Dzūkų žinios

Teismas konstatavo: aplinkosaugininkas D. Račkauskas pažeidimo nepadarė

Dalintis:
Pasakodamas apie plačiai nuskambėjusią vilkų medžioklę, D. Račkauskas teigė, jog viskas vyko netoli jo namų.

Bandymas sugadinti žinomo Lazdijų rajono aplinkosaugininko reputaciją ir apkaltinti jį nebūtais dalykais žlugo. Teismas patvirtino, jog Druskininkų aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Donatas Račkauskas įstatymo nepažeidė.
Prieš pusmetį daug dėmesio sulaukusi vilko medžioklės istorija, po kurios buvo bandoma neteisėtais veiksmais apkaltinti Lazdijų aplinkosaugininką D. Račkauską, sprogo kaip oro burbulas. Birželio pradžioje vykęs teismas nusprendė, jog tęsti teisenos D. Račkausko atžvilgiu nėra pagrindo. Teismo sprendimas nebuvo apskųstas, todėl įsigaliojo ir negali būti keičiamas.

Kaltino nusižengimu
Ši istorija prasidėjo 2019 metų lapkričio 29 dieną, kai Lazdijų rajono Giraitės miške D. Račkauskas sumedžiojo vilką. Tuomet Aplinkos apsaugos departamentui buvo pranešta, neva D. Račkauskas vilką sumedžiojo naudodamasis prožektoriumi, o tai daryti draudžia įstatymas. Taip pat buvo konstatuota, jog tą dieną D. Račkauskas sirgo, turėjo nedarbingumą.
Buvo sudaryta komisija, kuri analizavo pateiktą informaciją ir priėmė sprendimą.
Aplinkos ministerija informavo, kad „po atlikto tyrimo 2020 m. vasario 3 dieną Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnui D. R. buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas už tai, kad draudžiamu būdu (šviečiant dirbtiniu šviesos šaltiniu (prožektoriumi)) sumedžiojo vilką. Atsakomybė už šį pažeidimą numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 290 str. 5 d., sprendimą byloje priims teismas“.
2020 m. birželio 3 dieną vykęs teismas konstatavo: „Administracinio nusižengimo bylos teiseną Donatui Račkauskui dėl ANK 290 straipsnio 5 dalyje numatyto nusižengimo nutraukti“.

Įžvelgia norą pakenkti
D. Račkauskas „Dzūkų žinioms“ teigė, jog jis buvo tikras, kad teismas priims būtent tokį sprendimą, nes nematė savo veiksmuose jokių pažeidimų.
„Manau, kad visas šis tariamas skandalas buvo gerai organizuota mano nedraugų akcija. Kadangi dirbu aplinkosaugininku, už pažeidimus esu nubaudęs ne vieną pažeidėją, tai norinčių man pakenkti tikrai yra. Šalia to matau ir politinį aspektą. Esu visuomeninio judėjimo „Pirmyn!“ narys. Yra politikų, žiniasklaidos atstovų, kuriems tai labai nepatinka, todėl jie nepraleidžia progos man įkąsti. Manau, dėl šios priežasties nebuvau pasirinktas dirbti seniūnu“, – sakė D. Račkauskas.
Pasakodamas apie plačiai nuskambėjusią vilkų medžioklę, D. Račkauskas teigė, jog viskas vyko netoli jo namų.
„Mačiau vilkų buvimo ženklus, todėl nusprendžiau pažiūrėti, kur jie vaikštinėja. Palaukęs kurį laiką, pamačiau du pilkius, vieną iš jų nušoviau, laikydamasis visų medžioklės taisyklių. Apie savo laimikį papasakojau vietinio laikraščio korespondentui, kuris paviešino informaciją. Paprasta logika: jei būčiau medžiojęs neteisėtai, tikrai apie tai viešai nebūčiau kalbėjęs“, – sakė D. Račkauskas.

Su „Sodra“ atsiskaitė
Vyras pripažino, jog lapkričio 29-ąją turėjo nedarbingumo lapelį.
„Taip, tądien turėjau nedarbingumą, sirguliavau, visą dieną išbuvęs namie, vakare išėjau prasivaikščioti šalia savo namų ir nušoviau vilką. Pasirodo, nedarbingumo metu negalima medžioti. Sumokėjau „Sodrai“ tą pinigų sumą, kuri man buvo išmokėta už tą ligos dieną. Taigi, su jais esu atsiskaitęs“, – sakė D. Račkauskas.
Kadangi teismas neįžvelgė D. Račkausko kaltės, akivaizdu, jog bus nutrauktas ir Aplinkos apsaugos departamento inicijuotas tarnybinis patikrinimas, kuris buvo sustabdytas laukiant teismo sprendimo.
Pasidomėjus, koks nušauto vilko likimas, D. Račkauskas sakė, jog vilko kailį ir kaukolę vertins ekspertai, kurie turėtų pripažinti D. Račkausko laimikį medžioklės trofėjumi.
„Žmogų apkaltinti ir apie tai ištrimituoti visais kanalais labai paprasta, tačiau pranešti apie tai, kad viešai paskleista informacija nepasitvirtino, ne visiems užtenka drąsos ir padorumo“, – sakė D. Račkauskas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: