Dzūkų žinios

Juozas Zelenauskas: „Šeima ir vaikai – didžiausias turtas“

Dalintis:
Kapčiamiesčio krašto ūkininkas, darbštus ir sąžiningas žmogus, puikus kaimynas, žmogus, randantis kalbą ir su jaunu, ir su senu, Juozas Zelenauskas su šeima.

Šiandien visa Lietuva švęs Tėvo dieną, o sūnūs ir dukros skubės pasveikinti savo tėčius. Ši diena pas mus minima ne taip seniai, tačiau kuo toliau, tuo ji tampa vis svarbesnė. Kiekvienam vyrui, kuris yra tėtis, labai svarbu pajusti, koks jis yra svarbus šeimos ir vaikų gyvenime. Tėvai žino, kokia palaima išgirsti iš savo vaikų tą stebuklingą frazę: „Tėti, labai tave myliu“.
Lazdijų krašte tikrai yra daug pagarbos vertų tėčių, kurie sekmadienį sulauks savo atžalų sveikinimų.
Šventės proga apie tėvystę, šeimą, darbus ir žmogiškąsias vertybes kalbamės su žinomu Kapčiamiesčio krašto ūkininku, darbščiu ir sąžiningu žmogumi, puikiu kaimynu, žmogumi, randančiu kalbą ir su jaunu, ir su senu, dviejų puikių dukrų tėvu Juozu Zelenausku.
– Gerbiamas Juozai, kaip vertinate tą faktą, kad oficialiai pradėta švęsti Tėvo diena?
– Tai graži iniciatyva pagerbti tėvus, jų vaidmenį mūsų visuomenėje.

– Koks Jūsų šeimoje buvo tėvo vaidmuo? Ko išmokote iš savo tėvo?
– Tėvas buvo doras ir darbštus žmogus. Iš tėčio išmokau labai daug ūkio darbų, kurie padėjo pamatus mano ūkio pradžiai.

– Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti tėvo vaidmuo šeimoje? Kaip Jūs su žmona pasiskirstote pareigas savo namuose?
– Visų pirma, tėvas turėtų būti pavyzdys savo vaikams. Jis turėtų būti rūpestingas, mylintis. Žmona užsiima namų ruošos darbais, puoselėja sodybos aplinką, taip pat prisideda prie ūkio darbų. Aš dirbu visus ūkio darbus, o visus kitus darbus dirbame kartu su šeima.

– Kokias vertybes stengiatės įskiepyti savo vaikams?
– Turiu dvi dukras: Ramintą ir Rimgailę, kurioms nuo pat mažumės stengiausi būti pavyzdys, išmokiau būti gerais ir dorais žmonėmis, būti mandagias, sąžiningas, rūpestingas bei įskiepijau tai, kad žmogus gali tapti tuo, kuo norėtų, tik stipriai siekdamas savo tikslų.

– Įprasta, kad tėvas šeimoje vengia rodyti savo jausmus. Ar Jūs tradicinis tėvas, ar dalijatės savo emocijomis ir nuotaikomis su šeimos nariais?
– Jeigu galima taip teigti, tai esu netradicinis tėvas, kadangi mūsų šeimoje yra įprasta dalintis jausmais, išgyvenimais, emocijomis. Daug bendraujame tarpusavyje įvairiausiais klausimais.

– Jūs sukūrėte didelį ūkį, įpratinote savo vaikus mylėti ir gerbti darbą? Kaip Jums tai pasisekė?
– Nuo mažens kartu su tėvais dirbau kolūkyje, nuo devynerių metų pradėjau arti su arkliu, ganiau karves. Sulaukęs 16 metų kolūkyje dirbau padėjėju prie kombaino. Iširus kolūkio bendrovei, nuo 1995 metų pradėjau ūkininkauti nuo 6 ha. Su šeima daug ir sunkiai dirbome, kūrėme savo ūkį, vaikai, matydami mūsų pavyzdį, prisidėjo prie ūkio darbų ir taip išmoko mylėti ir gerbti darbą.

– Kaip Jums atrodo, kodėl pas mus yra daug šeimų, kur vaikus augina ir auklėja mamos? Ko netenka vaikai, kai prie jų auklėjimo ir auginimo neprisideda tėvas?
– Sunku atsakyti į šį klausimą, tai kiekvieno žmogaus asmeninis gyvenimas ir pasirinkimas. Vaikai be tėvo visų pirma netenka tėvo meilės, rūpesčio ir kitų svarbių dalykų.

– Ką patartumėte jauniems vyrams, kurie kuria šeimas ir nori tapti gerais tėvais?
– Norint tapti geru tėčiu, reikia būti dėmesingu, mylinčiu, nuoširdžiu, to visiems ir linkiu.

– Koks būtų Jūsų gyvenimas, jei neturėtumėte šeimos ir vaikų?
– Manau, kad gyvenimas būtų liūdnas ir niūrus, nes šeima, vaikai yra didžiausias turtas.

– Jūsų palinkėjimai tėčiams Tėvo dienos proga. 
– Palinkėčiau sveikatos, stiprybės bei gražios Tėvo dienos šventės.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: