Dzūkų žinios

Savivaldybės parama bendruomenėms: vieniems tūkstančiai eurų, kitiems – riestainio skylė

Dalintis:
Veisiejams žaidimų ir treniruoklių aikštelės įrengimui prie daugiabučių savivaldybė nepagailėjo 15 000 eurų, o Vidzgailų kaimo bendruomenės materialinės bazės sukūrimui arba sustiprinimui pagailėjo 300 eurų.

Aktyvios Lazdijų krašto bendruomenės pačios prasimano pinigų įvairiems projektams įgyvendinti. Rašo projektus, siunčia juos į ministerijas, kitas projektines organizacijas. Ir gauna pinigų. Žinoma, dažniausiai gaunamų lėšų neužtenka projektui įgyvendinti, todėl bendruomenės kreipiasi finansinės paramos į savivaldybę, kurios vadovai viešai deklaruoja apie savo pastangas remti bendruomenių veiklą. Tik kyla klausimas: kodėl vienoms bendruomenėms savivaldybė negaili net 15 tūkst. eurų, o kitoms neskiria nei 300 eurų?
Savivaldybė ypač dosni buvo Veisiejų bendruomenei. Pagal pateiktą projektą, veisiejiškiai iš Žemės ūkio ministerijos gavo 5 tūkst. eurų, o savivaldybė pridėjo triskart daugiau – 15 tūkst. eurų. Kyla klausimas: ar čia bendruomenės, ar savivaldybės projektas?

Atseikėjo 15 tūkstančių
Apie šį projektą paprašėme papasakoti Veisiejų seniūną Zenoną Sabaliauską.
– Jūsų bendruomenė inicijavo projektą Viesiejuose – sporto aikštelės įrengimas. Papasakokite plačiau apie šį projektą. Koks jo tikslas, ką planuojate atlikti, kokia sąmata? Kiek pinigų gavote iš projektinės organizacijos?
– Jau seniai puoselėju mintį sutvarkyti daugiabučių rajono infrastruktūrą. Labai lėtai, bet pamažu šį tikslą įgyvendiname. Taigi, Veisiejų seniūnijos bendruomenės komitetas nusprendė Žemės ūkio ministerijai teikti projektą ir gauti lėšų žaidimų ir treniruoklių aikštelės įrengimui prie daugiabučių namų Ateities gatvėje. Ši aikštelė ne tik suteiks galimybę vietiniams gyventojams ir jų atžaloms turiningai ir sveikai leisti laisvalaikį, bet kartu ir papuoš nemažą šios teritorijos erdvę. Noriu padėkoti Veisiejų bendruomenės narei Sandrai Sinkevičienei, su kuria kartu ir atlikome šio projekto rengimo bei administravimo darbą. Mes tikėjomės, kad gausime maksimalią sumą šio projekto įgyvendinimui – 5 tūkst. eurų. Kadangi mūsų pateikta paraiška buvo labai gerai įvertinta, šią sumą ir laimėjome.

– Kiek pinigų šiam projektui gavote iš savivaldybės?
– Tačiau su 5 tūkstančiais ne kažką galima nuveikti. Todėl kreipėmės į savivaldybę ir su mere Ausma Miškiniene bei administracijos direktore Ilona Šaparauskiene nutarėme, kad savivaldybė prisidės dar 15 tūkst. eurų. Rajono savivaldybės taryba „palaimino“ šį nutarimą. Taigi, viso projekto sąmata – 20 tūkst. eurų. Šiuo metu Veisiejų seniūnijos bendruomenės komitetas atlieka darbų viešuosius pirkimus. Laimėjęs konkursą rangovas turės vaikų žaidimo aikštelę ir treniruoklius įrengti pagal visus reikalavimus, nurodytus pateiktoje Specifikacijoje. Bus įrengtos įvairios karstynės, sūpynės, žaidimų komplektai bei treniruokliai. Aikštelė bus aptverta. Taip pat įrengti suoliukai, šiukšliadėžės ir kita reikalinga įranga.

– Kiek dar reiks surasti lėšų iš kitų šaltinių? Ar tokie projektai turi perspektyvų, ar jie naudingi gyventojams?
– Manau, kad 20 tūkst. šiam projektui turėtų pakakti. Žinoma, pamatysime, ar bus tikrai taip, kai atliksime visus pirkimus. Ateity gal reikėtų ir aikštelės sportui – gal krepšiniui, gal pliažo tinkliniui. Bet dėl to turi apsispręsti ir vietos gyventojai. Juk prieš žaidimų aikštelės įrengimą organizavome vietos gyventojų apklausą, rinkome visiems tinkančią vietą ir aptarėme dar daug visokių bendrų dalykų. Ir tik tada pradėjome rengti projektą.
Tačiau ne tik aikštelė vaikams turėtų atsirasti šiame daugiabučių mikrorajone. Per šiuos ir ateinančius metus bus sutvarkyta dalis įvažiavimų į kiemus, automobilių stovėjimo aikštelės.

Pagailėjo 330 eurų?
Po Veisiejų seniūno išsamaus pasakojimo apie brangų projektą ir savivaldybės dosnumą norime skaitytojams papasakoti šiek tiek kitokią projektinės pagalbos istoriją.
Vidzgailų bendruomenė teikė paraišką vienai iš Žemės ūkio ministerijos institucijų. Kaimo bendruomenės materialinės bazės sukūrimas arba sustiprinimas. Šiam projektui bendruomenė gavo 3000 eurų, tačiau iki projekto vertės pritrūko 330 eurų.
Kaip teigė Vidzgailų kaimo bendruomenės pirmininkė Dovilė Zilinkienė, už projekto pinigus suplanuota pirkti kėdžių, sėdmaišių, televizorių, taip pat atlikti bendruomenės salės remontą.
„Kadangi savivaldybės vadovai bendruomenes viešai skatina rengti projektus ir gauti lėšų, pažadėdami iš savivaldybės lėšų prisidėti prie šių projektų, tai mes ir pateikėme šį projektą“, – pasakojo D. Zilinkienė.
Ji teigė, jog bendruomenė kreipėsi į savivaldybę, konkrečiai į merę Ausmą Miškinienę, prašydama 330 eurų prisidėti prie šio projekto, tačiau paramos nesulaukė.
„Mes tikrai dėl to nesijaudiname ir nesiskundžiame, tą sumą surinksime iš savo bendruomenės“, – sakė D. Zilinkienė.

Vadovų dėmesys bendruomenėms – išskirtinis
Čia pateiktos dvi savivaldybės pagalbos bendruomenių projektams istorijos. Jos labai skirtingos ir kelia tam tikrų klausimų: kodėl vieniems dešimtys tūkstančių, o kitiems – nulis?
Pagal kokius principus savivaldybė skiria paramą bendruomenės projektams? Šiuos ir kitus su pagalba bendruomenėms susijusius klausimus pateikėme Lazdijų rajono savivaldybei.

– Ar savivaldybė palaiko bendruomenių pastangas teikti projektus juos inicijuojančioms institucijoms?
– Be abejo. Merės A. Miškinienės vadovaujamos savivaldybės vadovų komandos dėmesys bendruomenėms – išskirtinis. Jie ne tik palaiko bendruomenių finansavimo siekiančius projektus, bet ir skatina bendruomenių veiklas ir įvairias iniciatyvas. Šiais metais pirmą kartą Lazdijų rajono istorijoje yra numatyta lėšų suma ir dalyvaujamajam biudžetui, kurio metu patys rajono gyventojai nuspręs, kam panaudoti lėšas.

– Ar savivaldybė savo lėšomis prisideda prie projektų finansavimo?
– Žinoma, iš savivaldybės lėšų skiriamas prisidėjimas prie projektų įgyvendinimo. Savivaldybės vadovams tiesiogiai bendraujant su bendruomenėmis dėmesys skiriamas ir kasdieniams jų poreikiams. Pažymime, kad savivaldybės taryba pritarė trumpalaikių veiksmų planui, kuriame numatyta priemonė dėl COVID–19 pandemijos nukentėjusioms nevyriausybinėms organizacijoms bei gyventojams. Parama pagal šią priemonę bus skiriama artimiausiu metu, kai sudaryta komisija įvertins gautus prašymus. Taip pat artimiausiu metu bus renkamos paraiškos bendruomeniniams projektams, kuriems numatyta skirti 45 tūkstančius eurų.

– Pagal kokius kriterijus skirstoma savivaldybės parama projektams?
– Savivaldybės tarybos 2020 m. gegužės 29 d. sprendimu Nr. 5TS-367 „Dėl Lazdijų rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų projektų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ yra patvirtintas nevyriausybinių organizacijų projektų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašas. Taip pat bendruomenės prieš teikdamos projektų paraiškas jas inicijuojančioms institucijoms, turi kreiptis pritarimo į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą. Lazdijų rajono savivaldybės tarybai pritarus yra skiriamas dalinis finansavimas bendruomenių projektams.

– Kiek lėšų ir kokiems projektams šiemet savivaldybė jau paskyrė?
– Savivaldybės tarybos sprendimais šiemet parama skirta devyniems bendruomenių projektams, kuriems paramos prašė bendruomenės. Atkreipiame dėmesį, kad Jus dominančią informaciją savivaldybė jau yra skelbusi viešai bei pabrėžiame, kad savivaldybė ir toliau ketina palaikyti bendruomenių projektus, jų iniciatyvas ir veiklą.

– Dėkojame už atsakymus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: