Dzūkų žinios

Jotvingių krašto žmonės balsavo kitaip nei visa Lietuva

Dalintis:

Praėjusį sekmadienį vykę Seimo rinkimai parodė, jog daugiausia pasitikėjimo juose sulaukė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, surinkę 24,8 procento rinkėjų balsų. Įdomu tai, jog Jotvingių rinkimų apygardos rinkėjai – Lazdijų rajono ir Druskininkų savivaldybės gyventojai – pirmenybę atidavė kitai politinei jėgai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, už kurią balsavo net 25,61 proc. arba 4169 Jotvingių apygardos rinkėjai.

Laukia antrasis turas
Mūsų apygardos rinkėjų aktyvumas nebuvo labai didelis – 46,92 proc., kai tuo tarpu Lietuvos rinkėjų aktyvumo rodiklis – 47,5 proc. Iš viso šiuose Seimo rinkimuose Jotvingių apygardoje balsavo 16 280 rinkėjų.
Tarp šios apygardos vienmandatininkų, surinkusių daugiausia rinkėjų balsų ir išėjusių į antrąjį rinkimų turą, – „valstietis“ Zenonas Streikus (25,18 proc.) ir konservatorius Vilius Semeška (18,77 proc.). Taigi, spalio 25 dieną visų apygardos rinkėjų laukia dar vienas pasirinkimas: ką išrinkti savo atstovu Seime – Z. Streikų ar V. Semešką?
Jotvingių vienmandatėje apygardoje dėl Seimo mandato kovojo 11 kandidatų. Kaip jau buvo minėta, daugiausia balsų pirmajame ture surinko „valstietis“ Z. Streikus, antroje vietoje – konservatorius V. Semeška. Trečiojoje pozicijoje labai nedaug atsilikęs nuo V. Semeškos liko socialdemokratas Justas Pankauskas (16,97 proc.), ketvirtojoje vietoje – Darbo partijos atstovas Feliksas Petrauskas (7,82 proc.), penktojoje – liberalas Paulius Malžinskas (4,20 proc.), šeštoji liko „žalioji“ Dovilė Lileikienė (4,16 proc.).
Toliau rikiuojasi Krikščionių sąjungos atstovas Jonas Matulevičius (3,98 proc.), Laisvės ir teisingumo partijos atstovas Rimvydas Žagunis (3,91 proc.), socialdarbietis Remigijus Aleksandras Viniarskas (3,21 proc), Centro partijos–tautininkų atstovas Ričardas Vyšniauskas (2,40 proc.), paskutinis liko partijos „Lietuva – visų“ atstovas Algimantas Belzus (1,81 proc.).

Atvirai palaikė merai
Analizuojant, kuriose apylinkėse į antrąjį turą patekę kandidatai surinko daugiausia balsų, galima teigti, jog Z. Streikus didžiausio palaikymo sulaukė Druskininkų savivaldybėje esančiose apylinkėse – Atgimimo, Eglės, Grūto, Švendubrės.
Kas galėtų paneigti, kad daug palaikymo sulaukti Z. Streikui padėjo garsiai ir aiškiai išreikšta Druskininkų ir Lazdijų rajono savivaldybių merų pozicija: Ričardas Malinauskas ir Ausma Miškinienė atvirai kvietė palaikyti Z. Streikaus kandidatūrą.
Jo konkurentą V. Semešką vienodai aktyviai palaikė ir Lazdijų, ir Druskininkų rinkėjai – Avižienių, Senamiesčio, Serijų, Bartelių, Atgimimo rinkimų apylinkėse.
Trečią vietą užėmęs socdemas V. Pankauskas ypač daug palaikymo sulaukė Veisiejuose, Kapčiamiestyje, tačiau tai jam nepadėjo išeiti į antrąjį turą.
Įdomu tai, kad Z. Streikaus simpatikų skaičius beveik sutapo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą palaikiusių apygardos rinkėjų skaičiumi.
O už V. Semešką balsavo mažiau rinkėjų nei už konservatorius, todėl akivaizdu, jog kai kas balsavo už konservatorius, bet vienmandatėje rinkosi kitos partijos kandidatą.

Daugiamandatėje – „valstiečių“ pergalė
Jei analizuosime daugiamandačius rinkimus, tai Lazdijų ir Druskininkų rinkėjai daugiausia balsų atidavė „valstiečiams“, antroje vietoje liko konservatoriai. Trečioje vietoje – socialdemokratai (11,47 proc. – 1867 balsai), ketvirtoje pozicijoje – Darbo partija (9.21 proc. – 1500 balsų), penktoji – Laisvės partija (6,84 proc. –1113 balsų). Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, pagal Jotvingių apygardos rinkėjus, surinko 4,32 proc. ir Jotvingių rinkėjų valia į Seimą nepatektų, nes neperžengtų 5 proc. ribos.
Daugiamandatėje konservatorius labiausiai palaikė Avižienių, Senamiesčio, Bartelių, Atgimimo ir Ratnyčios rinkėjai.
O „valstiečiams“ labiausiai simpatizavo Eglės, Aštriosios Kirsnos (merės A. Miškinienės tėviškė), Kučiūnų, Šventežerio, Dumblio, Švendubrės rinkėjai.

Po reitingavimo – pakilimai ir nuopuoliai
Į partijų sąrašus buvo įrašyta nemažai Lazdijų ir Druskininkų politikų, kurie, rinkėjų valia, po reitingavimo pakeitė savo starto pozicijas.
„Valstiečių“ sąraše įrašyta Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė po reitingavimo iš 70 pozicijos nusmuko į 81-ąją. Partijos Lazdijų skyriaus lyderis Benius Rūtelionis iš 55 vietos smuktelėjo į 72-ąją. Z. Streikaus pozicijos sąraše po reitingavimo nedaug pasikeitė – iš 43 vietos jis nusileido į 49-ąją.
Reitingavimas pagerino Druskininkų politiko „valstiečio“ Donato Mizaro poziciją – jis iš 74 pozicijos po reitingavimo pakilo aštuoniais laipteliais į viršų.
Konservatorius V. Semeška partijos sąraše prieš rinkimus buvo įrašytas 27-uoju numeriu, tačiau po reitingavimo nukrito net 17 pozicijų žemyn – į 44-ą vietą.
Socdemas J. Pankauskas po reitingavimo smuktelėjo žemyn net per 10 pozicijų – nuo 13 iki 23-čios vietos. Tai labai sukomplikavo jo galimybes patekti į Seimą.
Antrasis rinkimų turas vyks spalio 25 dieną. Jame kovos vyks 68-ose apygardose, nes trijose apygardose nugalėtojai paaiškėjo jau per pirmąjį turą.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: