Dzūkų žinios

Ar A. Žymančius sulaužė priesaiką? Verdiktas – tarybos rankose

Dalintis:
Ar Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Albinas Žymančius pažeidė Konstituciją ir sulaužė tarybos nario priesaiką?

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių laukia principingas testas: ar rimtai išnagrinėti ir įvertinti tarybos nario galimą priesaikos sulaužymą ir spręsti pašalinimo iš tarybos klausimą, ar tiesiog pridengti ir apsaugoti nuo nemalonumų valdančiosios koalicijos kolegą.
Praėjusią savaitę visi tarybos nariai gavo Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės raštą, kuriame teigiama, kad taryba turi apsvarstyti klausimą, ar Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Albinas Žymančius pažeidė Konstituciją ir sulaužė tarybos nario priesaiką.
Įtarimai dėl galimo Konstitucijos pažeidimo ir tarybos nario priesaikos sulaužymo kilo po to, kai likviduojamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai pasirašė galimai neteisėtą dokumentą. Tarp pasirašiusiųjų buvo penkių savivaldybių tarybų nariai, tarp jų ir A. Žymančius.
Vienas iš šios partijos vicepirmininkų apskundė šį pasirašymo faktą Vyriausiajai rinkimų komisijai ir prašė išsiaiškinti, ar šie asmenys nepažeidė Konstitucijos ir nesulaužė tarybos nario priesaikos.
VRK atsiųstame rašte Lazdijų rajono savivaldybei prašoma išnagrinėti su A. Žymančiumi susijusią situaciją ir priimti vieną iš sprendimų – kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą, kad būtų išaiškinta, ar A. Žymančius pažeidė Konstituciją ir tarybos nario priesaiką.
Jei teismas pripažintų A. Žymančiaus pažeidimus, tuomet savivaldybės taryba turėtų teisę nutraukti A. Žymančiaus, kaip tarybos nario, įgaliojimus anksčiau laiko. Kitaip sakant, pašalinti A. Žymančių iš Lazdijų rajono savivaldybės tarybos.
Yra ir antrasis variantas – savivaldybės taryba gali pati nuspręsti, jog A. Žymančius nepažeidė įstatymų ir niekur nesikreipti.
Šioje situacijoje Lazdijų valdančioji dauguma turės apsispręsti – būti principinga, išsiaiškinti tiesą ir nubausti įstatymus pažeidusį kolegą ar viską užglaistyti ir pridengti valdančiosios koalicijos partnerį.
Tarybos opozicija, susipažinusi su VRK pateiktais dokumentais, neabejoja, jog būtina kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą ir laukti jo išaiškinimo.


„Manau, kad turime būti principingi šioje situacijoje. Jei būtų gautas teismo patvirtinimas, kad A. Žymančius nusižengė įstatymams, turėtume svarstyti jo atleidimą iš tarybos narių. Valdantiesiems ši situacija bus išbandymas – pagal jų poziciją bus aišku, kas jiems svarbiau, – Lietuvos Respublikos įstatymai ar aklas politinio draugelio gelbėjimas“, – sakė tarybos opozicijos lyderis Artūras Margelis.
„Dzūkų žinios“ elektroniniu laišku kreipėsi į A. Žymančių, prašydamos atsakyti į klausimą: „Kaip vertinate Jums metamus kaltinimus, jog pažeidėte Konstituciją ir galimai sulaužėte priesaiką“? Pateikiame A. Žymančiaus atsakymą.
Noriu pažymėti, kad VRK nepriėmė jokio sprendimo, kuriuo mane kaltintų pažeidusiu priesaiką. VRK tik perdavė jos gautą medžiagą Lazdijų rajono savivaldybės tarybai. Ši medžiaga VRK buvo pateikta asmenų, kurie priėmė sprendimą likviduoti partiją, tokiais būdais galimai bandančių pakenkti kitokią nuomonę dėl partijos likvidavimo turėjusiems partiečiams.
Kaip žinoma, esu partijos „Tvarka ir teisingumasׅ“ narys, esu išrinktas į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą nuo šios partijos  ir dalyvauju jos veikloje, ką man garantuoja Konstitucijos 35 straipsnis.
Partijos „Tvarkos ir teisingumas“ delegatų suvažiavimas š. m. birželio pradžioje ir priėmė sprendimą likviduoti partiją ir jungtis prie naujai kuriamos politinės jėgos „Laisvė ir teisingumas“, tačiau partijos narių veikla nėra niekaip apribota iki pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ išregistravimo. Be to, tiek sprendimas likviduoti partiją, tiek ir kiti delegatų suvažiavime priimti sprendimai yra apskųsti teismui, kuris dar nėra priėmęs jokių sprendimų.
Atsakant trumpai – Konstitucijos nepažeidžiau  ir priesaikos nesulaužiau.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: