Dzūkų žinios

Pandemija ir karantinas A. Verygą iš reitingų dugno ištempė aukštyn

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Sakoma, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Juk pasaulį ištikusi koronaviruso pandemija ir Lietuvoje kelis mėnesius trukęs karantinas tikrai buvo ir tebėra labai blogi dalykai, bet mūsų šalį valdančiai „žaliųjų valstiečių“ politinei jėgai jie išėjo į naudą. Tai gal skamba labai neįprastai ir paradoksaliai, bet prieš metus ar kiek mažiau buvo tendencija, kuri rodė valstiečių partijos populiarumo smukimą ir vienu metu net atrodė, kad valstiečiai per 2020 metų Seimo rinkimus net gali nepatekti į Seimą.
Liepos 25 dieną, šeštadienį, laikraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė visuomenės nuomonės apklausos bendrovės „Vilmorus“ tyrimo duomenis, kurie atspindi politikų, politinių partijų ir valstybinių institucijų populiarumo reitingus ir jų pokytį. Ši apklausa buvo atlikta liepos 10–18 dienomis.
Politinių partijų populiarumo reitingai puikiai atspindi politinių partijų populiarumo pokytį bėgant laikui. Šių metų vasario mėnesį atlikti „Vilmorus“ tyrimai parodė, kad valdančioji valstiečių partija surinko tik 11,6 procento respondentų balsų, kovą jos populiarumas pakilo iki 12,4 procento, birželį – iki 13,4 procento. Šių metų liepos mėnesį „Vilmorus“ atlikta apklausa parodė, kad už „žaliuosius valstiečius“ jau pasiryžę balsuoti net 17,6 procento apklaustųjų. Štai jums elementarūs skaičiai, bylojantys, kad dėl koronaviruso kilusios pandemijos įvesto karantino daugiausia „išlošė“ valdžioje esanti „valstiečių“ partija. Juk šiemet per keturis mėnesius jos populiarumas išaugo net šešiais (!) procentais, o per pastarąjį mėnesį – nuo birželio iki liepos – valstiečių partijos populiarumas išaugo net 4,2 procento!
Kad karantinas į naudą išėjo valstiečių partijos ir jų politikų populiarumui, irgi rodo šį mėnesį atlikta „Vilmorus“ apklausa. Ar kas nors kada galėjo pagalvoti, kad „Vilmorus“ bendrovei uždavus klausimą, kurie Lietuvos visuomenės veikėjai, jūsų nuomone, geriausiai atstovauja jūsų interesams, trečioje vietoje atsidurs ne kas nors kitas, o kažkada vienu nepopuliariausių politikų buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga?! Sunku patikėti, bet A. Verygą šioje kategorijoje aplenkė tik prezidentas G. Nausėda, surinkęs 16,2 procento respondentų balsų, ir ministras pirmininkas S. Skvernelis, už kurį pasisakė 10 procentų apklaustųjų. A. Veryga puikuojasi trečioje vietoje su 5,7 procento rezultatu ir lenkia I. Šimonytę, G. Landsbergį ir net savo vadą R. Karbauskį bei V. Uspaskichą su D. Grybauskaite.
Šio mėnesio „Vilmorus“ apklausoje respondentams taip pat buvo užduotas klausimas: palankiai ar nepalankiai vertinate šiuos Lietuvos visuomenės veikėjus. Ir vėl nustebino sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, kuris, ko gero, pirmą kartą per savo kadenciją surinko daugiau palankių nuomonių nei nepalankių – atitinkamai 38 ir 37,3 procento. Reikia pripažinti, kad būtent karantino metu ėmęs augti jo reitingas stypsta į viršų ir toliau. Juk kai A. Veryga garsėjo vienu įvedamu draudimu po kito, vargu ar kas galėjo patikėti, kad kada nors šis ministras bus populiariausių politikų reitingų lentelių viršutinėje dalyje.
Nors sveikatos apsaugos ministro A. Verygos veiksmai koronaviruso pandemijos ir karantino metu nebuvo vien sėkmingi, bet didesnė dalis mūsų visuomenės itin dažną šio ministro šmėžavimą televizijos ekranuose ir kompiuterių monitoriuose įvertino itin teigiamai. Reiškia, žmonėms ne tiek svarbu, ką ten pasirodantis ministras šneka ir ar jo kalbos duoda realios naudos. Daugelis galvoja, kad jeigu jau žmogus atsidūrė ekrane ar monitoriuje, jis tiesiog negali nusikalbėti ar priimti prastus sprendimus.
Šios savaitės pradžioje vėl nuskambėjo kalbos apie kaukių grąžinimą į viešąjį transportą, prekybos centrus ar kitas viešąsias vietas. Kas gali paneigti, kad valdantiesiems „valstiečiams“ per koronaviruso pandemiją ir karantiną suvaldžius krintančius reitingus ir net juos išauginus iki pirmos vietos, nekils pagunda vėl įvesti karantiną ir taip įsitvirtinti pirmoje reitingų vietoje svajojant apie pergalę šių metų Seimo rinkimuose.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: