Dzūkų žinios

Atkaklus jaunuolis parvežė į Seirijus pasaulio vicečempiono taurę

Dalintis:
Gatvės gimnastas Rokas Tamašauskas (viduryje) pateko į Pasaulio taurės superfinalą.

Tai, kad ir mažuose miesteliuose gali išaugti tarptautinio lygio sportininkai, dar kartą įrodė atkaklus ir ryžtingas jaunuolis iš Seirijų. Gimnazistas Rokas Tamašauskas, neseniai dalyvavęs vis populiarėjančios sporto šakos – gatvės gimnastikos – Pasaulio taurės etapo varžybose Jūrmaloje, įveikęs kelias dešimtis konkurentų, ten laimėjo antrąją vietą ir pateko į Pasaulio taurės superfinalą.
Šiuo metu Rokas po varžybų ilsisi namuose, prie Seirijo ežero. Pasaulio taurės etapo vicečempionas sutiko pasikalbėti apie pasibaigusias varžybas ir ilgą kelią iki prizininkų pakylos.

– Paaiškink, kas yra gatvės gimnastika.
– Tai atletinis sportavimas, išnaudojant savo kūno svorį ir naudojantis įrankiais – lygiagretėmis ir įvairiais skersiniais. Šie įrankiai yra daugelio mokyklų stadionuose, kitose viešose vietose, todėl ši sporto šaka pavadinta gatvės gimnastika. Varžybos vyksta specialiose aikštelėse, tačiau treniruotis galima visur, kur yra šie įrankiai.

– Nuo kada pradėjai treniruotis?
– Nuo 15–16 metų.

– Šiam sportui reikia daug jėgos?
– Priklauso nuo to, kokius triukus darai. Reikia ir jėgos, ir koordinacijos, ir ištvermės.

– Kas paskatino susidomėti šia sporto šaka?
– Mano draugas buvo pamėgęs atlikti prisitraukimus ant skersinio. Paskui mes abu pabandėme atlikti įvairius gimnastikos triukus. Ir taip viskas prasidėjo.

– Kur vyksta treniruotės?
– Važinėju į Leipalingį, ten turime bendraminčių bendruomenę, esame nusipirkę mobilų skersinį, tai ir treniruojamės Leipalingio laisvalaikio salėje, renkamės bent vieną kartą per savaitę.
Įprastai treniruojuosi du kartus per savaitę, o prieš varžybas – kasdien. Namie turiu įrankius. Akrobatinius suktukus per savaitę gali daryti tik du kartus, nes daugiau neatlaiko delnuose susiformavusios nuospaudos. Kartais tenka ir laikinai nutraukti treniruotes, jei per jas rimčiau pažeidžiami delnai. Namuose vasarą turiu lauke įrengtas lygiagretes ir turnikus, o žiemą visą treniruotėms būtiną įrangą turiu ir savo kambaryje.

– Ar seniai pradėjai važinėti į varžybas?
– Pirmą kartą išvažiavau užpernai, bet tai buvo Lietuvoje, nelabai aukšto lygio. Pernai užėmiau ne vieną prizinę vietą, tada Lietuvoje sužinojo apie mane ir buvo pradėta kalbėti apie dalyvavimą tarptautiniuose turnyruose.

– Šiemet dalyvavai Pasaulio taurės etape Jūrmaloje. Papasakok apie šį turnyrą.
– Šie etapai kasmet vyksta dvidešimtyje miestų įvairiose valstybėse, šiemet vyko Jūrmaloje. Po šių etapų dviejų prizinių vietų laimėtojai būna kviečiami į superfinalą. Tai šiemet mes su kitu lietuviu dalyvausime superfinale. Dar neaišku, kada ir kur vyks superfinalas, nes dėl pandemijos kai kurios šalys dar nežino, ar galės surengti varžybas, laukiama, kol jose galės dalyvauti dabar karantine vis dar esančių šalių sportininkai.

– Kiek sportininkų buvo Jūrmaloje?
– Dalyvavo per 30 sportininkų, turėjo būti daugiau dalyvių, tačiau dėl COVID-19 pandemijos kai kurių šalių sportininkai negalėjo atvykti.

– Ar tikėjaisi laimėti tokią aukštą vietą?
– Peržiūrėjome dalyvių sąrašą, pamatėme, jog nėra daug rimtų konkurentų. Mes iš Lietuvos į šias varžybas buvome pakviesti keturi sportininkai.

– Kokį prizą gavai?
– Parsivežiau taurę.

– Ar dabar treniruojiesi?
– Dabar nesportuoju, nes noriu pasiilsėti, atsigauti. Vasaros pabaigoje bus Lietuvos čempionatas, reikia ten gerai pasirodyti.

– Ačiū už pokalbį ir linkim naujų pergalių.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: