Dzūkų žinios

Spalio 11-osios politinis meniu – rimtas galvosūkis rinkėjams

Dalintis:
Ilgametę rinkimų komisijos pirmininkę R. Subačienę maloniai stebina mažas skundų skaičius.

Šiemet rinkimai į Seimą vyksta sudėtingomis sąlygomis – Lietuva daugiau nei tris mėnesius gyveno karantino sąlygomis, todėl strigo naujų politinių darinių registracija, vėlavo kandidatų iškėlimas, o rinkimų agitacija realiai vyko vos pusantro mėnesio. Tačiau rinkimų komisija jau suformuota ir rengiasi išankstiniam balsavimui, kuris šiemet vyks net keturias dienas.

Į vieną kėdę — vienuolika kandidatų
Nežiūrint į tai, Jotvingių vienmandatėje rinkimų apygardoje, kurią sudaro Lazdijų rajonas ir Druskininkų savivaldybė, į Seimo rinkimus užsiregistravo net 11 kandidatų. Prieš ketverius metus vykusiuose Seimo rinkimuose šioje apygardoje buvo 9 kandidatai. Įdomu tai, kad šiemet rinkimuose Jotvingių vienmandatėje dalyvauja tik vienas tas pats kandidatas, kaip ir prieš ketverius metus, – Zenonas Streikus. Visi kiti 10 kandidatų Jotvingių vienmandatėje į rinkimus čia eina pirmą kartą.
Jei analizuosime šios apygardos rinkėjų pasiskirstymą tarp Lazdijų ir Druskininkų, tai Druskininkų rinkėjų yra 800 daugiau nei lazdijiečių, iš viso Jotvingių vienmandatėje yra fiksuota per 35 tūkst. rinkėjų, tai beveik dviem tūkstančiais mažiau nei prieš ketverius metus.
Šiuose rinkimuose į Seimą pretenduoja naujai sukurto politinio junginio „Lietuva – visų“ atstovas iš Vilniaus Algimantas Belzus, Lietuvos žaliųjų partijos atstovė iš Jonavos Dovilė Lileikienė, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas Paulius Malžinskas, kurio šaknys Krosnos seniūnijos Grabaukos kaime, buvęs vadovybės apsaugos darbuotojas, aktyvus kovotojas už permainas Lietuvos futbole, lazdijietis, naujai įkurtos Krikščionių sąjungos atstovas Jonas Matulevičius, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, socialdemokratas Justas Pankauskas, Darbo partijos atstovas, mokslų daktaras Feliksas Petrauskas, konservatorius, druskininkietis Vilius Semeška, Seimo narys „valstietis“ Zenonas Streikus, druskininkietis, socialdemokratų darbo partijos atstovas Remigijus Aleksandras Viniarskas, Lazdijų vyriausiasis architektas, Centro partijos-tautininkų (vad. N. Puteikis) atstovas Ričardas Vyšniauskas ir druskininkietis, verslininkas „Laisvė ir teisingumas“ (vad. A. Zuokas, A. Paulauskas, R. Žemaitaitis) atstovas Rimvydas Žagunis.
Jotvingių daugiamandatės kandidatų amžius – nuo 37-erių iki 70 metų. Visi kandidatai turi aukštąjį išsilavinimą, vienas iš jų – F. Petrauskas – mokslų daktaro laipsnį. Kandidatų valdomo turto vertė labai skiriasi ir svyruoja nuo 39 tūkst. eurų (D. Lileikienės) iki 648 tūkst. eurų (V. Semeškos).

Yra pažįstamų ir nepažįstamų
Pabandykime prognozuoti, pagal kokius kriterijus rinkėjai pasirinks savo kandidatus.
Pirmasis kriterijus – kandidato asmenybė, ar rinkėjas jį pažįsta, ar pasitiki juo?
Šiemet kandidatus Jotvingių vienmandatėje pagal geografinį ryšį su rinkėjais galima būtų skirstyti į tris grupes:

  1. Kandidatai, kuriuos gerai arba šiek tiek pažįsta druskininkiečiai: Z. Streikus, V. Semeška, J. Pankauskas, F. Petrauskas, R. A. Viniarskas, R. Žagunis.
  2. Kandidatai, kuriuos gerai arba šiek tiek pažįsta lazdijiečiai: Z. Streikus, J. Matulevičius, J. Pankauskas, R. Vyšniauskas, V. Semeška, F. Petrauskas.
  3. Kandidatai, kurie visai nežinomi arba menkai žinomi lazdijiečiams ir druskininkiečiams: A. Belzus, D. Lileikienė, P. Malžinskas.

Jei rinkėjai pasirinktų pagal pažįstamas asmenybes, tai daugiausia balsų surinktų Z. Streikus, J. Pankauskas ir V. Semeška.

Gal rinksis pagal partijas?
Antrasis kriterijus, pagal kurį rinkėjai paprastai renkasi kandidatus, tai jų priklausomybė vienai ar kitai politinei jėgai.
Jau tapo įprasta, jog prieš kiekvienus Seimo rinkimus atsiranda „tautos gelbėtojų“ politinė jėga, už kurią būna atiduodama daug balsų, visai nekreipiant dėmesio, kas atstovauja „tautos gelbėtojams“.
Tokia partija savo laiku buvo V. Uspaskicho Darbo partija, paskui Arūno Valinsko kompanija, o per praėjusius rinkimus gerovės pranašais tapo Ramūno Karbauskio „valstiečiai“. Jei ne karantinas ir rinkiminių pažadų skelbimui būtų buvę daugiau laiko, gal iš naujai sukaltų politinių darinių ir būtų susiformavusi nauja gelbėtojų komanda, už kurią vėl tautiečiai būtų puolę balsuoti ir tikėtis permainų, bet taip neįvyko. Todėl rinkėjams teks rinktis iš tradicinių partijų ir naujų, dar nesubrendusių politinių darinių sąrašo.
Pagal daugiametę patirtį, Druskininkų rinkėjai dažniausiai pasirinkdavo socialdemokratų kandidatus, palaikydavo „valstiečius“, tačiau nerodydavo simpatijų nei konservatoriams, nei liberalams.
Lazdijuose tam tikru laikotarpiu buvo balsuojama už konservatorius, tačiau suskilus vietos konservatoriams, čia vis daugiau dėmesio sulaukia „valstiečiai“, juolab, kad per savivaldos rinkimus Lazdijų mere buvo išrinkta „valstietė“ Ausma Miškinienė.
Lazdijuose vis dar yra socialdemokratų simpatikų, čia turi savo pasekėjų ir Darbo partijos ideologija.
Remiantis šiuo kriterijumi, daugiausia galimybių Jotvingių vienmandatėje turi socdemų, „valstiečių“, darbiečių ir konservatorių atstovai.

Realių pretendentų ratas siauresnis?
Jei bandytume sujungti šiuos abu vektorius – partiškumo ir asmenybių, turėtume kalbėti apie keturis realius pretendentus kovoti dėl Seimo mandato – „valstietį“ Z. Streikų, socdemą J. Pankauską, konservatorių V. Semešką ir iš dalies Darbo partijos atstovą F. Petrauską.
Kas tie pretendentai?
Z. Streikus – druskininkietis, psichologas, prieš ketverius metus antrajame Seimo rinkimų ture Lazdijų–Druskininkų vienmandatėje „per Marytės plauką“ įveikę socdemę Kristiną Miškinienę.
Visus ketverius metus jis aktyviai dalyvavo Lazdijų ir Druskininkų bendruomenių renginiuose, abiejų savivaldybių merams stengėsi padėti spręsti Druskininkų ir Lazdijų reikalus sostinėje. Valstybės labui per ketverius metus Z. Streikus nenuvertė kalnų, sugebėdavo prisitaikyti prie įvairių situacijų. Rinkimų tiesiojoje Z. Streikus turi Druskininkų mero palankumą ir Lazdijų merės partinį solidarumą.
Socialdemokratas Justas Pankauskas – profesionalus politikas ir valdininkas, perėjęs visas politinės ir visuomeninio gyvenimo brandos pakopas. Nors gyvena Vilniuje, tačiau aktyviai dalyvauja Lazdijų gyvenime, yra rajono savivaldybės tarybos narys. Jis jauniausias iš kandidatų Jotvingių vienmandatėje.
Prieš rinkimus J. Pankauską dažnai buvo galima sutikti ir Druskininkų savivaldybės renginiuose, bendruomenių sambūriuose. Apie save jis primena po Druskininkus vežiodamas didelį plakatą su savo atvaizdu.
Konservatorius V. Semeška puikiai žinomas Druskininkuose kaip pats aršiausias mero Ričardo Malinausko oponentas. Kandidato biografijoje yra nemažai paslapčių – iki šiol niekas nematė jo vidurinio mokslo baigimo atestato, nors universiteto diplomą jis turi. V. Semeška dirbo Vyriausioje rinkimų komisijoje, kur išgarsėjo kaip žmogus, teisme reikalavęs mokėti jam didesnį atlyginimą, o vėliau apskundęs savo tiesioginę vadovę dėl jos komandiruočių.
Panašu, jog Druskininkuose šis kandidatas nesulauks vietos gyventojų palaikymo, o Lazdijai apie jį dar per mažai žino.
Darbo partijai atstovaujantis F. Petrauskas daug metų dirbo įvairiose aukščiausio lygio valstybinėse institucijose, jis puikiai žino valstybės valdymo mechanizmą. F. Petrauskas daug metų vadovavo Vartotojų teisių gynimo institucijai, todėl jis žinomas daugeliui tautiečių.
Druskininkiečiai jį pažįsta nuo senų laikų, kai F. Petrauskas šiame kurorte pradėjo savo darbinę veiklą ir ne vienerius metus su šeima gyveno Druskininkuose.
Štai toks galėtų būti susiaurintas realių kandidatų politinis meniu.
Taigi, lazdijiečių spalio 11 dieną laukia nelengvas pasirinkimas. Žinoma, Lazdijų žmonės gali pasirinkti vienus kandidatus, o druskininkiečiai – kitus, tačiau finale, antrajame ture, galutinis pasirinkimas turės būti padarytas, kad paskui nereiktų kramtyti nagų ir sakyti: „Ir vėl išrinko ne tą“.

Rinkimus riboja COVID-19
Jotvingių rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė teigė, jog jau suformuota ir dirba 13 asmenų rinkimų komisija, taip pat savo veiklą pradėjo ir rinkimų apylinkių komisijos.
Paklausta, ar komisija sulaukė skundų dėl Rinkimų įstatymo pažeidimų, R. Subačienė teigė, jog buvo du skundai, tačiau jie nebuvo labai rimti.
„Esu įpratusi prie skundų, todėl mane maloniai stebina šių rinkimų pradžia“, – sakė komisijos pirmininkė.
Pasidomėjus apie šių rinkimų naujoves, R. Subačienė priminė, jog šiemet išankstinis balsavimas vyks keturias dienas, nors anksčiau vykdavo tik dvi.
„Išankstinis balsavimas prasidės spalio 5 dieną, pirmadienį, ir truks keturias dienas nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro. Toks sprendimas priimtas dėl koronaviruso, kad vienu metu nesusidarytų didelės balsuotojų grupės“, – sakė komisijos pirmininkė.
Ji priminė, jog per balsavimą visi rinkėjai turi rinkimų patalpoje dėvėti apsaugines kaukes ir turėti savo asmeninį rašiklį, kurį vėliau turės atiduoti rinkimų komisijai, o ši rašiklį dezinfekuos.
„Jei bus žmonių, kurie neturės apsauginių kaukių, tai mes jiems kaukes duosime. Rinkėjai turės atsinešti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir jį parodyti komisijos nariams. Jei kils abejonių dėl asmens dokumente esančios nuotraukos ir rinkėjo veido tapatumo, bus leidžiama 10 sekundžių nusiimti apsauginę kaukę, kad galėtume identifikuoti žmogų“, – pasakojo R. Subačienė.
Rinkimų komisijos nariai eis pas žmones į namus, jie turės dėvėti apsauginius drabužius, kuriuos Jotvingių rinkimų apygarda jau yra gavusi.
„Mes gavome rekomendacijas neiti pas žmones į namus, o balsavimo procedūrą atlikti laiptinėse ar lauke“, – sakė komisijos pirmininkė.
Paklausta, ar COVID-19 fonas gali turėti įtakos rinkėjų aktyvumui, R. Subačiėnė atsakė, jog dėl tos pasaulinės bėdos balsuojančiųjų gali būti mažiau.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: