Dzūkų žinios

Lietuvos triatlono čempionė: „Veisiejai gražūs, bet sportininkai neturi kur apsistoti ir sveikai maitintis“

Dalintis:
2019 ir 2020 metų Lietuvos moterų triatlono čempionė I. Paplauskė po kelerių metų pertraukos vėl lankėsi Veisiejuose ir dalyvavo varžybose, kuriose užėmė antrą vietą. (Nuotr. iš Lietuvos Triatlono Taurė FB paskyros.)

Nors Veisiejuose jau ne vienerius metus vyksta Lietuvos triatlono taurės etapo kovos ir tuo labai didžiuojasi rajono ir seniūnijos vadovai, tačiau tituluoti sportininkai įsitikinę, jog iki tinkamo varžybų organizavimo lygio Veisiejams dar labai toli. Nėra tinkamos vietos sportininkų nakvynei, nemažai problemų dėl kokybiško maitinimo. Lietuvos čempionė Inga Paplauskė įsitikinusi, jog nesprendžiant šių problemų triatlono varžybos Veisiejuose nepasieks reikiamo lygio. Pagal dabartinę situaciją, Veisiejuose dabar negalėtų būti tinkamai organizuojamos net vaikų triatlono stovyklos.
Praėjusį savaitgalį Veisiejuose vyko Lietuvos triatlono taurės etapo varžybos, kuriose dalyvavo geriausi Lietuvos triatlono sportininkai.
2019 ir 2020 metų Lietuvos moterų triatlono čempionė I. Paplauskė po kelerių metų pertraukos vėl lankėsi Veisiejuose ir dalyvavo varžybose, kuriose užėmė antrą vietą.
Apie šias varžybas, Lietuvos triatlono situaciją, šios sporto šakos perspektyvas ir Veisiejų galimybes kalbamės su I. Paplauske.

– Ar seniai susidomėjote triatlonu?
– Šia sporto šaka pradėjau aktyviau domėtis visai neseniai – prieš ketverius metus. Tiesa, kai man buvo 12 metų, teko dalyvauti triatlono varžybose Panevėžyje, kur tapau viena iš nugalėtojų. Sportuoju nuo šešerių metų, aktyviai ir daug metų atidaviau plaukimui, todėl vienai iš triatlono rungčių esu puikiai pasirengusi. Nuo 2016 metų dalyvauju įvairiuose triatlono turnyruose, ne kartą tapau Lietuvos čempione, o šiemet tarptautiniame turnyre Latvijoje užėmiau 6 vietą.

Veisiejuose išdalinta buvo 427 medaliai. (Nuotr. iš Lietuvos Triatlono Taurė FB paskyros.)

– Ar triatlonas populiarus Lietuvoje? Kokie mūsų šalies sportininkų pasiekimai?
– Tai nėra populiarus sportas, jis laikosi entuziastų dėka, federacija neturi finansavimo ir galių. Panevėžyje yra visiems žinomas triatlono entuziastas Vidmantas Urbonas, tačiau kitur tokių žmonių nėra. Jis buvo surengęs Panevėžyje triatlono pasaulio čempionatą, tai – unikalios varžybos, galėjome tęsti tradicijas, tačiau viskas pamažu nutilo. Bandau Vilniuje propaguoti triatloną – kviečiu moteris gerinti savo fizinį pasirengimą ir rengiu jas sporto varžyboms.

– O jaunimas? Ar niekas nerengia jaunųjų triatlono sportininkų?
– Kai kuriuose miestuose vyksta vaikų triatlono treniruotės, tačiau vaikai išauga, o tolesnių treniruočių tęstinumo nėra.

Veisiejai turi ambicijų tapti svarbiu triatlono miesteliu. O gal čia galėtų būti rengiami būsimieji triatlono čempionai? Ežerų plaukimo rungčiai yra, dviračių takas tinkamas, bėgimo trasa irgi nebloga. Tai gal Veisiejuose galėtų įsikurti triatlono jaunųjų sportininkų rengimo centras?
– Dviračių ir bėgimo trasos Veisiejuose geros, yra ir ežerų. Tik… Plaukimo rungčiai treniruotis reikia uždaro baseino, o jo ten nėra. Be nuolatinio plaukiojimo visais metų laikais pasirengti varžyboms nepavyks. Ir, žinoma, sportininkų apgyvendinimo ir maitinimo problemos.

Nors Veisiejuose jau ne vienerius metus vyksta Lietuvos triatlono taurės etapo kovos ir tuo labai didžiuojasi rajono ir seniūnijos vadovai, tačiau tituluoti sportininkai įsitikinę, jog iki tinkamo varžybų organizavimo lygio Veisiejams dar labai toli. (Nuotr. iš Lietuvos Triatlono Taurė FB paskyros.)

– Ko trūksta, kad Veisiejuose vykstančios varžybos būtų tinkamo lygio?
– Veisiejai gražus, švarus miestelis. Bėda ta, kad čia nėra tinkamo viešbučio ar svečių namų, kur sportininkai su šeimomis galėtų kokybiškai ir patogiai pailsėti, nes sportininkai į varžybas periferijoje važiuoja su šeimomis. 2016 metais, kai dalyvavau varžybose Veisiejuose, buvau apgyvendinta kažkokiose patalpose, kurios man paliko labai nemalonų įspūdį. Šiemet užsisakiau viešbutį Druskininkuose, nes nenorėjau rizikuoti. Sportininkai susiduria su kokybiško maitinimosi problema, Veisiejuose nėra tinkamos kavinės ar restorano, kur galėtum skaniai ir jaukiai pavalgyti. Kokybiškas maistas ir geras poilsis sportininkams yra labai svarbūs dalykai. Kol Veisiejai šių problemų neišspręs, apie visavertes varžybas bus sunku kalbėti.

– Triatlonas yra Jūsų darbas ar hobis?
– Tai yra mano gyvenimo būdas. Kai pasineri į šį sportą, tai ir lieki ten ilgam. Mes neturime jokios materialios naudos iš triatlono, dažnai už viską patys susimokame, investuojame į sportą savo asmenines lėšas. Bet tai – mūsų gyvenimas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: