Dzūkų žinios

Ausma Miškinienė: „Visiems linkiu tikėjimo ir pasitikėjimo tais, kurie šalia“

Dalintis:
„Kolegoms linkiu kantrybės, susitelkimo ir geranoriškumo. Svarbu ne tik klausyti vieniems kitų, bet ir girdėti, ieškoti kompromisų ir bendrumo. Kraštiečiams ir visiems skaitytojams linkiu tikėjimo ir pasitikėjimo tais, kurie šalia. Linkiu
darnos, skalsos, ramybės. Lai ateinantys metai būna geresni už šiuos!“

Šie metai – kaip amerikietiški kalneliai: rami žiema, paskui trys mėnesiai pirmojo karantino, trys mėnesiai ramaus darbo, antrasis COVID-19 etapas, dabar – dar griežtesnis karantinas. Buvo daug planų, kuriuos sutrikdė nenumatyta ir neplanuota infekcija. Jau dvidešimt mėnesių dirbančiai Lazdijų rajono valdžiai šie metai buvo pilni netikėtumų, ambicingų, bet priverstinai sustabdytų projektų, netrūko džiaugsmų ir nusivylimų.
Dylant paskutinėms 2020-ųjų dienoms, „Dzūkų žinios“ kalbino Lazdijų rajono savivaldybės merę Ausmą Miškinienę. Su rajono vadove kalbėjomės apie nuveiktus ir nukeltus darbus, pasibaigusius Seimo rinkimus, smagias ir liūdnas dienas, karą su koronavirusu, atradimus ir praradimus, paprastą žmogišką laimę.

– Gerbiamoji Ausma, baigiasi 2020-ieji. Kokie jie buvo Jums ir Lazdijų rajonui? Ką pavyko nuveikti, ką teko atidėti vėlesniam laikui?
– 2020-ieji metai buvo sudėtingi ir gausūs netikėtų iššūkių, tačiau net ir tokiomis aplinkybėmis dirbdami pasiekėme reikšmingų rezultatų. Bendrai dirbant ir gavus papildomų lėšų iš LR Vyriausybės ir Europos Sąjungos finansuojamų projektų, į rajoną atkeliavo papildomai daugiau kaip 6 mln. 348 tūkst. eurų gyventojams reikšmingų projektų įgyvendinimui. Iš COVID-19 kontekste gautų papildomų lėšų daugiau nei 1 mln. eurų skirta Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos senojo pastato bei valgyklos remontui, dar 300 tūkst. eurų ligoninei, 350 tūkst. eurų sporto centro apgyvendinimo patalpoms įrengti, daugiau kaip 200 tūkst. eurų – muziejui. Šiais metais pradėjome naujus ir sėkmingai tęsiame jau pradėtus darbus. O kur dar investicijos į kelių kokybės gerinimą, vandentvarką bei kitas žmonėms svarbias veiklas. Dalį investicinių projektų jau pavyko užbaigti. Ypač džiugina, kad visi tarybos nariai pritarė mūsų parengtam Lazdijų rajono savivaldybės strateginiam plėtros planui iki 2027 m. Šis dokumentas vienbalsiai buvo patvirtintas praėjusiame tarybos posėdyje. Dėl objektyvių aplinkybių užtruko Lazdijų rajono bendrojo plano rengimas. Visgi tikiuosi, kad jau kitų metų pirmą pusmetį pavyks minėtą planą patvirtinti, ir norintys investuoti ir plėtoti veiklas mūsų krašte galės tai sėkmingai daryti.

– Jūsų ryžtingais sprendimais šiemet pagaliau pavyko atleisti ligoninės vadovą V. Šimkonį. Buvo paskirtas kitas ligoninės vadovas. Ar matote šio žingsnio pozityvias pasekmes?
– Šie metai buvo sunkūs visiems medicinos įstaigų vadovams bei darbuotojams. Nuoširdžiai jiems dėkoju. Naujasis VšĮ „Lazdijų ligoninė“ vadovas V. Vabuolas dirbti pradėjo esant itin sudėtingai situacijai – pirmojo karantino metu, kuomet jau tvyrojo nerimas dėl COVID-19. Dabar jau galime pagrįstai tvirtinti, kad jis buvo tikrai gerai susipažinęs su situacija ir išanalizavęs galimybes, kaip kuo geriau apsaugoti personalą ir pacientus. Ne paslaptis, kad ligoninėje per abu karantinus turėjome keletą COVID-19 atvejų, tačiau ligoninė netapo minėtos infekcijos židiniu. Stabili ir mūsų ligoninės finansinė padėtis, su trumpomis pertraukomis, tačiau teikiamos galimos teikti paslaugos, sėkmingai įgyvendinami investiciniai projektai. Esu įsitikinusi, kad šiems rezultatams didelės reikšmės turėjo apgalvoti sprendimai ligoninės viduje, naujo vadovo lyderystė ir kompetencija.

– Pradėtas ambicingas projektas – Sporto centro įkurdinimas policijos pastate. Kada tikitės šį projektą įgyvendinti? Ar pandemija nesutrukdys?
– Sporto centro projektas iš tiesų ambicingas. Manau, kad sprendimas įveiklinti daugiau kaip 5000 kvadratinių metrų pastatą ir greta jo statyti krepšinio salę su papildomomis erdvėmis buvo teisingas. Sporto centras Lazdijams būtinas, o mūsų kraštiečių sportiniai pasiekimai kalba patys už save. Policijos pastate dirbusiems žmonėms išsikrausčius į kitas, mažesnes, jų poreikius atitinkančias patalpas, minėtas pastatas pačiame miesto centre būtų likęs tuščias ir neprižiūrimas. Nusprendus pastate ir planuojamame priestate įkurti daugiafunkcę modernią sporto bazę, administracinėse pastato patalpose nusprendė likti ir čia iki šiol veiklą vykdžiusios įstaigos, taip pat kitų įstaigų bei organizacijų atstovai. Šiuo metu laisvų patalpų numatomoje administracinėje pastato dalyje jau neturime, jis visas įveiklintas. Svarbu tai, kad Sporto centro projektas įgyvendinamas etapais, pagal skirtas lėšas ir galimybes. Šiuo metu sėkmingai įrengiamos apgyvendinimo patalpos sportininkams ir stovyklautojams. Iki metų pabaigos rajono gyventojams pristatysime visą projektą ir jo planuojamą įgyvendinimo eigą nuosekliai.

– Šiemet buvo sprendžiamas verslo inicijuotas saulės elektrinių įkūrimo projektas, tačiau dėl teisinių problemų jis sustojo. Kokią matote šio projekto ateitį?
– Lazdijuose, kaip ir visoje Lietuvoje bei pasaulyje, prioritetas teikiamas energijos gamybai iš atsinaujinančių išteklių. Žalioji energetika ne tik mažina klimato taršą, bet ir didina energetinį saugumą. Tiesa, iškilo teisinių nesklandumų, tačiau tikiu, kad netrukus juos išspręsime ir rajone vietos atsiras ir saulės bei vėjo jėgainėms, ir erdvės turizmui bei poilsiui.

– Šiemet jau antrą kartą užsidarėme COVID-19 karantine. Kaip rajonui sekėsi kovoti su pandemija?
– Pirmojo karantino metu rajone turėjome vos kelis infekcijos atvejus. Šiuo metu situacija sudėtingesnė, tačiau kol kas Lazdijams su COVID-19 plitimu pavyksta kovoti neblogai. Ėmėmės visų reikalingų priemonių ligos plitimui stabdyti, tačiau tenka pripažinti, kad daug kas priklauso ne nuo mūsų ar Vyriausybės priimtų sprendimų, o nuo gyventojų sąmoningumo. Labai tikiuosi, kad visi skaitytojai laikosi karantino reikalavimų, ir dar kartą kviečiu visus nerizikuoti savo bei artimųjų sveikata ir likti namuose.

– Kaip vertinate rajono bendruomenių veiklą šiais metais?
– Nepaprastai džiaugiuosi aktyviomis bendruomenėmis ir jų projektais, kurių įgyvendinimui šiais metais skyrėme beveik 90 tūkst. eurų. Bendruomenių projektai buvo skirtingi: vienos įrenginėjo treniruoklių ir žaidimų aikšteles, kitos įgyvendino projektus, skirtus vaikų dienos centrams, dar kitos pasiryžo kurti verslus. Esu dėkinga verslaujančioms bendruomenėms, tarp kurių ir jaunimas iš Veisiejų, ir Senųjų Šeštokų bendruomenė bei Naujosios Kirsnos kaimo bendruomenės komitetas. Šios bendruomenės ne tik kuria darbo vietas ir naujam gyvenimui prikelia apleistus pastatus, bet ir tampa pavyzdžiu kitiems.

– Šiais metais buvo užbaigtas švietimo sistemos optimizavimo procesas. Kaip vertinate jo rezultatus?
– Švietimo sistemos optimizavimas buvo ilgai lauktas ir neišvengiamas. Neskubėjome priimti sprendimų, atidžiai vertinome situaciją, perspektyvas, diskutavome su švietimo bendruomene. Mūsų tikslas buvo realūs ir naudingi pokyčiai švietimo bendruomenei. Siekėme sudaryti mokiniams geresnes sąlygas mokytis, siekti rezultatų ir užtikrinti geresnes sąlygas bei motyvuojantį darbo užmokestį mokytojams ir kitiems ugdymo įstaigose dirbantiems darbuotojams. Džiugina, kad abiturientų pasiekimai kalba patys už save – šiais metais Lazdijų rajone abiturientai gavo 12 šimtukų – tai didžiausias gautų šimtukų skaičius per visą brandos egzaminų laikymo istoriją. Valstybinių lietuvių kalbos, biologijos ir geografijos egzaminų parametrai gerokai aukštesni už šalies vidurkį.

– Šiemet vyko Seimo rinkimai. Kaip vertinate jų rezultatus? Ar pasikeitus valdančiajai daugumai gali keistis Vyriausybės požiūris į Lazdijų rajoną, kuriam vadovauja opozicijai priklausanti merė?
– Gerbiu gyventojų pasirinkimą ir nuoširdžiai dėkoju visiems, dalyvavusiems rinkimuose. Dėkoju ankstesnei valdžiai už moralinį ir finansinį palaikymą, įgyvendinant svarbius projektus bei sprendžiant problemas. Naujajai valdančiajai daugumai Lietuvos Respublikos Seime, taip pat Vyriausybei nuoširdžiai linkiu sėkmės ir viliuosi, kad bus tęsiami tikrai reikšmingi ir svarbūs projektai, greta jų bus palaikomos regionams palankios iniciatyvos, bus pasitikima savivalda ir stiprinamas jos savarankiškumas. Tikiu, kad požiūris į rajoną, jo poreikius bei gyventojus nepasikeis, nes ne rajono vadovo politinės pažiūros, o rajono gyventojai, čia veiklas plėtojantys verslininkai, įstaigos ir atvykstantieji yra svarbiausi. Man, kaip vadovei, tikrai nepritrūks ryžto ir gebėjimo bendradarbiauti, konstruktyviai siekti užsibrėžtų ir rajono gyventojų gerovei svarbių tikslų.

– Kokie Jūsų šių metų atradimai ir praradimai?
– Šiais metais teko ne kartą įsitikinti savivaldybėje, jos įstaigose dirbančių darbuotojų geranoriškumu ir atsakingumu. Tai džiugino labiausiai, nes nėra nieko svarbiau už žmones ir patenkintus jų poreikius. Didžiausiu praradimu tapo tai, kad, pandemijai sustabdžius įprastą gyvenimo ritmą, kai kurie darbai vyko lėčiau nei norėtųsi, tačiau dabar svarbiausia įveikti pandemiją su mažiausiais žmogiškaisiais ir finansiniais nuostoliais. Kitus tikslus susitelkę tikrai pasieksime.

– Kokie besibaigiantys metai buvo Jums, kaip moteriai, mamai, dukrai, sesei? Kaip paminėsite Kūčias ir Kalėdas?
– Besibaigiantys metai man buvo visapusiškai labai sunkūs. Visgi teisingai sakoma, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Dėl visų praradimų asmeniniame gyvenime, esant būtinybei daugiau dirbti nuotoliniu būdu, nevykstant planuotiems renginiams ir susitikimams, turėjau galimybę daugiau laiko praleisti su savo dukra, tėvais, močiutėmis, kitais artimiausiais žmonėmis. Dėl to kaip mama, dukra, taip pat ir sesuo bei anūkė labai džiaugiuosi. Artėjančias šventes sutiksiu ramiai namuose. Likti namuose dar kartą labai prašau visus rajono gyventojus.

– Ko švenčių proga ir 2021-aisiais norėtumėte palinkėti savo kolegoms ir visiems Lazdijų krašto žmonėms?
– Visų pirma, žinoma, visiems linkiu sveikatos. Juk nėra nieko už tai svarbiau. Kolegoms linkiu kantrybės, susitelkimo ir geranoriškumo. Svarbu ne tik klausyti vieniems kitų, bet ir girdėti, ieškoti kompromisų ir bendrumo. Kraštiečiams ir visiems skaitytojams linkiu tikėjimo ir pasitikėjimo tais, kurie šalia. Linkiu darnos, skalsos, ramybės. Lai ateinantys metai būna geresni už šiuos!

– Ačiū už atsakymus. Jums linkime visų planų išsipildymo ir šviesios asmeninės laimės!

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: