Dzūkų žinios

Teisės pergalė prieš politikavimą: architektas tarnybinio nusižengimo nepadarė

Dalintis:
Vyriausiasis savivaldybės architektas Ričardas Vyšniauskas.

Rajono valdžios pastangos bet kokia kaina atsikratyti jiems neįtinkančio ir įstatymus bei profesinę pareigą ginančio vyriausiojo architekto patiria nesėkmes. Gruodį Kauno teismas nagrinės architekto skundą dėl Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorės jam pareikšto griežto papeikimo. Teismą pasiekė ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos reikalavimas panaikinti Buktos saulės jėgainių leidimą, kurio išdavimui priešinosi vyriausiasis architektas, bet savivaldybė jį išdavė. Naujausias savivaldybės administracijos pralaimėjimas kare su architektu – komisijos pateikta išvada, jog architektas nepadarė tarnybinio nusižengimo ir jam nebus galima įrašyti antro griežto papeikimo.

Rengė antrą papeikimą?
Rugsėjo 4 dieną administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė sudarė komisiją ištirti R. Vyšniausko galimai padarytą tarnybinį nusižengimą. Ji rėmėsi kauniečio G. Rožuko skundu, kuris pasiskundė rajono valdžiai, kad R. Vyšniauskas nepritarė detaliojo plano Meteliuose pakeitimams. Taip pat buvo gautas ir „Mockavos terminalo“ raštas, jog R. Vyšniauskas laiku nesuderino parengto projekto.
Kas galėtų paneigti, jog šios komisijos sudarymas buvo svarbi rajono valdžios plano dalis, atsikratant nenuolankaus architekto. Juk gavus tinkamas komisijos išvadas, būtų galima architektui įraityti antrą griežtą papeikimą ir paprašyti uždaryti duris iš kitos pusės. Visam laikui.

Komisijos išvados nustebino
Tačiau komisijos, kuriai vadovavo savivaldybės administracijos Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Kęstutis Jasiulevičius, išvados rajono valdžiai buvo netikėtos. Komisija konstatavo, jog R. Vyšniauskas nepadarė tarnybinio nusižengimo.
„Šios išvados mane maloniai nustebino ir nuteikė viltingai. Pasirodo, net ir Lazdijų savivaldybėje egzistuoja teisė ir teisingumas, kurie šiuo atveju buvo aukščiau už politines nuostatas“, – teigė R. Vyšniauskas.
Skaitytojams derėtų priminti, jog pirmoji komisija, kuriai vadovavo valdančiosios koalicijos partneris, administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Petrauskas, įžvelgė R. Vyšniausko tarnybinį nusižengimą, ir šios komisijos išvadų pagrindu administracijos direktorė skyrė vyriausiajam architektui griežtą papeikimą.
Šią nuobaudą R. Vyšniauskas apskundė teismui. Skundo nagrinėjimas planuojamas Kauno teisme po mėnesio. Savivaldybė jai atstovauti šiame procese pasisamdė vieną iš brangiausių ir garsiausių Lietuvos ir Baltijos šalių advokatų kontorą, nepagailėdama tik už konsultavimą pakloti apie 10 tūkst. eurų iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Nepakluso valdžiai
Lazdijų rajono savivaldybės vyriausiasis architektas R. Vyšniauskas užsitraukė valdžios nemalonę tada, kai atsisakė savo parašu patvirtinti šalia Lazdijų planuojamo įrengti saulės jėgainių parko projektą. Verslininkai su rajono valdžios palaiminimu ketino visai šalia miesto užkloti saulės baterijomis ne vieną dešimtį hektarų žemės. Tokiems planams pasipriešino rajono vyriausiasis architektas.
Valdžia visokiais būdais bandė jį priversti pasirašyti po įstatymus pažeidžiančiu projektu, bet jis liko principingas.
Tada buvo pradėti rinkti įvairūs skundai dėl architekto neva neatliktų darbų, netinkamo bendravimo su pavaldiniais. Surinktiems skundams tirti administracijos direktorė sudarė komisiją, kuri nusprendė, jog R. Vyšniauskas padarė tarnybinį nusižengimą, jam buvo pareikštas griežtas papeikimas.

Inspekcijos smūgis rajono valdžiai
Principingas architektas su rajono valdžios galimais įstatymų pažeidimais, suteikiant leidimus saulės jėgainių įrengimui, supažindino Lietuvos architektų bendruomenę, valstybines institucijas, prokuratūrą, Specialiųjų tyrimų tarnybą.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (toliau – Statybos inspekcija) 2020 metų rugpjūčio mėnesį atliko statybos leidžiančių dokumentų išdavimo teisėtumo, prisijungimo sąlygų ir specialiųjų reikalavimų išdavimo terminų laikymosi patikrinimą jau veikiančioje Buktos saulės elektrinėje.
Patikrinimo akte nustatyti net šeši pažeidimai, dėl kurių taikoma administracinė atsakomybė.
Spalio 8 dieną Statybos inspekcija nusprendė kreiptis į teismą dėl Buktos saulės elektrinės SLD (statybą leidžiančio dokumento) panaikinimo.
Panaikinus statybos leidimą, saulės elektrinę tektų išmontuoti.
Situaciją Lazdijuose dėl leidimų išdavimo pradėjo tirti ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: