Dzūkų žinios

Sunkiai priviliotam verslui Lazdijų valdžia parodė špygą

Dalintis:
Dumblyje patalpas baldų gamybai nuomojantis verslininkas, MB „Furnitecha“ vadovas Remigijus Kudzys teigė, kad apie patalpų aukcioną sužinojo iš „Dzūkų žinių“ žurnalistų. Jis teigė, jog į patalpas investavo apie 100 tūkst. eurų — buvo atvežtos staklės, atliktas remontas, sumontuota autonominė šildymo sistema.

Nors Lazdijų rajono vadovai mėgsta viešai pasigirti apie tai, jog skatina verslo kūrimąsi rajone, tačiau realybėje elgiasi priešingai. Ne tik nesistengia išsaugoti sunkiai į rajoną priviliotą verslą, bet ir nori atimti verslininkams nuomojamas patalpas, kurias ketina parduoti aukcione, apie savo ketinimus neįspėję verslininkų. Tokį valdžios dviveidiškumą neseniai savo kailiu pajuto Dumblyje veikiančio baldų cecho vadovai, iki šiol negavę jokios informacijos apie valdžios ketinimus juos iškraustyti iš patalpų
Seniau pasienio tarnybai priklausiusiame, o vėliau savivaldybės perimtame pastate, esančiame Dumblio kaime, Ežerų gatvėje, veikė bibliotekos padalinys, taip pat buvo įsikūrusi laisvalaikio salė. 2018 metais apie 600 kv. metrų patalpų išsinuomojo verslas – korpusinius baldus gaminanti mažoji bendrija (MB) „Furnitecha“.
Prieš metus naujoji valdžia nusprendė neremontuoti šio pastato šildymo sistemos ir rudenį uždarė biblioteką ir laisvalaikio salę.
Šį rudenį rajono taryba priėmė sprendimą Dumblyje, Ežerų gatvėje, esančius pastatus, pažymėtus 40 ir 44 numeriais, parduoti viešajame aukcione, tačiau apie priimtą sprendimą nieko nepranešė ten patalpas nuomojantiems verslininkams.

Apie planuojamą aukcioną nežinojo
Dumblyje patalpas baldų gamybai nuomojantis verslininkas, MB „Furnitecha“ vadovas Remigijus Kudzys teigė, kad apie patalpų aukcioną sužinojo iš „Dzūkų žinių“ žurnalistų.
„Tai man didelė naujiena, rajono valdžia mums apie tai nepranešė. Esame pasirašę patalpų nuomos sutartį dešimčiai metų, apie galimą patalpų pardavimą nebuvau girdėjęs“, – sakė R. Kudzys.
Jis teigė, jog į patalpas investavo apie 100 tūkst. eurų – buvo atvežtos staklės, atliktas remontas, sumontuota autonominė šildymo sistema, nes visų patalpų šildymas sugedo, o savivaldybė nusprendė jo neremontuoti.
Šias patalpas verslas išsinuomojo 2018 metais, čia, gavus Europos Sąjungos paramą, buvo įkurtas korpusinių baldų gamybos cechas, buvo sukurta Lazdijams taip svarbių naujų darbo vietų.
„Mane nemaloniai nustebino šį naujiena. Rajono valdžia garsiai kalba, jog skatina verslą Lazdijų rajone, o realybėje viskas vyksta priešingai. Pradėjome verslą, o valdžia jį nori sunaikinti“, – sakė R. Kudzys.
Direktorius prisiminė situaciją, kai vieną mėnesį įmonė vėlavo sumokėti savivaldybei nuomos mokestį. Tuomet verslininkas gavo valdžios grasinimą, jog patalpų nuomos sutartis bus vienašališkai nutraukta.
Cecho vadovai kreipėsi į savivaldybę, patikindami, jog nedidelis įsiskolinimas atsirado dėl objektyvių priežasčių. Po to iš savivaldybės nebuvo sulaukta jokių pranešimų.

Kovos teisinėmis priemonėmis
„Mano pažįstami, dirbantys savivaldybėje, tąkart prasitarė, jog valdžia nori parduoti patalpas aukcione, todėl ieško kabliukų, kaip galėtų su mumis nutraukti patalpų nuomos sutartį“, – prisiminė R. Kudzys.
Jo nuomone, nepranešdama apie patalpų pardavimo aukcioną, savivaldybė elgiasi nekorektiškai ir akivaizdžiai žlugdo verslą.
„Jei valdžia nuoširdžiai vertintų ir brangintų rajone veikiantį verslą, tai turėtų pranešti apie savo planus parduoti patalpas ir pasiūlytų mums kitus galimus patalpų variantus. Mes juk galėjome 2018 metais patalpas gamybai išsinuomoti kitame Lietuvos regione, bet buvusi rajono valdžia įkalbėjo steigti gamybą būtent Lazdijų rajone, sukuriant naujų darbo vietų“, – kalbėjo R. Kudzys.
Jis teigė, jog netrukus susitiks su teisininkais ir strateguos, kaip teisinėmis priemonėmis apsiginti nuo savivaldybės tyliai pradėto verslo žlugdymo.

Siekia patalpas išnaudoti efektyviau
Apie susidariusią situaciją „Dzūkų žinios“ išklausė ir Lazdijų rajono savivaldybės poziciją.
Pasidomėjus, kodėl buvo nuspręsta parduoti patalpas Dumblyje, Ežerų gatvėje, savivaldybė atsakė:
„Lazdijų rajono savivaldybės Lazdijų seniūnijoje, Dumblio k., Ežerų g. 40 ir Ežerų g. 44, yra Lazdijų rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausantys pastatai: sandėlis, tarnybinės patalpos, 2 administraciniai pastatai, garažas. Bendras šių pastatų plotas – 3805,95 kv. m., iš jų nenaudojamas patalpų plotas sudaro net 81 procentą. Kita dalimi naudojosi Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir viešoji įstaiga Lazdijų kultūros centras. Dalį patalpų buvo išsinuomojusi MB „Furnitecha“, kuri patalpose veiklos nevykdė ir nemokėjo nuomos sutartyje nurodytų nuomos ir kitų mokesčių. Administracinės ir tarnybinės patalpos yra nešildomos. Kitų subjektų, pageidaujančių naudotis šiomis patalpomis, nėra. Todėl siekiant išnaudoti šias patalpas efektyviau, buvo nuspręsta įtraukti jas į viešame aukcione parduodamo savivaldybės nekilnojamojo turto sąrašą.“

Dumblis liko be bibliotekos ir salės
Paklausus, kur iš šių patalpų iškeltas bibliotekos skyrius ir laisvalaikio salė, savivaldybės atstovai pripažino, jog naujų patalpų nei bibliotekai, nei laisvalaiko salei per metus savivaldybė nesugebėjo surasti. Savivaldybės teigimu, Lazdijų rajono viešosios bibliotekos Dumblio padalinyje buvusios knygos perkeltos į kitus rajono bibliotekos padalinius. Iki visuotinio karantino paskelbimo Dumblio gyventojus knygomis aprūpino „Mobili biblioteka“, paskelbus karantiną, ši paslauga laikinai sustabdyta, ji bus atnaujinta atšaukus visuotinį karantiną.
Savivaldybė teigė, jog šiuo metu yra sprendžiamas klausimas dėl laisvalaikio salės patalpų perkėlimo į kitas patalpas.
Visus metus sprendžia, o gal valdžia galvoja, kad Dumblio žmonėms nei bibliotekos, nei laisvalaikio salės apskritai nereikia?

Kaltino nevykdant įsipareigojimų
Paklausus, ar šiuose pastatuose patalpas nuomojantis verslas yra įspėtas apie būsimą aukcioną, nes nuomos sutartis dėl patalpų nuomos pasirašyta dešimčiai metų, savivaldybė išsisuko nuo tiesaus atsakymo, tik pastebėjo, jog MB „Furnitecha“ raštu yra įspėta apie sutarties nutraukimą dėl „Furnitechos“ sutartinių įsipareigojimų nevykdymo, teigė, jog informacija apie būsimą aukcioną bus paskelbta viešai.
Savivaldybės teigimu, aukcionas bus paskelbtas tada, kai bus parengti visi teisės aktų nustatyti dokumentai ir Lazdijų rajono savivaldybės taryba patvirtins viešame aukcione parduodamų nekilnojamųjų daiktų pardavimo kainas.
Pasidomėjus, kam bus panaudoti pinigai, jei šie objektai bus parduoti, savivaldybė atsakė, jog gautos pajamos bus įskaitomos į Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto pajamas ir naudojamos savarankiškosioms savivaldybių funkcijoms vykdyti.
Patalpų Ežerų g. 44 vertė – 519 tūkst. eurų. Ar tikrai atsiras pirkėjų, kurie negailės už 50 metų senumo pastatą Lietuvos pakraštyje pakloti tokią solidžią pinigų sumą?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: