Dzūkų žinios

Artėjančiose rinkimų batalijose – daug neatskleistų kortų

Dalintis:

Nors iki Seimo rinkimų liko vos pustrečio mėnesio, tačiau iki šiol dar nėra aiškūs partijų rinkimų sąrašai, o vienmandatėse apygardose – tik dalis rinkmuose dalyvausiančių kandidatų. Kokius kandidatus galės pasirinkti Lazdijų krašto žmonės? Už kokius sąrašus bus galima balsuoti? Šie ir kiti klausimai kyla politinio mūšio išvakarėse daugeliui Lazdijų ir Druskininkų krašto žmonių, kuriuos vienija ta pati Jotvingių rinkimų apygarda.
Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos pateiktą medžiagą, šiuo metu rinkimams vienmandatėje Jotvingių rinkimų apygardoje yra užsiregistravę vos keturi kandidatai. Derėtų priminti, jog 2016 metų Seimo rinkimuose tuometinėje Lazdijų-Druskininkų apygardoje į Seimą kandidatavo devyni politikai.

Konservatorius, druskininkietis Vilius Semeška.

Nėra kandidatų iš Lazdijų
Pirmasis į rinkimus užsiregistravo konservatorius druskininkietis Vilius Semeška. Jis išgarsėjo dėl skandalingų žygių prieš Druskininkų merą ir tarybą, dėl savo paslėptų diplomų sukėlė daug problemų ir saviems, ir svetimiems. Koks šio žmogaus tikrasis išsilavinimas, iki šiol neįminta paslaptis.
Šis žmogus dirbo Vyriausioje rinkimų komisijoje, tačiau pagarsėjo tuo, jog iškart, pradėjęs ten dirbti, padavė į teismą VRK, nes jam neva nemokėjo jo pageidaujamos algos, o mokėjo atlygį, kaip ir numato įstatymas, už konkretų darbą.
Prieš atsistatydindamas iš VRK narių V. Semeška dar kartą parodė savo kaip skandalisto veidą – žurnalistei apskundė savo vadovę, VRK pirmininkę, dėl jos komandiruočių.
Įdomu tai, kad šis kandidatas yra ypač artimas konsevatorių vado Gabrieliaus bičiulis. Išėjęs iš VRK, V. Semeška buvo įdarbintas centriniame konservatorių štabe.
V. Semeška konservatorių sąraše po reitingavimo atsidūrė 27-oje pozicijoje, nors prieš tai buvo pirmajame dvidešimtuke.
Socialdemokratai Lazdijams ir Druskininkams siūlo Lazdijų rajono tarybos nario Justo Pankausko kandidatūrą. Nors Justas savo gyvenamąją vietą deklaravęs Lazdijuose, tačiau jis gyvena Vilniuje. Jis nuo pat jaunų dienų kryptingai eina politiko keliu. Nuo jaunojo socdemo iki LSDP pirmininko pavaduotojo. Justas – akivaizdus politinis karjeristas – eina į visus postus, kuriuos pateikia partija.

Socialdemokratas, rajono savivaldybės tarybos narys Justas Pankauskas.

Nesulaukęs nė keturiasdešimties, jis jau spėjo pasėdėti vidaus reikalų viceministro, teisingumo ministro pavaduotojo kėdėse, dalyvavo Seimo, Europos Parlamento ir Lazdijų rajono savivaldybės rinkimuose. Per savo politinę karjerą J. Pankauskas patarinėjo daugeliui socdemų funkcionierių – J. Paleckiui, G. Kirkilui, A. Butkevičiui. O dabar jis dirba Seimo nario A. Salamakino patarėju.
Socialdemokratų rinkimų sąraše J. Pankauskas užima aukštą 13 vietą.
Tos pačios partijos senbuvė Birutė Vėsaitė, deklaravusi savo gyvenamąją vietą Lazdijų rajone ir dalyvavusi rinkimuose į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą, rinkimuose į Seimą savo partijos sąraše įrašyta 21-uoju numeriu.

Darbo partijos narys, mokslų daktaras Feliksas Petrauskas.

Tarp kandidatų — buvęs aukštas valdininkas
Darbo partija Jotvingių vienmandatėje apygardoje iškėlė mokslų daktaro Felikso Petrausko kandidatūrą. Šis žmogus ilgą laiką dirbo Druskininkuose, o paskui kilo karjeros laiptais ir įsikūrė sostinėje. Ne vienerius metus jis vadovavo Vartotojų teisių kontrolės tarnybai, vadovavo daugeliui visuomeninių organizacijų, patarinėjo Seimo nariams.
Ketvirtasis oficialiai Jotvingių vienmandatėje apygardoje įsiregistravęs kandidatas – druskininkietis verslininkas, partijos „Laisvė ir teisingumas“ (A. Zuoko) atstovas Rimvydas Žagūnis.

„Valstietis“, dabartinis parlamentaras Zenonas Streikus.

Nors oficialiai „valstiečiai“ savo kandidato Jotvingių apygardoje dar neįregistravo, tačiau iš šios partijos pateiktos oficialios informacijos matyti, jog mūsų krašte nuo „valstiečių“ į Seimą kandidatuos dabartinis parlamentaras Zenonas Streikus.
Tiesa, anksčiau su Lazdijų mere buvo derinta kita „valstiečių“ kandidatūra, planuota Jotvingių apygardoje į rinkimų ringą paleisti buvusį žemės ūkio ministrą Giedrių Surplį, tačiau vėliau partijos viršūnės persigalvojo ir išsiuntė eksministrą į Suvalkiją.
Psichologo išsilavinimą turintis Z. Streikus per šią Seimo kadenciją nuverstais darbų kalnais pasigirti negali, tačiau nepateko ir į skandalą – dirbo ramiai, nuosekliai, nepersistengdamas, nepamiršdamas dalyvauti kuo didesniame skaičiuje Druskininkuose ir Lazdijuose vykusių renginių.

Sąraše – administracijos direktorė
Jei pažvelgsime į „valstiečių“ daugiamandatės sąrašą, tai pamatysime, jog ten Z. Streikus įrašytas 43-iuoju numeriu. Tame sąraše rasime ir daugiau pažįstamų pavardžių. Benius Rūtelionis sąraše įsitaisė 55-oje vietoje, savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė – 70-ta, o buvusi merės Ausmos Miškinienės padėjėja Eglė Stasiškienė, kuri darbą paliko po jai nepalankių VTEK išvadų, – 79-oje pozicijoje.
Įdomus Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio sąrašas. Nors Jotvingių apygardos vienmandatėje partija neiškėlė savo kandidato, tačiau daugiamandatininkų sąraše – net keturi su Lazdijais ir Druskininkais siejami politikai. Valdas Mikelionis įrašytas 65-uoju numeriu, Vitalijus Malžinskas – 120-uoju, Birutė Statkevičienė – 122-uoju, Vitalijus Simanynas – 149-uoju.
Iki rinkimų liko šiek tiek daugiau nei 70 dienų. Įdomu, kokių naujų kandidatų partijos pasiūlys mūsų krašto rinkėjams.
Rinkimai į Seimą vyks 2020 metų spalio 11 dieną.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: