Dzūkų žinios

Kol direktorė tobulina centro struktūrą, seneliai turi tenkintis raugintais kopūstais

Dalintis:
Nors centro direktorė tikina, kad globotiniai patenkinti gyvenimu Socialinės globos namuose, tačiau kai kurie šios įstaigos gyventojai laikosi kitokios nuomonės. Faktas yra ir tas, kad vienas globotinės skundas iki šiol yra vis dar neištirtas.

Abejonių kelianti tendencija keisti įstaigų struktūras, perkeliant darbuotojus iš vienų pareigų į kitas arba paleidžiant į gatvę, prasidėjusi nuo savivaldybės administracijos, kaip kokia pandemija ritasi per visas savivaldybės kontroliuojamas institucijas. Naujausias struktūros tobulinimo pavyzdys prisidengiant skambiomis frazėmis „racionaliau naudoti materialiuosius, finansinius, informacinius ir žmogiškuosius išteklius, mažinti įstaigos valdymo išlaidas“ – Socialinių paslaugų centras.
Tarybos posėdyje šio centro vadovė Jolanta Marcinkienė pristatė naująją įstaigos struktūrą, kurioje neliko vietos kai kuriems buvusiems darbuotojams. Kažin, ar naujoji struktūra padės išspręsti problemas, su kuriomis susiduria šio centro paslaugomis besinaudojantys Lazdijų krašto žmonės, išdrįsę viešai apie tai prabilti?
Kadangi šios įstaigos struktūros pakeitimas apaugo įvairiais
gandais, kreipėmės į centro vadovę, kad išsiaiškintume žmonėms rūpimus klausimus.

Paneigė gandus
– Vyksta Socialinių paslaugų centro struktūros pakeitimai. Kokia jų esmė ir kokio laukiate rezultato?
– Socialinių paslaugų centro struktūros pakeitimo tikslas yra racionaliau naudoti materialiuosius, finansinius, informacinius ir žmogiškuosius išteklius, mažinti įstaigos valdymo išlaidas.

– Jūs perkėlėte Neįgaliųjų užimtumo centro socialinio darbuotojo padėjėją į Senelių globos namų užimtumo specialisto vietą. Ar nereikėjo šiems pakeitimams skelbti konkurso?
– Vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso 46 straipsnio 4 dalimi, Jūsų minima darbuotoja buvo pervesta dirbti socialinės globos užimtumo specialiste. Konkurso šioms pareigoms užimti skelbti nereikėjo.

– Ar tiesa, kad perkeltoji darbuotoja yra Jūsų sutuoktinio artima giminaitė?
– Ji nėra artima mano sutuoktinio giminaitė.

– Ar tiesa, kad į atsilaisvinusią Neįgaliųjų užimtumo centro socialinio darbuotojo padėjėjo vietą bandėte įdarbinti be konkurso, tačiau po rajono vadovų įspėjimo paskelbėte konkursą?
– Ne, netiesa. Atsilaisvinusiai Neįgaliųjų užimtumo centro socialinio darbuotojo padėjėjo vietai užimti yra paskelbtas konkursas. Pastabų dėl konkurso organizavimo ar dėl pretendentų atrankos iš rajono vadovų nesu gavusi.

– Kai kurie Socialinės globos namų gyventojai turi Jūsų vadovaujamai įstaigai nemažai priekaištų. Ar Jūs pati patenkinta Socialinės globos namų darbu? Kaip reaguojate į globotinių nusiskundimus? Ar atliekamas įstaigos veiklos auditas?
– Socialinės globos namų darbu esu patenkinta, juo patenkinti ir mūsų globotiniai bei jų artimieji. Tiesa, globotiniai yra garbaus amžiaus, dažnai labai jautrūs, vieniši žmonės. Jie išsako pageidavimus, stengiamės į juos atsižvelgti. Pernai pavasarį rajono savivaldybės administracija buvo gavusi vienos globotinės skundą raštu, buvo sudaryta komisija jame išdėstytiems faktams tirti, tačiau jie nepasitvirtino. Socialinės globos namų veiklos vidaus auditas buvo atliktas praėjusiais metais.
Nors centro direktorė tikina, kad globotiniai patenkinti gyvenimu senelių namuose, tačiau kai kurie šios įstaigos gyventojai laikosi kitokios nuomonės. Faktas yra ir tas, kad vienas globotinės skundas iki šiol yra vis dar neištirtas.

Socialinių paslaugų centro direktorė Jolanta Marcinkenė.

Pasigenda šviežių daržovių
Senelių namų gyventoja Ana Nevardauskienė turi nemažai priekaištų įstaigos atstovams. Ji teigia, jog šiuose namuose labai prastai maitina, jos nuomone, namuose yra nemažai negerovių, į kurias turėtų atkreipti dėmesį ne tik Socialinių paslaugų centro vadovė, bet ir rajono valdžia.
Septyniasdešimtmetė moteris teigė, jog daugiausia problemų kyla dėl jai netinkamo maisto, kuriuo maitinami Senelių namų globotiniai.
„Kadangi sergu cukriniu diabetu, tai man čia labai daug problemų dėl maisto. Negaliu valgyti tokio maisto, kur daug angliavandenių, o čia dažniausiai tokį ir duoda. Vien kruopos ir kruopos. Gauname labai mažai šviežių daržovių. Ar tai normalu, kad birželio viduryje mus maitina raugintais kopūstais?“ – kalbėjo moteris.
Moteris pasakojo, jog ji geresnio maisto nusiperka už savo pinigus, tačiau per karantiną jai nebuvo sudarytos sąlygos nuvykti į banką ir pasiimti santaupų, todėl negalėjo nusipirkti reikalingo maisto.

Skundėsi savivaldybei
Moteris skundėsi, kad Socialinės globos namuose jai nenori suleisti būtinų vaistų, bet siunčia į Pirminės sveikatos priežiūros centrą.
„Pas mus yra medicinos seserys, kurios galėtų suleisti man vaistus, bet man liepia važiuoti į polikliniką. Tik tada, kai apie tai pasiskundžiau Socialinės paramos skyriaus vedėjai, atsirado seselės, kurios man suleido vaistus. Mūsų įstaigoje jaučiama visiška nepagarba mums, jos gyventojams“, – skundėsi moteris.
Ji pasakojo, jog susidūrė su neteisybe, kai buvo apkaltinta neva sudeginusi padėklą, už kurį iš globotinės buvo reikalaujama piniginės kompensacijos.
„Jaučiuosi neteisingai apkaltinta, kaip kokia recidyvistė, dėl šio įvykio parašiau skundą savivaldybei, tačiau iki šiol negavau jokio atsakymo“, – pasakojo Ana.
Senjorė pasakojo apie negerus dalykus, kurie vyksta už senelių namų sienų, kai galimai bandoma pasipelnyti globotinių sąskaita.
„Būčiau neteisi, jei sakyčiau, kad čia viskas blogai. Yra keletas labai puikių darbuotojų, su kuriais smagu bendrauti, kurie nežemina ir pagarbiai elgiasi, bet pokyčių pas mus tikrai reikia“, – sakė Ana.

P. S. Tai, kad senelių namų vadovybė stengiasi nuo Anos slėpti informaciją, įrodė naujausias faktas. Šią savaitę įstaigoje buvo surengtas globotinių susirinkimas. Jam buvo parinktas toks laikas, kai A. Nevardauskienė buvo išvykusi pas medikus susileisti vaistų. Grįžusi iš poliklinikos ir sužinojusi apie surengtą susirinkimą, apie kurį jai nebuvo pranešta, moteris ne juokais supyko ir užsirašė į priėmimą pas merę.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: