asmenybę, patiriamus nepatogumus ir suvaržymus mano, kad jai paskirtas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas 12 mėnesių yra per griežta nuobauda, ir prašo jos prašymą patenkinti. Nurodo ir tai, kad jeigu teismas manytų, jog administracinio poveikio priemonė negali būti visiškai neskiriama, prašo nors sutrumpinti jos terminą.
Tuo tarpu rajono policijos komisariato atstovai prašė administracinėn atsakomybėn patraukto asmens skundą atmesti. Atsiliepimas grindžiamas šiais argumentais. R. J. padarytas administracinis nusižengimas yra vienas pavojingiausių administracinės teisės pažeidimų, jis padarytas nesant jokios būtinybės vykti neblaiviai. Vien administracinėn atsakomybėn patraukto asmens patiriami nepatogumai dėl teisės vairuoti transporto priemones atėmimo nėra pakankamas pagrindas švelninti paskirtą nuobaudą ir teisės vairuoti transporto priemones visiškai neskirti, nes tai pažeistų proporcingumo principą.
Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėjai, išnagrinėję R. J. skundą, atsižvelgė į kai kuriuos jos skunde išdėstytus argumentus. Į tai, jog moteriai nustatytas lengvas girtumo laipsnis, ji prisipažino padariusi administracinį nusižengimą, gailisi dėl to, nesukėlė neigiamų pasekmių kitiems eismo dalyviams, bendruomenės yra charakterizuojama kaip veikli, rūpestinga, atsakinga bendruomenės narė, padedanti bendruomenės nariams realizuoti jų teises, savo automobiliu užtikrina bendruomenės nariams būtiną susisiekimą. „R. J. turi didesnį nei septyniolikos  metų vairavimo stažą, per šį laikotarpį nėra padariusi panašaus pobūdžio administracinių nusižengimų, per pastaruosius penkerius metus yra bausta vieną kartą už kitokį Kelių eismo taisyklių pažeidimą (dėl važiuojamosios dalies perėjimo ne pėsčiųjų perėjoje), kuris nėra šiurkštus. Šios aplinkybės patvirtina, kad R. J. nėra linkusi pažeidinėti teisės normas, šis jos pažeidimas yra labiau atsitiktinis ir tai rodo jos asmenybės nedidelį pavojingumą visuomenei. R. J. vykdo verslą, turi pareigų bendruomenei, šioms pareigoms tinkamai vykdyti jai reikalingas nuolatinis naudojimasis automobiliu“, – rašoma šioje teismo nutartyje.
Remdamasis šiomis išdėstytomis aplinkybėmis R. J. skundą teismas tenkinto iš dalies ir teisės vairuoti transporto priemones atėmimą dvylikai mėnesių nusprendė pakeisti į švelnesnę nuobaudą – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą septyniems mėnesiams.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: