Dzūkų žinios

Eidamas pas velnią obuoliauti, turi žinoti, kad tai gali liūdnai baigtis

Dalintis:

Baltarusijai priklausančios sanatorijos „Belorus“ vadovas I. Epifanovas pranešė, kad „Swedbank“ bankas įšaldė jos sąskaitas, todėl įstaiga negali išmokėti atlyginimų darbuotojams. Tokius savo veiksmus minėtas bankas motyvavo ES įvestomis sankcijomis Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos režimui ir sanatorijai „Belorus“, kuri yra Baltarusijos prezidento reikalų valdybos dalininkė. I. Epifanovo duomenimis, ES sankcijų sąraše sanatorijos „Belorus“ nėra, tačiau į jį gruodžio mėnesį įtraukta Baltarusijos prezidento administracijos Vyriausioji ūkio valdyba. I. Epifanovas kreipėsi į Lietuvos institucijas, kad galėtų išmokėti atlyginimus darbuotojams, kurių didžioji dalis, t. y. 350 asmenų iš visų 393 sanatorijos darbuotojų, yra Lietuvos piliečiai. Įstaigos vadovas teigė, kad sanatorija dirba sėkmingai, aprūpina darbu daug žmonių, nuolat ir sąžiningai moka visus mokesčius, palaiko Lietuvos valstybę, todėl sąskaitos įšaldymas jam yra nesuprantamas.
Dėl galimybės sanatorijos „Belorus“ darbuotojams išmokėti algas I. Epifanovas kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas, į užsienio reikalų ministrą G. Landsbergį, į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Ž. Pavilionį, į Vidaus reikalų ministeriją, į centrinį banką. Juolab, kad įprastai atlyginimai „Belorus“ darbuotojams mokami iki mėnesio 4 d., o už gruodį – dar prieš Naujuosius. Šįkart direktorius tikėjosi, kad už darbą gruodį pavyks sumokėti sausio pradžioje.
Į ES sankcijas „Belorus“ sanatorijos sąskaitoms atsiliepė ir Baltarusijos opozicijos atstovas, jos lyderės S. Cichanouskajos patarėjas F. Viačorka, BNS naujienų agentūrai pareiškęs, kad nuo sankcijų nukentėjusi Druskininkuose įsikūrusi sanatorija „Belorus“ yra A. Lukašenkos režimo korumpuotos sistemos dalis. „A. Lukašenkos valstybė tapo mafijine valstybe. Prezidento administracijos įmonei priklauso daugybė kompanijų, restoranų, prekybos centrų, privačių medicinos centrų ir netgi sanatorijų“, – BNS sakė F. Viačorka. „Ši organizacija atsidūrė sankcijų sąraše, o sąskaitų blokavimas yra A. Lukašenkos valstybės mafijinės struktūros rezultatas“, – teigė jis, pridūręs, kad opozicija kovoja ne tik dėl laisvų rinkimų, bet ir prieš korupciją. 
Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis žiniasklaidai teigė, kad Druskininkuose veikiančios „Belorus“ sanatorijos darbuotojai turi suprasti, kad, įsidarbinę tokioje įstaigoje, prisiima didžiulę riziką. „Tiek jie, tiek bet kokios įmonės, kurios įeina į darbo santykius ar sudaro darbo sutartis su Baltarusijos režimu ar bet kokiais kitais autokratiniais režimais, darbuotojai turi suprasti, kad jie prisiima didžiulę riziką“, – BNS sakė Ž. Pavilionis. Paklaustas, ką darytų sanatorijos darbuotojo vietoje, jis teigė, kad visų pirma nesidarbintų į tokią sanatoriją. „Savo ruožtu tie piliečiai, kaip ir bet kurie Lietuvos piliečiai, nukentėję vienaip ar kitaip, galbūt ir dėl savo kaltės, dėl savo apsisprendimo, turi teisę kreiptis į mūsų Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją ir Užsienio reikalų ministeriją, ieškoti tos teisybės“, – teigė Ž. Pavilionis. Jo teigimu, sanatorijos darbuotojai turėtų suprasti, kad „Belorus” sanatorija nėra Lietuvos įmonė. Lietuvos ir Baltarusijos susitarimu sanatorijos „Belorus“ teritorija Druskininkuose buvo išnuomota Baltarusijai devyniasdešimt devyneriems metams.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: