Dzūkų žinios

Efektyviai su peršalimu ir virusais kovojantys natūralūs augalų junginiai

Dalintis:

Vaistininkė ir žolininkė Vida Jokimienė pajutusiems pirmuosius peršalimo simptomus visų pirma rekomenduoja ieškoti natūralių augalų junginių, kurių gydomosios savybės yra patikrintos laiko. Pacientus, vartojančius vienus ar kitus augalų derinius, bei jų poveikį, žolininkė stebi daugiau nei 40 metų: „Gamtoje turime labai daug augalų, kuriuos apjungus, galime gauti puikių sveikatą stiprinančių preparatų“.

Peršalus, ieškokite žilojo švitrūno
„Kaip vieną svarbiausių ir efektyviausių gydančių slogą ir gerklės skausmą slopinančių augalų išskirčiau žiląjį švitrūną (Cistus creticus), kurio gydomosios savybės žinomos dar nuo senovės Graikijos laikų. Dėl didelio polifenolių kiekio šis augalas netgi tituluojamas polifenolių karaliumi. Ieškantiems efektyvios pagalbos, vaistinėse rekomenduočiau pasidomėti tokiu natūralių veikliųjų medžiagų deriniu, kuriame yra kuo didesnė polifenolių koncentracija. Jeigu norite stipresnio poveikio, rinkitės 60 proc. polifenolių koncentraciją“, – pataria žolininkė.
Pasak V. Jokimienės, polifenoliai suteikia cheminę ir fizinę apsaugą, padengdami gleivinę apsaugine plėvele, sukurdami taip vadinamą skydą, neleidžiantį bakterijoms ir virusams patekti į ląsteles. Ypač svarbus jau minėtas blokuojamasis viruso enzimo neuraminidazės efektas, kurį patvirtina atitinkami gamintojo atlikti laboratoriniai testai. Be šio antivirusinio ir antibakterinio polifenolių poveikio, švitrūnas taip pat pasižymi pastebima savybe stiprinti imunitetą, šalinti toksinus iš žmogaus organizmo, suteikia antigrybelinį ir dezinfekuojamąjį poveikį, padedantį slopinti uždegimą ir skausmą. Jis ypač padeda gydant kosulį, peršalimą ir gripą. Be to, tinka ne tik pačiam gydymui, bet ir ligų prevencijai arba profilaktikai.
„Kalbant konkrečiai apie slogą, norėčiau akcentuoti, kad žilasis švitrūnas itin veiksmingai valo nosies ertmę, drėkina nosies gleivinę ir saugo nuo išsausėjimo, padeda atkurti nosies funkcijas ir gerina kvėpavimą pro nosį. Slogai gydyti puikiai tinka kartu su alavijų ekstraktu, pipirmėčių aliejumi, Negyvosios jūros druska, natrio hialuronatu“, – pataria vaistininkė.

Ežiuolės, vaistinis šalavijas ir malpigijų uogos
Norint veiksmingai kovoti su peršalinimo ligomis, žolininkė kviečia atkreipti dėmesį ir į rausvažiedę ežiuolę, kurios sudėtyje gausu vertingų medžiagų: flavonoidų, eterinių aliejų, alkaloidų, inulino, polisacharido echinacino. „Polisacharidai yra atsakingi už imuniteto stimuliuojamąjį poveikį. Visos šios medžiagos didina organizmo gynybines galias, vadinamąjį natūralų, arba nespeficinį, imunitetą, štai kodėl ežiuolė priskiriama prie augalinės kilmės imuniteto stimuliatorių. Ežiuolių ekstraktai naudojami norint išvengti ir gydyti virusines, infekcines ir uždegimines ligas, gripą ir peršalimą“, – pastebi V.  Jokimienė.
Žolininkė taip pat rekomenduoja preparatų sudėtyje ieškoti vaistinio šalavijo, kurio sudėtyje yra eterinių aliejų, saponinų, taninų ir karčiųjų medžiagų: „Šis augalas turi labai įvairių naudojimo būdų. Išskiriamas ypač stiprus antibakterinis ir uždegimo slopinamasis poveikis. Šis poveikis naudojamas gydant anginą, burnos ir gerklės uždegimą. Šis augalas taip pat naudojamas gydant šlapimo ir virškinamojo trakto uždegimą.“
Imuninės sistemos funkciją palaiko ir vitamino C šaltinis – malpigijų uogos, kurios išties naudingos gydant peršalimą ir gripą, patiriant fizinį ar protinį stresą, po traumų, operacijų ir sveikimo periodu. „Uogose gausu vitaminų A ir B6, bioflavonoidų ir mineralų, ypač geležies, kalcio bei magnio ir daugiau nei 150 fitomedžiagų. Jos ne tik pasižymi antioksiduojamuoju poveikiu, stiprina imunitetą, saugo nuo virusinių ir bakterinių infeksijų, bet ir mažina nuovargį“, – gerąsias uogų savybes vardina žolininkė.
Paminėtinas ir citrusinių vaisių bioflavonoidų kompleksas, kuris padeda slopinti bakterijų, virusų ir grybelio dauginimąsi. Natūralūs flavonoidai valo organizmą, stiprina imunitetą, padeda išvengti infekcijų ir uždegimo, palengvina virškinimą, gerina kraujotaką ir didina gleivinės membranos atsparumą.

Rinkitės purškalus
V. Jokimienė sako, kad kelią peršalimo ligoms galima užkirsti, tačiau tai reikia daryti nelaukiant, kol liga įsivešės: „Pajutus pirmuosius simptomus, siūlyčiau gydytis natūraliais augalais, atsirenkant jų derinius, kad poveikis būtų kuo efektyvesnis. Renkantis patį produktą, reikia atkreipti dėmesį, kad jo sudėtyje būtų natūralių veikliųjų medžiagų derinys, pasižymintis antibakteriniu ir antivirusiniu poveikiu.“
Žolininkės labai dažnai klausia, kokia preparatų forma yra efektyviausia naudoti su pirmaisiais peršalimo simptomais. „Vieną iš patikimų ir veiksmingų formų paminėčiau purškalus, užtikrinančius lengvą naudojimą ir tolygų priemonės pasiskirstymą ant gerklės ir ryklės gleivinės. Norint, kad purškalas padėtų, pasidomėkite jo sudėtimi. Rinkoje šiuo metu yra tokių gerklės ir nosies purškalų, į kurių sudėtį įeina mano minėti natūralūs, seniai liaudies medicinoje naudojami sveikatos stiprinimui augalai. Jei rinksitės gerklės purškalą, žiūrėkite, kad į sudėtį įeitų žilasis švitrūnas, vaistinis šalavijas, ežiuolių ekstraktas ir malpigijų uogos. Kovojantiems su sloga patarčiau ieškoti purškalo, kuriame yra ne tik žilojo švitrūno, bet ir alavijų ekstrakto, pipirmėčių aliejaus, Negyvosios jūros druskos, natrio hialuronato, pantenolio. Visi šie natūralūs deriniai išties veiksmingi“, – pataria vaistininkė.
V. Jokimienė primena, kad tokias ligas, kaip peršalimas ir gripas, įskaitant ir karščiavimą, sukelia virusai, perduodami oro lašeliniu būdu, jie per kvėpavimo takus patenka į organizmą, kur pradeda labai greitai daugintis: „Ligos pasireiškia kvėpavimo sutrikimais ir reikšmingais bendraisiais simptomais, užklumpančiais staiga, tad vos juos pajutus reikia kuo skubiau gydytis. O tiems, kurie nori išvengti peršalimo ligų bei sustiprinti organizmą, ne tik patarčiau kompleksinius natūralių augalų derinius naudoti prevenciškai, bet ir propaguoti sveiką gyvenseną, subalansuoti savo mitybą, daugiau būti gryname ore, mankštintis, vengti stresinių situacijų. Atsparumą ligoms itin sustiprina kokybiškas poilsis, todėl kai tik galite, nueikite miegoti anksčiau. Subalansavus visa tai, pastebimai sustiprinsite savo organizmą, tad ligos nebeturės prie ko prikibti.“

Straipsnio autorė Vaiva Arnašė

Plačiau: Virškinimo fermentai Digezyme

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: