Dzūkų žinios

„Laisvės kelio“ dalyvių grandinėje – ir Lazdijų krašto žmonės

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narė Odeta Lenkauskienė į „Laisvės kelią“ važiavo su šeima ir bičiuliais asmeniniu transportu.

Solidarizuojantis su pilietine Baltarusijos visuomene, kovojančia dėl demokratinių permainų savo šalyje, Lietuvoje praėjusį sekmadienį buvo surengta akcija „Laisvės kelias“ – žmonių grandinė sujungė Vilnių su pasienyje esančiais Medininkais. Kelyje stovintys žmonės linkėjo baltarusiams laisvės, paramą išsakė esami ir buvę Lietuvos vadovai.
Įvairių šaltinių duomenimis, „Laisvės kelyje“ dalyvavo 30–40 tūkst. žmonių, tarp jų buvo ir Lazdijų krašto atstovų.
Į renginį dalis Lazdijų rajono gyventojų vyko savivaldybės užsakytu autobusu, kiti važiavo savo transportu.
Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narė Odeta Lenkauskienė į „Laisvės kelią“ važiavo su šeima ir bičiuliais asmeniniu transportu.
„Mintis prisijungti prie akcijos kilo spontaniškai. Sekmadienio rytą su namiškiais pasikalbėjome, jog būtų smagu dalyvauti šioje akcijoje. Sėdome į automobilį ir išvažiavome“, – pasakojo Odeta.
Odeta su šeima ir draugais į akcijos organizatorių nurodytą vietą atvyko šiek tiek anksčiau, todėl galėjo stebėti visus pasirengimo akcijai darbus.
„Pamažu rinkosi žmonės, vienas vaikinas turėjo radijo imtuvą, todėl operatyviai gaudavome informaciją apie situaciją ir būtiną judėjimo kryptį. Giedojome Lietuvos ir Baltarusijos himnus, stebėjome motociklininkų ir dviratininkų kolonas, lėktuvų ir parasparnių skrydžius. Patyrėme daug jaudinančių akimirkų. Kaip ir kiti akcijos dalyviai, buvau apsirengusi baltai, taip pat iš organizatorių gavome baltas skareles, kurias pritaikėme prie savo aprangos“, – pasakojo Odeta.
Moteris sakė, jog labiausiai šioje akcijoje ją nudžiugino jaunimo gausa – 20–30 metų jaunuoliai ir merginos, aktyviai dalyvavę „Laisvės kelyje“.
„Prieš 31-erius metus neturėjau galimybės dalyvauti „Baltijos kelyje“, todėl labai norėjau dabar susikibti rankomis į žmonių grandinę ir pajusti mūsų vienybę“, – sakė Odeta.
Ji pastebėjo, jog šios akcijos organizacinėje veikloje buvo šiek tiek nesklandumų, kuriuos padėjo sutvarkyti patys akcijos dalyviai.
Paklausta, kodėl ji su savo artimaisiais ir bičiuliais nedalyvavo Medininkų pilyje vykusiame paramos koncerte, nes stebint televizijos transliaciją atrodė, kad koncerte buvo labai menkas būrys žiūrovų, Odeta sakė, jog koncerto organizatoriai galimai per brangiai pardavinėjo bilietus.
„Bilietai buvo po 20 eurų. Jei automobiliu į „Laisvės kelią“ atvyko 4 šeimos nariai, tai koncerto stebėjimas ženkliai patuštintų šeimos biudžetą. Manau, kad bilietų kaina turėjo būti simbolinė, tada žiūrovų būtų buvę daug daugiau“, – sakė Odeta.
Kadangi po akcijos susidarė didelės automobilių spūstys, tai Lazdijus Odeta ir bičiuliai pasiekė tik apie vidurnaktį.
„Laisvės kelias“ buvo surengtas rugpjūčio 23 dieną, kaip ir „Baltijos kelias“, kai 1989 metų rugpjūčio 23-iąją į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių. Tuomet pasauliui buvo pasiųsta žinia apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekį nutraukti sovietinę okupaciją ir atkurti nepriklausomybę.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: