Dzūkų žinios

Kodėl mirštantis žmogus nesulaukė „Auksinės Krivūlės“ riterės pagalbos?

Dalintis:
Danutė Juškienė: „Visko taip nepaliksiu – kreipsiuosi į teismą.”

Kodėl medikė neatliko savo pareigos ir nepadėjo mirštančiam žmogui? Ar medikė šiurkščiai pažeidė tarnybines pareigas, kas užtraukia baudžiamąją atsakomybę? Ar tai, kad slaugytoja nesuteikė pagalbos ligoniui, nepažeidė konstitucinių paciento teisių? Ar medikės poelgis suderinamas su žmogiškumu ir profesine etika?
Šiuos ir dar gausybę klausimų Lazdijų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorei, Lazdijų rajono savivaldybės tarybai ir tarybos Sveikatos komitetui pateikė neseniai vyrą, buvusį Lazdijų rajono tarybos narį, ėjusį ir tarybos pirmininko pareigas, Gintautą Juškį palaidojusi žinoma Lazdijų krašto tautodailininkė Danutė Juškienė. Ji kaltina Veisiejų ambulatorijos slaugytoją, rajono savivaldybės tarybos narę Janiną Ražukienę neatlikus žmogiškosios ir profesinės pareigos – mirties patale gulinčiam ponios Danutės vyrui nesulašinus gydytojo paskirtų vaistų.

Atsisakė sulašinti vaistus
„Mano vyras kelerius metus sirgo sunkia liga. Tądien, kai jis mirė, Kaune jam buvo padarytas kompiuterinės tomografijos tyrimas. Gydytoja patarė laukti atsakymo iš Kauno klinikų, o organizmą stiprinti lašinant vaistus. Vaistus paskyrė šeimos gydytoją pavadavęs medikas. Tądien vyrui pasidarė blogiau, todėl pagalvojome, jog derėtų jam sulašinti gydytojo paskirtus vaistus. Kadangi nepavyko surasti, kas galėtų sulašinti vaistus, nuvažiavau į Veisiejų polikliniką. Ten sutikau slaugytoją J. Ražukienę ir paprašiau, kad ji sulašintų mano vyrui vaistus“, – pasakojo D. Juškienė.
Moters teigimu, sužinojusi, jog D. Juškienės vyras neregistruotas Veisiejų poliklinikoje, J. Ražukienė atsisakė lašinti vaistus.
„Suprantu, jog pagal pareiginę instrukciją J. Ražukienei nepriklauso priimti pas juos neregistruotų pacientų, bet pagal mediko priesaiką ir paprasčiausią žmogiškumą – privaloma“, – įsitikinusi D. Juškienė.
Nesulaukusi pagalbos iš J. Ražukienės, D. Juškienė puolė ieškoti kito mediko, kuris galėtų sulašinti vaistus jos vyrui. Kol buvo surasta kita medikė, D. Juškienės vyrui pagalbos jau nebereikėjo – jis mirė.
„Veisiejų poliklinikoje į mane nusivalė kojas. Nesuvokiu, kaip medikas gali taip elgtis mirties akivaizdoje? Dabar suprantu, jog reikėjo kviesti greitąją medicinos pagalbą, jie tikrai būtų suleidę vaistus. Bet tokioje kritinėje situacijoje juk neturi galvoje aiškiai surašyto scenarijaus, ieškai pagalbos – ne pas gatvės šlavėją, bet pas mediką. Man kartais atrodo, kad mūsų visuomenei gyvūnėlių sveikata ir gyvybė tampa svarbesnė už žmogaus“, – emocingai mintis dėstė D. Juškienė.

Nuvylė tendencingi tekstai
Ji sakė, kad ją labai nuvylė viešojoje erdvėje – spaudoje pasirodęs tendencingas šios dramatiškos situacijos vertinimas ir tikslingai formuojama nuomonė.
Apie šią situaciją D. Juškienė savo mintis nusiuntė į vieną spaudos leidinį. Ji stebisi, kad tame pačiame leidinio numeryje atsirado ir jos pozicija, ir J. Ražukienės atsakymas į D. Juškienės išsakytas mintis, nors tos mintys dar nebuvo niekur viešai pasirodę. Kas galėtų paneigti, jog leidinio vadovybė be D. Juškienės žinios supažindino J. Ražukienę su D. Juškienės tekstu ir paprašė parašyti atsakymą?
Tame J. Ražukienės atsakyme juodu ant balto buvo parašyta: „Nesijaučiu nusikaltusi nei kaip medikė, nei kaip žmogus.“
„Paskui buvo dar gražiau. Spaudoje kaip grybai po lietaus atsirado J. Ražukienę ginantys ir pateisinantys tekstai, supratau, jog suderinti balsai gynė R. Ražukienę, o aš likau dėl visko kalta. Liūdniausia, kad šiame J. Ražukienės palaikytojų chore atsirado ir žmogus, su kuriuo nuo vaikystės augome tame pačiame kieme. Liūdnas humoras, tačiau J. Ražukienės gynėjų gretose trūko tik klebono, tada būtų atstovaujama visiems sociumo sluoksniams. Per vėlai supratau, kad teisingumo ieškojau ne per tą leidinį, nes jis pataikauja valdžios konjunktūrinei pozicijai“, – kalbėjo ponia Danutė.

Teisybės ieškos teisme
Moteris teigė, jog ypač ją sujaudino viešai paskelbta žinia, kad J. Ražukienė už nuopelnus buvo apdovanota
„Auksinės Krivūlės“ prizu.
„Man negaila, jei žmogus padorus, gerai atliekantis savo pareigas, jis gali būti apdovanojamas ir pačiais aukščiausiais ordinais ir medaliais, tačiau šiuo atveju, mano nuomone, J. Ražukienė neatliko savo pareigos: nei kaip medikė, nei kaip padorus žmogus. Manau, jog jai laikas į užtarnautą poilsį. Tokie medikai negali dirbti žmonių sveikatos apsaugos sistemoje“, – kalbėjo D. Juškienė.
Moteris parašė 8 lapų skundą Lazdijų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorei, Lazdijų rajono savivaldybės tarybai, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos Sveikatos komitetui. Skunde prašoma įvertinti J. Ražukienės elgesį ir pateikti raštiškus atsakymus. Anot D. Juškienės, šie atsakymai jai bus reikalingi įvairiose teisinėse institucijose, kuriose ji ieškos tiesos ir teisingumo.
„Visko taip nepaliksiu, kreipsiuosi į teismą, nes tikiu mūsų valstybės teisingumu“, – sakė 27-erius metus valstybės tarnyboje dirbusi ir atsakingas pareigas Muitinės departamente ėjusi veisiejietė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: