Dzūkų žinios

Svarbiausi 2020-ųjų lietuvos įvykiai stovint ant 2021-ųjų slenksčio

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Praėjusių metų pabaigoje laikraštyje „Lietuvos rytas“ buvo publikuojami jo užsakymu atlikti kompanijos „Baltijos tyrimai“ visuomenės nuomonės apklausos duomenys. Vienas iš klausimų segmentų buvo apie svarbiausius praėjusių 2020-ųjų metų įvykius. Tad naudodamiesi šiais, minėtame dienraštyje pateiktais duomenimis, pažvelkime į svarbiausių 2020-ųjų Lietuvos įvykių dešimtuką.
Turbūt pirma vieta nebus didelis netikėtumas skaitytojams, nes ją užėmė Seimo rinkimai, įvykę pernai spalio 11–25 dienomis. Jau praėjusių metų pradžioje niekas per daug neabejojo, kad Seimo rinkimai taps svarbiausiu metų įvykiu. Už pirmoje vietoje esantį įvykį pasisakė net 78 procentai apklaustųjų. Antra vieta irgi nebuvo jokia staigmena – tai koronaviruso pandemija Lietuvoje. Už ją pasisakė 72 procentai respondentų. Jeigu pirmoje vietoje atsidūrę Seimo rinkimai neturėjo jokios neigiamos įtakos Lietuvos gyventojams, o tik tai, kad ne itin vykusią „žaliųjų valstiečių“ valdžią pakeitė dešiniųjų partijų koalicija, kuriai vadovauja konservatoriai su dviem liberaliomis partijomis. Šis įvykis net turėjo pagerinti ar pagerino visuomenės nuotaiką, nes į valdžią atėjo nemažai jaunų ir talentingų žmonių, kurie nematė sovietmečio ir į gyvenimą žvelgia per jau laisvoje Lietuvoje nugyventos patirties prizmę.
Antroje svarbiausių 2020-ųjų metų įvykių vietoje atsidūrusi koronaviruso pandemija neigiama prasme kaip reikalas aptemdė ir sujaukė mūsų visų gyvenimą. Visų pirmiausia – tai susirgimai ir mirtys nuo šios nelemtos ligos. Pavasarį ir vėlai rudenį buvome priversti karantinuotis ir sėdėti namuose, nes kur nors eiti ir būriuotis tapo itin pavojinga. Tad trečią vietą apklaustieji svarbiausių 2020-ųjų įvykių sąraše skyrė pavasarį paskelbtam karantinui ir sienų uždarymui. Už tai balsavo 26 procentai apklaustųjų. Ketvirtoje vietoje atsidūrė Prancūzijos prezidento E. Macrono vizitas Lietuvoje. Jį išskyrė 9,2 procento respondentų. Kad šis įvykis atsidūrė svarbiausių praėjusių metų įvykių penketuke, irgi labai nestebina, nes didelių ir itin įtakingų pasaulio lyderių lankymasis mūsų šalyje visuomet sukelia didelį rezonansą. Penktoje vietoje atsidūrė ekonomikos nuosmukis dėl pandemijos ir karantino. Koronavirusas paveikė ne tik mūsų šalies gyventojų sveikatą, bet nenumaldomai smogė ir ekonomikai. Ir sakykit, kaip tokiomis sąlygomis išsilaikyti vidutinėms ar smulkioms verslo įmonėms, jeigu ir didieji dėl šios nelemtos negandos patyrė milžiniškus nuostolius. Penktoje vietoje atsidūręs ekonomikos nuosmukis dėl pandemijos ir karantino surinko 4,5 procento apklaustųjų balsų.
Šeštoje svarbiausių 2020-ųjų įvykių sąraše atsidūrė Nepriklausomybės atkūrimo 30 metų jubiliejus, už kurį balsavo 3,1 procentas respondentų. 3 procentai respondentų išskyrė pradėjusios veikti Astravo AE darbą ir elektros pirkimo iš jos boikotą – tai leido šiam įvykiui svarbiausiųjų sąraše užimti septintą vietą. Aštuntoje vietoje atsidūrė dėl pandemijos sutrikusi sveikatos apsaugos įstaigų veikla – 2,3 procento. 2,2 procento apklaustųjų devintą vietą skyrė Baltarusijos gyventojų protesto palaikymo Laisvės kelio akcijai. Dešimtą vietą, surinkusi 2,1 procento respondentų balsų, užėmė prieš Seimo rinkimus valdžios skirtos dviejų šimtų eurų išmokos.•

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: