Dzūkų žinios

KETVIRTADIENIO AIDAS

Dalintis:

Aidas Kelionis

Prieš kelerius metus Ispanijos vyriausybė paskelbė karą alternatyviosios medicinos metodams, tokiems kaip akupunktūra ir homeopatija, pavadindama juos pavojingais sveikatai, ir ketina uždrausti teikti tokias paslaugas gydymo įstaigose. Reikėtų šiuo klausimu gerokai susirūpinti ir mūsų valstybės atitinkamoms institucijoms, nes rimtai susirgus reikia ir rimto gydymo aukštos kokybės medikamentais, o ne homeopatiniais žirneliais ar akupunktūros adatėlėmis. Žinoma, kai esi sveikas, šie metodai sveikatai nepakenks ir galima juos išbandyti.
Vis dėlto nemaža dalis mūsų visuomenės yra šventai įtikėjusi alternatyviais gydymo metodais ir noriai jais naudojasi. Bet net nekaltas peršalimas gali baigtis rimtomis komplikacijomis, jeigu nuo jo gelbėsiesi tik homeopatiniais žirneliais. Gal profilaktikai pastarieji ir nepakenktų, bet kad padėtų, moksliškai dar nėra įrodyta. Tad gal peršalus geriau negaišti laiko ir iš karto griebti jautį už ragų – įkalti kokio nors karšto gėrimo su paracetamoliu. Prie šitų vaistų galima išlenkti puodelį kitą aviečių ir liepžiedžių arbatos. Pastarieji itin tinka peršalimo profilaktikai.
Kaip ten bebūtų, bet galima garantuoti, kad nemaža dalis žmogaus sveikatos priklauso nuo genų, t. y. žmogaus prigimties. Svarbu ir gyvenimo būdas, nes net ir iš prigimties geležinę sveikatą galima palaužti ne tik žalingas įpročiais, bet ir begaliniu savęs alinimu ar kvailais poelgiais. Taip pat nemažai priklauso ir nuo aplinkos, kurioje gyveni. Gyvenimas šalia miško, kaime ar mažame miestelyje, kur švari ir neužteršta aplinka, yra žymiai sveikesnis nei gyvenimas kur nors didmiesčio centre ir nuolatinis kvėpavimas išmetamosiomis automobilių dujomis ar teršalais iš gamyklos ar fabriko.
Bet su alternatyvios medicinos liaupsinimu ypač susiduriame internete. Čia šiam dalykui skiriama itin daug vietos ir laiko. Taip pat reklamuojami vitaminai ir maisto papildai. Tikrai daug kas pagalvoja, kad pastarieji gali pakeisti pilnavertę mitybą, o juk taip tikrai nėra. Pilnavertės mitybos tikrai nepakeis jokie vitaminai, mineralai ir maisto papildai. Na, jeigu dar šios priemonės perkamos vaistinėse, dar nieko blogo, bet dažnai susiduriama su neaiškiais vitaminais, papildais ir dar velnias žino kuo, kurie įsigyjami iš įvairaus plauko platintojų. Tokie įtartini preparatai perkami turguose iš atvykėlių iš Rytų šalių ir absoliučiai niekas negali garantuoti jų kokybės.
Kitas itin prasto tono ženklas mūsų šalyje yra susirgus neapsilankyti pas gydytoją, o gydymosi metodų griebtis pačiam. Na, jeigu tai tebus paprastas peršalimas ir nutarsi savaitę praleisti lovoje gerdamas karštas arbatas ir paracetamolį, didelė tikimybė, kad tau nieko blogo nenutiks. Bet juk paprastas peršalimas gali turėti rimtų komplikacijų. Tad susirgus pirmiausia reikia keliauti pas gydytoją. Jeigu arbatos ir paracetamolis nieko blogo nepadarys, tai savigyda antibiotikais gali labai rimtai pakenkti. Pats nekalčiausias peršalimas gali pasibaigti tikrai rimtomis komplikacijomis ir sunkiomis ligomis ar net gyvybės praradimu.
Ką jau bekalbėti apie itin populiarų, bet labai nevykusį įprotį mūsų šalyje susirgus keliauti į darbą. Taip gripas ir peršalimas pradeda plisti ne aritmetine, bet geometrine progresija. Ir taip elgiasi iš pirmo žvilgsnio protingi ir išsilavinę žmonės. Taip ne tik užkrečiami bendradarbiai, kurie grįžę namo užkrečia savo šeimos narius, bet ir labai kenkiama sau. Na, jeigu jau nesirūpini savimi, gerbk bent kitus ir jų teisę išlikti sveikiems. Bet toli gražu – tad dažnas lietuvis ne tik kosėdamas ir šnarpšdamas, bet ir su nemaža temperatūra keliauja į darbą. Tokiu atveju didelė atsakomybė tenka vadovams, kurie turėtų tokius „didvyrius“ kaipmat vyti namo gydytis.
Dar vienas itin keistas ir netikęs dalykas, gana paplitęs mūsų šalyje, yra skiepų vengimas ir net specialus nesiskiepijimas, galvojant, kad jie kenkia sveikatai. Taip itin dažnai elgiamasi įtikėjus kažkokiais gandais, mitais ir kvailomis sąmokslo teorijomis, neturinčiomis jokio racionalaus ir mokslinio pagrindimo. Na, jeigu vengi skiepų ir taip kenki sau būdamas suaugęs, tai jau tavo reikalas, bet jeigu neskiepini savo vaikų, tai jau tikra kvailystė. Juk vaikai gali užsikrėsti tokiomis ligomis, kurios mūsų šalyje buvo jau seniai pamirštos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: