Dzūkų žinios

Patekti pas gydytoją – kaip kryžiažodį išspręsti

Dalintis:
Savivaldybės gydytoja L. Džiaukštienė.

Karantinas smarkiai pakeitė mūsų gyvenimą – suardė įprastą tvarką, privertė mus atsisakyti daugelio dalykų. Jei be kavinių, sporto ir kultūros renginių per karantiną galėjome apsieiti, tai sveikatos problemas kiekvienam žmogui spręsti – būtinybė: ar karas, maras, ar COVID-19. Tačiau kaip patekti pas gydytoją?
Per karantiną iš esmės pasikeitė žmonių galimybės patekti pas šeimos gydytoją, nekalbant jau apie gydytojus specialistus. Lazdijų žmonės labai pasigenda informacijos apie tai, kaip spręsti sveikatos problemas.
Štai žinoma mūsų krašto visuomenininkė, asociacijos Onkologinė savigalba Lazdijuose vadovė Dalė Pupininkaitė savo socialinio tinklo paskyroje parašė:
(…) Labai žmonėms trūksta informacijos, kaip dabar dirbama, kaip priimama, kaip konsultuoja specialistai, kaip galima pasidaryti tyrimus. Beje, to klausia daug kas ir iš mūsų asociacijos. Ar liga nustatoma telefonu (pajuokavimui Kašpirovskio metodais). Mūsų gydymo įstaigos beveik nekomunikuoja, nededa atnaujintos informacijos ir neviešina pasikeitusių tvarkų. Rajone labai daug senyvo amžiaus žmonių, todėl vertėtų atnaujintą tvarkų informaciją dažniau skelbti soc. ttinkluose, rajoniniuose laikraščiuose.“
„Dzūkų žinios“ kreipėsi į savivaldybės gydytoją L. Džiaukštienę, prašydamos suteikti mūsų skaitytojams daugiau informacijos apie patekimo pas gydytojus tvarką.

– Kokia tvarka registruotis pas šeimos gydytoją? Ar dar vyksta telefoninės konsultacijos, ar gydytojas betarpiškai konsultuoja ligonius?
– Sveikatos įstaigų darbas organizuojamas vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro–valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo paskelbus karantiną Lietuvos Respublikos teritorijoje 2020 m. kovo 16 d. Nr. V-387 bei operacijų vadovo 2020-04-29 sprendimu V-1019. Pacientas visų pirma turi skambinti į registratūrą ir gydytojas, pagal poreikį, paskiria vizitą. Prioritetas teikiamas nuotoliniam paslaugos teikimui (vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymui, e-nedarbingumo pažymėjimui, šeimos gydytojo, specialisto konsultacijoms, būtinų tyrimų paskyrimui). Tiesioginė konsultacija teikiama tik tuomet, kai dėl paslaugos specifikos neįmanoma jos suteikti nuotoliniu būdu. Kiekvienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje nustatyti pacientų valdymo srautai.

– Kaip patekti pas gydytojus specialistus? Ar šeimos gydytojas išrašo siuntimą virtualiai, ar po betarpiškos konsultacijos? Ar specialistai konsultuoja betarpiškai?
– Jeigu gydytojas nusprendžia, kad reikalinga antrinio lygio specialistų konsultacija, išrašo elektroninį siuntimą ir užregistruoja specialisto konsultacijai, pagal galimybes nuotolinei ar tiesioginei, tai priklauso nuo paslaugos specifikos.

– Kokia dabar tyrimų atlikimo tvarka?
– Pacientui, kuriam reikalingas tyrimas, paskiriamas laikas, kada jis turi atvykti į gydymo įstaigą. Šiuo metu, pagal galiojančius teisės aktus, po kiekvieno paciento apsilankymo kabinetas dezinfekuojamas bei vėdinamas. Norint gauti kai kurias planines invazines ar intervencines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, reikia, kad būtų atliktas tyrimas dėl COVID-19.

– Dėkojame už atsakymus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: