Dzūkų žinios

Apie buvusio ligoninės vadovo neteisėtus įsakymus išgirdo ir Aukščiausiasis Teismas

Dalintis:
Egidijus Drėzas: „Man sunkiai suvokiama, kad savivaldybės kontroliuojamoje įstaigoje vyksta tokie protu nesuvokiami ir į jokius teisinius rėmus netelpantys dalykai.“

Nors jau praėjo pusmetis, kai iš pareigų buvo atleistas ligoninės vadovas Vitas Šimkonis, tačiau jo užmaišyta savivaliavimo košė ir toliau kunkuliuoja. Redakciją pasiekė žinia, kad neteisėtai iš ligoninės direktoriaus patarėjo pareigų atleistas Egidijus Drėzas žemesnės instancijos teismų sprendimus dėl kompensacijos dydžio apskundė Aukščiausiajam Teismui.
„Dzūkų žinios“ jau rašė apie tai, kad iš darbo Vito Šimkonio iniciatyva neteisėtai atleistiems darbuotojams Lazdijų ligoninė turėjo sumokėti keliolika tūkstančių eurų. O šie pinigai juk galėjo būti skirti varganiems medikų atlyginimams. Bylos nesibaigia, advokatai dirba ir gauna honorarus iš ligoninės sąskaitos. Ar neatėjo laikas kompensacijas už neteisėtus atleidimus ir atlygį teisininkams mokėti iš V. Šimkonio asmeninės kišenės?

Apie atleidimą nežinojo
Šių metų pradžioje, prieš pat įsakymą dėl atleidimo iš direktoriaus pareigų, V. Šimkonis teisme pralaimėjo ne pirmą bylą dėl neteisėto darbuotojo atleidimo. Šiuo atveju prieš V. Šimkonį bylą laimėjo buvęs ligoninės direktoriaus patarėjas Egidijus Drėzas.
Redakcijos duomenimis, už priverstines 8 mėnesių pravaikštas, advokatų ir kitas išlaidas teismas priteisė iš ligoninės apie 16 tūkst. eurų, tačiau ši byla dar nesibaigusi.
2019 metų gegužę į darbą po ligos sugrįžęs V. Šimkonis iš darbo atleido 0,5 etato ligoninės direktoriaus patarėju dirbusį Egidijų Drėzą.
Pats Egidijus teigė, jog apie savo atleidimą sužinojo tikrindamas savo banko sąskaitą – pamatė įrašą „galutinis atsiskaitymas“.
„Kadangi dalį laiko dirbau nuotoliniu būdu, man niekas nepranešė apie atleidimą iš darbo. Nežinau, kokiu pagrindu buvau atleistas. Direktorius manęs nepasikvietė, neperspėjo, visiškas absurdas, su tokiu teisiniu nihilizmu susiduriu pirmą kartą. Įtariu, jog šioje situacijoje galėjo būti ir dokumentų klastojimo faktų“, – sakė E. Drėzas.
Kadangi E. Drėzas dirbo pagal patvirtintą grafiką, tam tikromis nustatytomis dienomis, V. Šimkonis jį iš darbo atleido būtent tą dieną, kuri oficialiai buvo nustatyta kaip nedarbo diena. Tai – akivaizdus įstatymų pažeidimas.

Kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą
„Man sunkiai suvokiama, kad savivaldybės kontroliuojamoje įstaigoje vyksta tokie protu nesuvokiami ir į jokius teisinius rėmus netelpantys dalykai. Samdomas valdiškos įstaigos vadovas elgėsi kaip nuosavoje įstaigoje, o rajono valdžia tokias nesąmones ilgai toleravo. Tai yra kaimas blogąja šio žodžio prasme“, – sakė E. Drėzas.
Jo teigimu, dėl neprognozuojamų V. Šimkonio veiksmų Lazdijų ligoninė prarado šansą matyti Lazdijų ligoninėje dirbantį garsų profesorių Rimantą Kėvalą ir kai kuriuos kitus iškilius medikus.
„Jei būčiau likęs dirbti Lazdijuose, ko gero, būtų pavykę pritraukti į Lazdijų ligoninę JAV investicijas. Manau, jog nuostoliai, kurie susidarė V. Šimkonio savivaliavimo laikotarpiu, yra daug didesni nei kompensacijos už neteisėtus darbuotojų atleidimus“, – sakė E. Drėzas.
E. Drėzas teigė, jog buvęs ligoninės vadovas negailėjo ligoninės biudžeto advokatams ir teisininkams, gynusiems jo neteisėtus įsakymus teismuose.
„Teismas man priteisė mažesnę kompensaciją nei priklauso, todėl tą sprendimą apskundžiau Aukščiausiajam Teismui“, – sakė E. Drėzas.

Laimėjo ir administratorė
2019 metų gegužę V. Šimkonio iš Lazdijų ligoninės administratorės pareigų atleista Asta Pilvinienė Darbo ginčų komisijoje, o vėliau ir teisme sugebėjo įrodyti, jog vadovas buvo neteisus. Iš darbo ji buvo atleista neteisėtai. Teismas priteisė jai apie 12 tūkst. eurų siekiančią kompensaciją.
Šešerius metus Lazdijų ligoninėje personalo administratore dirbusi A. Pilvinienė iš darbo buvo atleista 2019 metų gegužės 2 dieną. Ją atleido ką tik po nedarbingumo į darbą sugrįžęs ligoninės direktorius V. Šimkonis.
Moteris yra įsitikinusi, jog ją iš darbo atleido dėl politinių priežasčių, nes ji – didžiausio V. Šimkonio oponento, buvusio Lazdijų mero Artūro Margelio pusseserė.

VšĮ Lazdijų ligoninės vadovas Valdas Vabuolas: ,,Teismų ir kitos su ginčais dėl darbo santykių susijusios išlaidos ligoninei sudaro apie 16 tūkst. eurų.“

Išleido 16 000 eurų
Apie tai, kaip ligoninei sekasi teismuose ir kokias pinigų sumas tai kainuoja, kalbamės su naujuoju ligoninės vadovu Valdu Vabuolu.

– Kiek ligoninė turėjo (turi) per paskutinius metus teisinių ginčų dėl darbuotojų atleidimų?
– VšĮ Lazdijų ligoninė dėl darbo santykių per pastaruosius metus turėjo 5 teisinius ginčus. Tris sprendimus dėl darbuotojų atleidimo teismas pripažino teisėtais, vieną darbo sutartį teismas pripažino negaliojančia, nes ją pasirašęs laikinai direktoriaus pareigas ėjęs patarėjas tam neturėjo įgaliojimų, vieno darbuotojo atleidimą iš darbo teismas pripažino neteisėtu.

– Ar tiesa, kad išlaidos advokatams ir kitos teismo išlaidos dėl šių ginčų pernai ir šiemet sudaro 16 tūkst. eurų?
– Taip, teismų ir kitos su ginčais dėl darbo santykių susijusios išlaidos sudaro apie 16 tūkst. eurų.

– Iš kokių lėšų ligoninė dengia teisines ir su teisiniais ginčais susijusias išlaidas?
– Teisinės išlaidos mokamos iš įstaigos lėšų, o po to išieškomos iš bylas pralaimėjusių šalių. Vienas atleistas darbuotojas geranoriškai įvykdė teismo sprendimą – įstaigai pervedė priteistą sumą, o iš kitų dviejų teisėtai atleistų darbuotojų priteistas sumas išieško antstoliai.

– Ar tiesa, kad kai kurie ginčai pasiekė Aukščiausiąjį Teismą?
– Tokių duomenų mes neturime.

– Ar neketinama patirtus finansinius nuostolius, susidariusius dėl teisinių ginčų, neteisėtai atleidus darbuotojus, išieškoti iš asmens, kuris inicijavo ir juridiškai įformino tuos atleidimus?
– Kiekviena byla yra vertinama atskirai ir aiškinamasi, kokios priežastys lėmė ginčus ir kokius nuostolius ligoninė patyrė pralaimėtose bylose darbo ginčų komisijose ir teisme.

– Ar šiuo metu ligoninė turi savo teisininką, ar naudojasi teisinių firmų paslaugomis?
– VšĮ Lazdijų ligoninės juristas šiuo metu yra tėvystės atostogose. Kito teisininko neturime, teisinių firmų paslaugomis įstaiga nesinaudoja.

– Dėkojame už atsakymus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: