Dzūkų žinios

Ir Lazdijai jau rengiasi antrajai koronaviruso bangai

Dalintis:
(Nuotrauka iš freepik.com)

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad savivaldybės ir gydymo įstaigos raginamos ruoštis antrai viruso plitimo bangai bei kaupti apsaugos priemonių rezervą. Tokiu rezervu pasirūpino ir Lazdijų rajono savivaldybė, atsargas pildo ir sveikatos priežiūros įstaigos.
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė kaupianti valstybinį asmeninės apsaugos priemonių (AAP) rezervą, kurio užtektų dviem mėnesiams nepertraukiamo naudojimo. Turėti vieno mėnesio rezervą planuojama įpareigoti ir gydymo įstaigas bei savivaldybių administracijas.
Gegužės pradžioje SAM nurodė gydymo įstaigoms, kad nuo birželio 1 d. jos pačios turės organizuoti AAP pirkimą ir sandėliavimą. Jos buvo informuotos, kad darbuotojų saugumu ir reikiamų priemonių įsigijimu turės pasirūpinti įstaigų steigėjai, pavyzdžiui, ligoninės arba savivaldybės.
Savivaldybes ir gydymo įstaigas sukaupti reikiamą kiekį rezervo siekiama įpareigoti įstatymų projektais. Juose numatyta, kad ūkio subjektai, įskaitant asmens sveikatos priežiūros įstaigas, kitos įstaigos ir savivaldybių administracijos bus įpareigotos apsirūpinti AAP kaupiant jų atsargas tam tikram laikotarpiui, taip užtikrinant darbuotojų saugumą ir nepertraukiamą įstaigų veiklą kilus pandemijai.
Ministerija skelbia, kad, padidėjus susirgimų skaičiui ir išaugus apsaugos priemonių poreikiui, iš pradžių būtų naudojamas gydymo įstaigų turimas rezervas. Jam pasibaigus, įsijungtų savivaldybių administracijų aprūpinimo mechanizmas ir tik išnaudojus visas atsargas AAP būtų tiekiamos iš valstybės rezervo.
Planuojama, kad, sudėjus gydymo įstaigų, savivaldybių ir valstybės rezervo atsargas, apsaugos priemonių turėtų užtekti trims mėnesiams, net esant blogiausiam scenarijui.
Pasidomėjus, kaip Lazdijų rajono savivaldybė rengiasi antrajai COVID-19 bangai, savivaldybės atstovai teigė, jog pasirengimas vyksta pagal visus Ekstremalių situacijų centro vadovo nutarimais ir sprendimais nustatytus reikalavimus. Taip pat yra peržiūrėtos visos savivaldybės administracijos teikiamos paslaugos, įvertinant, kurios iš jų gali būti perkeltos į elektroninę erdvę, priimti sprendimai dėl „vieno langelio“ kabineto pertvarkymo, siekiant užtikrinti tiek darbuotojų, tiek ir gyventojų saugumą jų konsultacijų metu (pertvarkymo darbai turėtų būti pradėti artimiausiu metu).
Nuo rugpjūčio 1 d. savivaldybės administracijoje pradėta atsisakyti laidinių (fiksuoto ryšio) telefonų ir pereinama prie mobiliųjų telefonų naudojimo, siekiant užtikrinti darbuotojų pasiekiamumą prireikus darbą organizuoti nuotoliniu būdu.
Paklausus, kokie Lazdijuose yra sukauptų apsaugos priemonių rezervai, savivaldybė patikino, jog Lazdijų rajono savivaldybės administracija ir įstaigos yra sukaupusios pakankamą asmens apsaugos priemonių kiekį nepertraukiamam naudojimui dviejų mėnesių laikotarpiui.

„Dzūkų žinios“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: