Dzūkų žinios

Alytuje duris atvėrė atsinaujinęs Vėžio informacijos ir paramos centras

Dalintis:

Vasario 4 d., minint Pasaulinės kovos su vėžiu dieną, Alytuje, naujai suremontuotame korpuse (Daugų g. 5A), duris atvėrė atsinaujinęs Vėžio informacijos ir paramos centras.
Gerėjant onkologinių ligų ankstyvai diagnostikai ir taikant modernų gydymą, ilgėja onkologinių pacientų gyvenimo trukmė, todėl labai svarbiu uždaviniu tampa pasirūpinimas sergančiųjų psichosocialine gerove ir bendra gyvenimo kokybe. Onkologinė liga bei jos gydymas (chemoterapija, radioterapija, chirurginis gydymas) paveikia įvairias žmogaus gyvenimo sritis: fizinę sveikatą, darbingumą, šeimos gyvenimą, santykius su aplinkiniais bei jo psichologinę savijautą. Vėžio diagnozė gali būti vienas iš labiausiai stresą keliančių įvykių žmogaus gyvenime. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, psichosocialinė pagalba onkologine liga sergantiems žmonėms bei jų artimiesiems yra sudėtinė gydymosi bei sveikimo proceso dalis. Onkologinių pacientų patiriami psichologiniai sunkumai (ligos diagnozės sužinojimas, ilgalaikis ir alinantis gydymas chemoterapija, ligos atsinaujinimo grėsmė, ligos progresavimas, kūno įvaizdžio pokyčiai, tarpasmeninių santykių sunkumai, socialinė ir profesinė izoliacija) apsunkina pacientų gydymąsi, sveikimo procesą, adaptaciją bei grįžimą po ligos į įprastą gyvenimą. Todėl psichosocialinė pagalba šalia medicininio gydymo palengvina sergantiesiems bei jų artimiesiems adaptaciją, gerina gyvenimo kokybę, sumažina psichologinį distresą, užkerta kelią gydymo nutraukimui, yra svarbi savižudybių bei psichikos ligų prevencijos dalis. Todėl šalia gaunamo profesionalaus medicininio gydymo specializuotose onkologijos klinikose labai svarbus ir nevyriausybinių organizacijų vaidmuo organizuojant onkologiniams pacientams psichosocialinės reabilitacijos paslaugas.
Naujai suremontuotose viešosios įstaigos „Tėviškės namai“ bendruomenės patalpose pradės veikti psichologo kabinetas, aromaterapijos, muzikos terapijos ir relaksacijos kabinetai, į kuriuos bus kviečiami onkologinės ligos paliesti Dzūkijos krašto žmonės. Apleistas buvusias A. Matučio mokyklos patalpas „Tėviškės namų“ bendruomenei suteikė Alytaus miesto savivaldybė. Rėmėjų, savanorių dėka pamažu jas pavyko suremontuoti ir pritaikyti pagalbos onkologiniams pacientams organizavimui. „Labai džiaugiamės, kad rėmėjų iš Lietuvos, Didžiosios Britanijos bei internetinio aukojimo portalo aukok.lt rėmėjų dėka pavyko surinkti reikalingas lėšas ir patalpas pritaikyti onkologinių pacientų reikmėms“, – sako Vėžio informacijos ir paramos centro vadovė, psichologė Gintarė Babarskienė. Čia regiono onkologiniai pacientai gali gauti įvairias psichosocialines paslaugas, skirtas palengvinti jų kelionę per ligą:
• Informacinius leidinius apie įvairias onkologines ligas, jų gydymą, mitybą;
• Paskaitas, sveikos mitybos sesijas, seminarus aktualiomis temomis;
• Papildomą socialinę pagalbą pacientui, besigydančiam namuose;
• Nemokamas kepuraites ir perukus besigydantiems po chemoterapijos;
• Nemokamą perukų kirpimo paslaugą;
• Įvairias relaksacijos paslaugas;
• Bilietus į koncertus, spektaklius, baseiną, kino teatrą;
• Informaciją apie vėžio profilaktiką;
• Sielovadininko paslaugas;
• Galimybę organizuoti gulinčio ar esančio neįgaliojo vežimėlyje paciento pavėžėjimo paslaugas;
• Psichologinę pagalbą, kurią prireikus Jums suteiks kvalifikuotas medicinos psichologas;
• Kitas konsultacijas dėl socialinių problemų sprendimo galimybių.
„Tėviškės namų“ bendruomenės nuo 2015 metų veikiančiame centre jau ne pirmi metai vykdomi sveikos mitybos mokymai – maisto gamybos sesijos pagal savivaldybės remiamą projektą „Sveikatos baras“, organizuojamos paskaitos, užsiėmimai. Nuo 2020 metų bendruomenė kartu su partneriais įgyvendina Alytaus miesto VVG projektą, į kurį kviečia neįgalumą turinčius, nedirbančius, onkologinės ligos paliestus darbingo amžiaus žmones. Nuo 2018 metų kartu su Psichosocialinės onkologijos asociacija, Nacionaliniu vėžio institutu ir kitais partneriais bendruomenė vykdo projektą, skirtą psichosocialinių paslaugų prieinamumo didinimui Alytaus apskrities onkologiniams pacientams, todėl į projektines veiklas kviečiame ne tik Alytaus miesto gyventojus, bet ir Alytaus, Varėnos ir Lazdijų rajonų savivaldybėse gyvenančius onkologinius pacientus. Šių projektų dalyviai turės galimybę gauti įvairiapusę psichosocialinę pagalbą, dalyvauti projekto metu vyksiančiuose grupiniuose užsiėmimuose bei seminaruose aktualiomis temomis, įsitraukti į užimtumo terapiją, kartu vykti į ekskursijas į Druskininkus ir iš arčiau pažinti miesto istoriją, į Pivašiūnus, kur turėsime bandų kepimo edukaciją, į Klaipėdą susipažinti su Šv. Pranciškaus onkologijos centru ir jo veiklomis ir pasinaudoti jame teikiamomis reabilitacijos paslaugomis. Projekto dalyviams iš kitų savivaldybių bus galimybė gauti nemokamas pavėžėjimo paslaugas į Vėžio informacijos ir paramos centre Alytuje organizuojamus renginius. Dalyvavimas projektinėse veiklose yra puiki galimybė sutikti naujų žmonių su panašia į Jūsų ligos patirtimi ir patirti bendrystės jausmą, pasidalinti išgyvenimais, paremti kitą ir gauti palaikymą sau.
Dėl papildomos informacijos ir registracijos į projektines veiklas regiono onkologinių ligų paliestus asmenis kviečiame kreiptis telefonu 8 644 87 544 arba elektroniniu paštu vipc@teviskesnamai.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: