Dzūkų žinios

Jei A. Margelis būtų meras, šiemet švęstume Sporto centro įkurtuves

Dalintis:
Nors paskutiniajame tarybos posėdyje buvo pritarta sporto centro įrengimui policijos pastate, tačiau iki tol, kol centras atvers duris, praeis daug laiko, nes viską teks pradėti iš naujo. Naujoji valdžia dėl sunkiai suvokiamų priežasčių atsisakė prieš kelerius metus parengto naujo Sporto centro projekto, kurio visi darbai jau buvo pajudėję į priekį, dabar viskas pradedama nuo nulio. Niekas negali prognozuoti, kada šis projektas bus užbaigtas.

Nors paskutiniajame tarybos posėdyje buvo pritarta sporto centro įrengimui policijos pastate, tačiau iki tol, kol centras atvers duris, praeis daug laiko, nes viską teks pradėti iš naujo. Naujoji valdžia dėl sunkiai suvokiamų priežasčių atsisakė prieš kelerius metus parengto naujo Sporto centro projekto, kurio visi darbai jau buvo pajudėję į priekį, dabar viskas pradedama nuo nulio. Niekas negali prognozuoti, kada šis projektas bus užbaigtas.

Nesulaukė aiškaus atsakymo
Buvęs Lazdijų meras Artūras Margelis įsitikinęs, jog, jei būtų toliau vykdomas jau parengtas Sporto centro projektas, jau šių metų pabaigoje buvo galima tikėtis šio svarbaus objekto įkurtuvių.
Praėjusią savaitę vykusiame tarybos posėdyje dėl sporto centro statybos užvirė karšta diskusija.
A. Margelis tiesiai šviesiai merės paklausė, kodėl buvo atsisakyta parengto sporto centro projekto ir imtasi jo įkūrimo sename pastate. Tačiau merė nesugebėjo konkrečiai atsakyti, kodėl naujoji valdžia priėmė tokį sprendimą.
„Pernai tikrai būtume gavę pinigų iš Vyriausybės sporto centro statybai, nes nemažai savivaldybių nesugebėjo panaudoti jiems skirtų lėšų. Šios lėšos perskirstomos, pinigų gauna tie, kas aktyviai vykdo projektus“, – kalbėjo opozicijos lyderis.
Jam daug abejonių kelia ministerijos pažadėti 800 tūkst. eurų šio centro sutvarkymui, nes lėšų skyrimas paskirstytas trejiems metams.
„Nėra jokių garantijų, kad kiekvienais metais bus skiriami tie pinigai, kita vertus, reikia įvertinti infliaciją, per trejus metus ji gali toli pažengti. O svarbiausia, kad dar nėra parengti dokumentai šio objekto statybai. Kol dokumentų nėra, bet kokios prognozės yra labai rizikingos“, – sakė A. Margelis.

Kaltina laiko tempimu
Kadangi neparengti dokumentai, neatlikti tyrimai, negali vykti centro projektavimo darbai, negalima skelbti konkursų, gali tekti atlikti sklypų jungimo procedūrą.
A. Margelio nuomone, viskas gali nusitęsti iki ateinančių savivaldos rinkimų.
„Matau naujosios valdžios neveikimą, gumos tempimą, norą sporto centro statybą užbaigti prieš pat 2023 metų savivaldos rinkimus, kad pademonstruotų atliktą darbą. Bet rajono žmonėms sporto centro reikia dabar, o ne po trejų metų. Tikrai jis šiemet būtų buvęs pastatytas, jei tęstume pradėtą projektą“, – sakė A. Margelis.
Dėl to, kad senasis projektas buvo nutrauktas, A. Margelis įžvelgia ir naujosios valdžios lėšų švaistymo požymius, nes už atliktus projektavimo, dokumentų parengimo ir kitus darbus savivaldybė buvo sumokėjusi nemažas pinigų sumas.

Parengė vizualizaciją
Kad sporto centro projektas yra embriono stadijoje, rodo ir tas faktas, kad dabar tik dėliojama šio objekto vizualika, o iki projektavimo dar labai toli.
„Dzūkų žinios“ kreipėsi į savivaldybę, prašydamos suteikti informacijos apie šį projektą ir atliktus darbus.

– Ar yra atlikta pastato, kuriame planuojamas sporto salės įrengimas, ekspertizė?
– Šiuo metu yra planuojamas įgyvendinti projektas „Viešosios įstaigos Lazdijų sporto centro sporto salės pastato Lazdijuose, Lazdijos g. 5, rekonstravimas“. Projektui yra parengtas investicinis projektas, o jam finansuoti pasirašyta finansavimo sutartis su Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai, kad būtų galima skelbti projekto techninės dokumentacijos parengimo paslaugų pirkimą. Parengtam techniniam projektui bus atlikta ekspertizė.

– Kodėl salės rekonstrukcijos idėjos sukūrimui buvo pasirinkta bendrovė „Lazdijų projektai“? Ar buvo skelbta užsakovo atranka?
– Lazdijų rajono savivaldybės administracija pirko paslaugą parengti projekto idėjai ir vizualizacijai, norėdama matyti sprendinius ne tik esamam ir būsimam pastatui, bet ir visai teritorijai, todėl buvo nuspręsta įsigyti paslaugą.

– Kodėl idėjos sukūrimui buvo pasirinkta viena bendrovė, o nebuvo skelbtas idėjų konkursas bent regiono lygmeniu?
– Lazdijų rajono savivaldybės administracija vykdydama mažos vertės pirkimus vadovaujasi Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus 2017 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. 1S-97 „Dėl mažos vertės pirkimų tvarkos aprašo patvirtinimo“.

– Kokios sąlygos buvo pateiktos idėjos kūrėjams?
– Parengti Lazdijų sporto centro sporto salės Lazdijuose, Lazdijos g. 5, rekonstravimo idėjos – koncepcijos suformulavimo, vaizdinės informacijos projektiniams pasiūlymams parengimo projektinę dokumentaciją.

– Ar jau užsakovas pateikė idėjas sporto salės rekonstrukcijai? Ar su jomis bus supažindinta Lazdijų bendruomenė?
– Projekto idėjos yra pateiktos, o artimiausiu metu planuojame projekto vizualizaciją pristatyti visuomenei.

– Kas rengs sporto salės rekonstrukcijos projektą?
– Rekonstrukcijos darbų techninis projektas bus perkamas pagal Viešųjų pirkimų įstatymą per CPO sistemą, projekto rengėjas bus žinomas po viešojo pirkimo procedūrų, todėl šiuo metu rengėjas nėra ir negali būti žinomas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: