Dzūkų žinios

Keičiate padangas? Negaiškite laiko rūšiavimo centruose — palikite jas pardavėjams!

Dalintis:
Jei šios padangos būtų paliktos parduotuvėje ar autoservise, jų tvarkymas nieko nekainuotų — už tai jau buvo sumokėta jas perkant. (Erikos Avižienienės nuotr.)

Keičiant automobilių padangas, kelią į rūšiavimo centrus (atliekų surinkimo aikšteles) reikėtų pamiršti. Naudojimui nebetinkamas senas padangas palikite ten, kur įsigijote naujas – parduotuvėse ar autoservisuose: visi privalo jas priimti!
Tačiau, kaip ir kiekvieną rudenį, į rūšiavimo centrus daugybė vairuotojų veža senas padangas. Norint jas čia palikti, reikia užpildyti deklaraciją – tokia tvarka Alytaus regione galioja nuo šių metų pavasario.
Deklaracijoje vairuotojai turi nurodyti, kuri parduotuvė ar autoservisas atsisakė priimti iš jų naudotas padangas. Informacija apie senų padangų nepriimančias ir įstatymu numatytos prievolės jas tvarkyti nevykdančias įmones bus perduota aplinkosaugininkams, kurie turi aiškintis galimus pažeidimus.
Rūšiavimo centre nemokamai galima palikti tik vieną senų padangų komplektą – 4 vienetus. Norint palikti daugiau, tenka mokėti pagal patvirtintus įkainius.
O įsigydami naujas padangas, mes iškart sumokame ir už tai, kad, po kelerių metų tapusios atliekomis, šios padangos bus sutvarkytos. Tačiau, kai, užuot palikę jas pardavėjams, atvežame į rūšiavimo centrus, už jų sutvarkymą tenka sumokėti dar kartą – tik jau iš visų kišenės.
Padangų atliekų tvarkymas nėra įskaičiuotas į vietinę rinkliavą – tai turi finansuoti gamintojai ir importuotojai. Tačiau jiems vengiant tą daryti, mokestinė našta nugula ant gyventojų pečių. To nebūtų, jei gyventojai padangų į rūšiavimo centrus nebevežtų, o visas jas paliktų įmonėse.
Alytaus regione veikia 20 rūšiavimo centrų. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras suskaičiavo, kad juose surenkama apie 90 procentų visų regione susidarančių padangų atliekų. Jų sutvarkymas per metus ARATC kainuoja apie 100 tūkstančių eurų.
Mūsų šalies teisės aktai numato, kad gamintojai ir importuotojai privalo surinkti padangas iš didelių gabaritų atliekų aikštelių ir iš dalies šias aikšteles finansuoti.
Tačiau jie šį reikalavimą ignoruoja, o aikštelių eksploatacijos ir padangų tvarkymo išlaidas tenka dengti rūšiavimo centrus prižiūrintiems regioniniams atliekų tvarkymo centrams.
Daugelyje Europos Sąjungos valstybių padangos rūšiavimo centruose visai nėra surenkamos – jos visos paliekamos autoservisuose.
Komunalinių atliekų tvarkytojai įsitikinę, kad tokia tvarka turėtų būti ir Lietuvoje. Bet kol ji nėra nustatyta oficialiai, savo teisę nemokėti du kartus už tą patį turime apginti mes patys, palikdami padangas tvarkyti tiems, kam priklauso tai daryti.

ARATC inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: