Dzūkų žinios

Seni daiktai – naujos galimybės. Atraskime jas kartu!

Dalintis:
TikoTiks“ – erdvė ir galimybė veikloms, susijusioms su daiktų pakartotiniu naudojimu. (ARATC nuotraukos)

Gyvename daugybės daiktų apsuptyje – vienus išmetame, kitus perkame. Tačiau visame pasaulyje vis labiau populiarėja įvairi veikla, susijusi su naudotų daiktų pakartotiniu naudojimu, juos taisant, atnaujinant, kuriant naujus produktus ir atrandant naujas verslo galimybes.
Tokių galimybių toli ieškoti nereikia – jų yra ir pas mus. Ne vieną gali pasiūlyti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC), jau sukūręs daiktų mainų infrastruktūrą – regione veikia 19 daiktų mainų punktų „Mainukas“ bei pakartotinio naudojimo centras „TikoTiks“ – ir ieškantis tolesnio jų panaudojimo modelio.
„Norime sukurti veiklos modelį, kuris būtų patrauklus, priimtinas ir naudingas tiek verslu užsiimantiems asmenims, tiek ir ne pelno siekiančioms organizacijoms, norinčioms kurti ir gaminti iš naudotų daiktų“, – sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.
Anot jo, aukštą atliekų tvarkymo kultūrą turinčiose šalyse yra įkurti prekybos centrai, kuriuose prekiaujama tik iš naudotų daiktų, nereikalingų medžiagų sukurtais gaminiais. Tokiuose centruose vyksta mokymai ir edukacijos, organizuojamos konferencijos specialiai tam įrengtose salėse. Čia sudaromos galimybės dirbti asmenims iš socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių, kuriami verslo startuoliai, telkiantys gamintojus ir kūrėjus iš atliekų.
„Pavyzdžių yra įvairių. Pasinaudodami jų patirtimi, įvertindami savo galimybes turime sukurti tai, kas atitiktų mūsų regiono žmonių ir verslo įmonių lūkesčius“, – sakė A. Reipas.
Tai išsiaiškinti padės ir ARATC atliekamas tyrimas „Pakartotinio naudojimo veiklos modelis Alytaus regione“, kuriame kviečiami vis regiono gyventojai ir verslo įmonės – jiems tereikia atsakyti į apklausos klausimus.
„Atsakymai į pateiktus klausimus padės suprasti, koks yra gamyba iš naudotų daiktų užsiimančių ar norinčių užsiimti verslo įmonių požiūris į tokią veiklą, kuo galime būti naudingi, kokios bendradarbiavimo galimybės ir formos jiems būtų priimtinos. Taip pat svarbu išsiaiškinti, kuo šia veikla galime būti naudingi gyventojams ir ne pelno siekiančioms organizacijoms“, – sakė tyrimo koordinatorė, ARATC aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė.
Anot jos, vykdant tyrimą, bus siekiama išsiaiškinti, kokia pakartotinio naudojimo veikla žmonės užsiima arba norėtų užsiimti, iš kur gauna daiktų pakartotiniam naudojimui, kokie veiksniai, jų manymu, stabdo pakartotinio naudojimo vystymąsi šalyje bei regione ir kas skatintų šį procesą, kokia ekonominė bendradarbiavimo su ARATC forma jiems būtų priimtina ir kt.
Pirmosios bendradarbiavimo tiek su verslo įmonėmis, tiek su socialinių paslaugų bei
neįgaliųjų organizacijomis užuomazgos Alytaus regione jau yra.
ARATC vykdoma veikla pakartotinio naudojimo srityje sudomino senų baldų atnaujinimu užsiimančius verslininkus, dėl mainų punktuose surinktų daiktų tolesnio naudojimo tariamasi su nakvynės namais, su Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centru bendradarbiauta iš užuolaidų atraižų siuvant daugkartinio naudojimo maišelius vaisiams ir daržovėms.
Tačiau tikslas yra išvystyti daug platesnę pakartotinio naudojimo veiklą ir po „TikoTiks“ ženklu sutelkti kuo daugiau ja užsiimančių žmonių, kurie pakartotiniam naudojimui ruoštų ir naudotų elektros ir elektroninę įrangą, baldus, namų apyvokos ir interjero daiktus, statybinių ir remonto medžiagų likučius, audinių atraižas, vaikų priežiūros reikmenis, žaislus, drabužius, avalynę, dviračius, laikrodžius ir kitus nereikalingus bei nepavojingus daiktus.
„Esame pradiniame naujos veiklos kūrimo etape. Žmonių nuomonė, pastebėjimai ir patirtis yra labai svarbi, atrandant visoms pusėms naudingą, suprantamą ir priimtiną bendradarbiavimo formą“, – kalbėjo A. Jučienė, kviesdama dalyvauti apklausoje. Tą padaryti galite, atsidarę vieną iš žemiau esančių nuorodų.
Klausimai verslo veikla užsiimančioms organizacijoms ir asmenims
https://forms.gle/RjyAh3SBo4BmLodk7 
Klausimai ne pelno siekiančioms organizacijoms (viešoji įstaiga, asociacija, visuomeninė organizacija, paramos fondas, iniciatyvos ir pan.)
https://forms.gle/CbH5gzNk4nUHUeZX9 
Klausimai gyventojams
https://forms.gle/URt4y1L4XaTtqv9H8

ARATC inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: