Dzūkų žinios

KETVIRTADIENIO AIDAS

Dalintis:

Aidas Kelionis

Atėjus Naujiesiems metams, sutikti pažįstami vis pasakoja apie naujametines svajones ir norus. Štai vienas norėtų mesti rūkyti, kitas – gerti, trečias – ir rūkyti, ir gerti. Bet norint tai padaryti, galima gaut galą, nes kovoti su savimi ir net įveikti save yra sudėtinga. Juk tų, kurie kovojo su savimi, o juo labiau įveikė save, pilnos kapinės. Dar vieni, atėjus Naujiesiems metams, nori pradėti sportuoti ir tokiu būdu įgauti gražias kūno formas ir numesti svorio. Juk ne veltui iškart po Naujųjų sporto klubus užplūsta minios žmonių. Bet tas pasiryžimas trunka daugiausia porą mėnesių, nes žmonės nori greito rezultato. Juk dvidešimt kilogramų antsvorio priaugama ne per vienerius metus, o tiek svorio norima numesti žymiai greičiau – per porą mėnesių ar pusmetį.
Neseniai į ligoninę pateko kūdikis, kuris buvo išsekęs dėl netinkamo maitinimo. Žinant, kad jo mama yra veganė, nereikia tuo stebėtis. Reikia tik džiaugtis, jog kūdikis liko gyvas. Tik visa bėda, kad, suteikus vaikui reikiamą pagalbą, jis vėl buvo atiduotas į tokios mamos rankas. Vargšai kūdikiai, kurie gimsta tokiose šeimose. Jų tėvai, atsisakydami pilnaverčio maisto, rupšnoja žolytes lyg teliukai ar ėriukai ir daro tai savo noru, niekieno neverčiami. Juk nesame Afrikos šalis ar kokia Indija, kur visus metus šilta ir galima gulint po palme nieko neveikti bei laukti, kol nukris bananas. Lietuvoje ne vieną mėnesį iš eilės būna šalta ir tamsu, tad atsisakyti mėsos, žuvies, vištienos, kiaušinių ar lašinių yra mažų mažiausiai kvaila. Kad suaugę tampa tokiais fanatikais ir rupšnoja žolytę, tai čia juk jų reikalas, bet tokioms šeimoms reikia griežtai uždrausti turėti vaikų ar pasiimti juos auginti. Vaikas juk nekaltas, kad atsiduria tokių kvailių šeimoje ir yra pasmerkiamas badauti. Jis turi būti pilnavertiškai maitinamas iki tol, kol sulauks pilnametystės ir pats nuspręs, kokią mitybą jam pasirinkti.
Tarnybos, saugančios vaikus nuo jų teisių pažeidimo, turėtų skirti itin didelį dėmesį veganų ir gal net vegetarų šeimoms ir pasidomėti, kaip maitinami šiose šeimose auginami vaikai. Ar užtikrinama jų teisė į pilnavertę mitybą? Jeigu randami pažeidimai, vaikai turi būti paimami iš tokių šeimų. Toksai fanatizmas, kai vaikui neduodama mėsos ir kitų reikalingų maistinių medžiagų, savo neigiama įtaka prilygsta vaikų augimui alkoholikų ir asocialiose šeimose. Veganų šeimas reikia prilyginti asocialioms padidintos rizikos šeimoms.
Juk dar gerai prisimename triukšmą, kaip kai kurios šeimos atsisakydavo skiepyti savo vaikus. Tai irgi nusikaltimas prieš mažus vaikus, kurie savimi dar negali pasirūpinti. Pamišę tėvai prisigalvojo visokių nebūtų dalykų apie skiepų kenksmingumą ir savo pažiūromis sugrįžo į XVIII amžių. Juokinga, kad jie savo niekuo nepagrįstus svaičiojimus grindžia išgalvotomis istorijomis ir pramanais, o ne šimtamečiais moksliniais tyrimais. Tad nieko nuostabaus, kad pradėjo sugrįžti ligos, kuriomis vaikai seniai nesirgo. Tokius tėvus reikėtų bausti, o jų vaikų neįleisti į darželius. Galbūt tai skamba griežtai, bet tėvai, taip elgdamiesi su savo vaikais, irgi nepaiso elementaraus sveiko proto ir pažeidžia ne tik savo, bet ir kitų vaikų teises. Pas tokius tėvus protelis neužsuka net paviešėti. Tad reikalingos griežtos ir neatidėliotinos priemonės.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: