Dzūkų žinios

„TikoTiks“ kviečia nuotoliniu būdu mokytis naudingų dalykų

Dalintis:
Ekologinės pamokos nuotoliniu būdu padeda ugdyti atsakingą požiūrį į aplinką. (ARATC nuotr.)

Karantinas – geriausias metas mokytis rūšiuoti. Daug laiko praleisdami namuose galime bent mažą dalį jo skirti rūšiavimui, o reikiamų žinių galima įgyti ir nuotoliniu būdu – tokią galimybę suteikia Alytaus regiono aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio atliekų panaudojimo centras „TikoTiks“.
„Mūsų centro veikla karantino metu anaiptol nesustojo, tiktai bendravimas su besidominčiais rūšiavimu vyksta nuotoliniu būdu. Bendradarbiaudami su regiono ugdymo įstaigomis, nusprendėme rengti nuotolines pamokas ekologinėmis temomis“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė.
Pamokų temos, atitinkančios moksleivių poreikius, iš anksto aptariamos ir suderinamos su „TikoTiks“ centro specialistais, kurie jau pasiruošę rengti ekologines pamokas ir kviečia ugdymo įstaigas: kreipkitės!
Pirmoji nuotolinė pamoka buvo surengta Prienų Ąžuolo progimnazijos pirmokams, kurie mokytojos Vaidos Skaisgirienės paraginti namuose sėjo ir augino įvairius augalus. Juos daigino popieriniuose kiaušinių dėkluose, sodino į ekologiškus, iš suyrančių medžiagų pagamintus puodelius arba įvairius indelius nuo jogurto ar grietinės.
Tai darydami, vaikai įsitikino, kad nebūtina pirkti naujų daigyklų ar vazonų daigams, o nuotolinės pamokos metu sužinojo, kaip rūšiuoti pakuočių atliekas, kaip kompostuoti žaliąsias, kaip vengti atliekų susidarymo.
„Pirmoji ekologinė pamoka buvo kupina ir gerų emocijų, ir naudingos patirties. Vaikai yra labai imlūs ir žingeidūs, juos domina atliekų rūšiavimas, daiktų panaudojimo antrą kartą galimybės ir, žinoma, aplinkos saugojimas bei tvarus vartojimas“, – sakė nuotolines pamokas rengianti Aplinkosauginio ugdymo specialistė Vaida Undzėnienė.
Nuotoliniu būdu rengiamų pamokų tikslas – ugdyti atsakingą vaikų požiūrį į aplinką ir rūšiavimo įgūdžius, kad vaikystėje susiformavę jie išliktų visam gyvenimui.
Tuo tikslu „TikoTiks“ centras organizavo ir  aplinkosauginių paveikslų konkursą „Išgirsk Žemės balsą“. Dėl su karantinu susijusių pokyčių šis konkursas pratęsiamas iki mokslo metų pabaigos.
Konkurso organizatoriai kviečia Alytaus regiono 5–12 klasių moksleivius kurti paveikslus, panaudojant  įvairias atliekas, pvz., tekstilės atraižas, nereikalingas sagas, stiklo, keramikos šukes, senus laikraščius bei žurnalus, kosmetikos – nagų lako, akių šešėlių, lūpdažių ir kt. – likučius.
Paveikslų nuotraukas reikia siųsti adresu agne.juciene@alytausratc.lt. Prie nuotraukų turi būti nurodyta paveikslą sukūrusio asmens vardas, pavardė, grupės/įstaigos pavadinimas (jei paveikslą kuria autorių grupė), kontaktai bei trumpas aprašymas, kokios medžiagos buvo panaudotos paveikslui sukurti.
Atsiųstus paveikslus įvertinusi vertinimo komisija išrinks tris konkurso laimėtojus, kuriems bus įteikti dovanų kuponai apsipirkti „Greenpeace“ tekstilės gamybos standartus atitinkančios Lietuvos įmonės parduotuvėje, o jų sukurti paveikslai bus pakabinti pakartotinio daiktų paruošimo naudoti „TikoTiks“ centre.

ARATC inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: